status dragovoljca

Matić uzvraća: Pojest ću sve metke koje je ispalio Mamić!

Foto: Petar Glebov/Pixsell
matić
specijalac
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
zdravko mamić (1)
05.04.2013.
u 10:35
Iznenađenje: Očito da osim "minhen bojne" ima i satnija koja je ratovala kod Name u Ilici
Pogledaj originalni članak

Na žalost, priče koje sam '91. čuo u Vukovaru pokazale su se točnima, da su pripadnici "satnije Ban Josip Jelačić" bili opremljeni najboljim odorama i naoružanjem, o kakvom mi možemo samo sanjati. Od jutra primam pozive ogorčenih branitelja koji govore kako je Zdravko Mamić definitivno učinio sprdačinu od Domovinskog rata i pojma dragovoljac, kojim im se sada zgadio. O tome mi pričamo već 20 godina – reakcija je ministra branitelja Predraga Matića na tekst objavljen u jučerašnjem Večernjem listu, u kojem Zdravko Mamić tvrdi da nije pripadnik "minhen bojne" već dragovoljac Domovinskog rata.

– Objava Registra branitelja svakim se danom sve više pokazuje kao sjajan potez. Osim što u pola milijuna branitelja imamo one koje ćemo morati izbaciti, sad smo se uvjerili da, osim pukovnika Ive Sanadera i brigadirke Jadranke Kosor, tamo nisu evidentirani svi naši ratni junaci. morat ćemo sve poduzeti da ih upišemo – kaže ministar Matić ne skrivajući silnu ogorčenost. Iznenađen je i otkrićem da osim "minhen bojne" postoje i neke druge fantomske postrojbe, konkretno, "satnija Ban Josip Jelačić" koja je, kako kaže, ratovala na potezu: istočni front kod Gradske kavane, zapadni front kod zgrade Name, u punoj dužini od stotinu metara.

Neka pokaže ratni put

Također, ministar je posebno ogorčen i na Slavka Marića, policajca iz Sesveta, koji se u našem tekstu predstavio kao Mamićev ratni zapovjednik.

– Zbog takvih "zapovjednika" danas u Registru imamo 60.000 spremačica, tajnica i logističara koji su potezom jednog pera postali hrvatskim braniteljima i dragovoljcima. Ako se svojim iskazom o Mamiću ogrebao za koju ulaznicu za Dinamovu utakmicu, mogao se obratiti u Ministarstvo, mi bismo je za njega nabavili i financirali – kaže ministar Matić, dodajući kako bi jako volio vidjeti ratni put Zdravka Mamića i Slavka Marića, "milicajca koji je 90-ih samo promijenio grb na kapi".

– Volio bih da mi takvi dragovoljci donesu sve metke koje su ispalili, ja ću ih sve pojesti. Neka mi ih ne daju rukom, nego ih ispale iz puške – kaže ministar Matić, koji nije ostao dužan ni Tomislavu Marčinku, direktoru za Odnose s javnošću NK Dinama.

– Oduševljen sam tom vrstom uvlačenja, takvom se taktikom mogao '91 neprijatelju uvući duboko u njegove redove, dalje čak i od Novog Sada, u kojem je stolovao kao direktor – kazao je ministar Matić, pa dodao da ovime zaključuje svaku daljnju polemiku na temu Zdravka Mamića.

A ta je tema istinu izazvala žestoke reakcije branitelja: osim u resornom ministarstvu, pozivima i mailovima zagušili su i telefone u našoj redakciji. Oglasili su se i splitski specijalci.

Mamić u ATJ Lučko?!

– U njihovo ime, i u svoje osobno, mogu reći da smo duboko povrijeđeni tvrdnjom da je Zdravko Mamić pripadao "najjačoj interventnoj policijskoj ekipi u državi". Naime, zna se dobro tko se može prepoznati u tom opisu: samo Antiteroristička jedinica Lučko i postrojbe Specijalne policije po hrvatskim gradovima, a Zdravko Mamić tamo nije ratovao – kaže Kristian Petric, pripadnik specijalne jedinice policije BATT Split, pod čijom je kapom proveo rat i poraće od 1991. do umirovljenja 2000. godine.

– Mamić je povrijedio sve nas specijalce, osobito one koji su poginuli u Domovinskom ratu noseći na desnom ramenu znak munje, što je simbol specijalaca i naša svetinja. Ja sam 1992. ranjen na Kupresu, odakle je Mamić podrijetlom, i ne sjećam se da sam ga tamo vidio – kazao je splitski specijalac, dodajući da su ga tijekom jučerašnjeg dana kontaktirali brojni suborci, svi u čudu zbog specijalne postrojbe o kojoj nitko nikada nije čuo ni riječi.

>>Mamić: Nisam ja pripadnik 'minhen bojne', nego dragovoljac!

>>Ministar Matić: Jovanović je bio na ratištu, Mamić u 'Minhen bojni'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.