TOPNIČKI DNEVNICI Gotovinin načelnik topništva Marko Rajčić u Haagu otkrio istinu:

Marko Rajčić: Gađali smo Martićev stan jer je to bio jak vojni cilj

28.02.2009.
u 19:59
Pogledaj originalni članak

Marko Rajčić, umirovljeni stožerni brigadir, u vrijeme Oluje bio je načelnik topništva ZP Split. Planiran kao svjedok obrane Ante Gotovine, igrom tužitelja, uz “obvezujući nalog”, prebačen je na listu svjedoka tužiteljstva.

Generalovo pismo iz pritvora

Cilj tužitelja bio je dokazati da je Gotovina gađanjem civilnih ciljeva proveo etničko čišćenje krajinskih Srba. No, “prisilni” svjedok M. Rajčić svjedočio je suprotno. Na kraju svjedočenja zamolio je suca Oriea da u sudnici zagrli hrvatske generale. Orie je rekao da bi to bilo neuobičajeno, pa je Rajčić generale pozdravio mahanjem.

• Pitanje nestalih topničkih dnevnika postalo je ključno u sudnici Tribunala, ali i za ulazak RH u EU. Postoje li oni?
– Ni tematski, ni strukturno, a ni sadržajno takvi dokumenti koje tužitelji nazivaju “topničkim dnevnicima” ne postoje! Svi se sada kao razumiju u taj pojam, i daju izjave o tome, a da nitko ne pita topnike. I Hrvatska je zbog toga postala zatočenik Bruxellesa. Postoje planovi uporabe topništva u napadnim i obrambenim operacijama, koji sadrže zemljovide i tablice ciljeva, sve o postrojbama, zapovijedima o gađanju, a i drugi izvještaji koji govore o utrošku streljiva.

• Što nedostaje? Angažirala vas je Vlada RH da napravite izvješće o uporabi topništva u Oluji?
– Iz Vlade RH su nakon ljeta 2008. naručili takvu studiju, koju sam i napravio, na temelju ugovora o djelu. Nisu mi rekli da će ta analiza biti dostupna i haaškom tužiteljstvu. Manjkaju određeni dokumenti koji, po meni, ne mogu dokazivati da je bilo neselektivno ili prekomjerno gađanih civilnih ciljeva.



• Tužiteljstvo je tražilo više od 300, pa 158, pa 70, pa 33 i sada 23 takva dokumenta. Mogu li oni dokazati krivicu generala?
– Ne, dokumenti koje sam analizirao nisu opterećenje generalima. Gađani su isključivo visokoisplativi vojni ciljevi. Strogo rangirani kao strateški, operativni i taktički. Strategijski su bili – Glavni štab vojske RSK, centar veza (PTT), repetitor na Promini. Operativni ciljevi bili su Zapovjedništvo 7. korpusa vojske RSK u vojarni “Slavko Rodić”, zapovjedništvo lakog protuzrakoplovnog puka, mješoviti topničko-raketni puk u vojarni Senjak, rezidencija i stan Milana Martića...

• Gađali ste stan M. Martića? Zašto?
– Isto je zanimalo i glavnog suca Oriea. Objasnio sam mu da je to bio cilj “izvan konkurencije”, jer je vojno logično da je protivnički zapovjednik imperativan cilj. Njegovom neutralizacijom dobiva se izrazita vojna prednost. Martić je sam priznao da su “me promašili za nekoliko santimetara”. Ipak je neutraliziran, jer je morao pobjeći u sklonište, a ne na svoje zapovjedno mjesto. Isto se dogodilo i Mrkšiću. Naši su obavještajci javljali o njihovu kretanju.

• Nizozemski ekspert za topništvo rekao je da je HV morala te ciljeve gađati isključivo pametnim bombama i avijacijom?
– Taj “ekspert” ne bi kod nas bio ni prvi dodavač na topu. Da smo gađali avijacijom, srušili bismo sve okolne zgrade, ovako smo precizno topovima od 130 mm gađali Štab i rezidenciju. I pri tome utrošili desetak puta manje granata od dopuštenih standarda NATO-a i JNA. VBR-e smo rabili samo ujutro u vrijeme policijskog sata u Kninu, a vatru smo korigirali pomoću bespilotnih letjelica.



• Bili ste na sastanku na Brijunima s Tuđmanom pred Oluju. Je li on htio da HV otjera Srbe?
– U bloku sam zapisao “treba neprijatelja poraziti”, dakle radilo se o pobjedi naše vojske nad njihovom. Tužitelji su uletjeli u zamku, počev od tvrdnji o “prekomjernom granatiranju”. Oni ne znaju da je topnicima osnovno pravilo da sa što manje granata neutraliziraju cilj. Osim toga, znade se da su topnici tražili za Oluju po 6 bojnih kompleta po topu, a dobili su samo 4. Smjelost je “lupati” o topništvu a ne imati pojma o osnovnim činjenicama..


Gotovina pozdravlja suborce

Ovih dana haaški tužitelji završavaju svoj dio procesa. Uslijedit će stanka od mjesec dana, nakon čega, sa svojim svjedocima, kreću obrane Gotovine, Čermaka i Markača. Obrane su se dogovorile da skrate listu predviđenih svjedoka. Stoga će, računaju, do ljeta dovršiti svoj dio. I generali osjećaju da se približava trenutak kada će saznati prvostupanjsku presudu. Vjerojatno najesen. A. Gotovina, nakon svjedočenja Rajčića, preko svoje obrane poslao mu je osobno pismo, s porukom da pozdravi njihove suborce. “Evo vidjeli smo se napokon, nakon svih ovih godina, iako u ovim neobičnim okolnostima”, piše Gotovina. “Tvoj pozitivan duh i dobro raspoloženje prenio si na mene i osvježio ovaj strani ambijent... vidjet ćemo se, ako Bog da, kada dođe vrijeme, uz dobre gradele i demižanu vina u našem lipom kraju”, dodaje Gotovina. I završava; “Do tada, prenesi srdačne pozdrave našim suborcima i prijateljima...”.

Pogledajte na vecernji.hr