Istraga

Mesić: Moja supruga posudila je novac i kupila dva stana

Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
'04.12.2011., Krajiska ulica, Zagreb - Hrvatski gradjani i drzavljani biraju zastupnike za sedmi saziv Hrvatskoga sabora. Bivsi predsjednik RH Stjepan Mesic glasovao je u o.s. Petar Zrinski. Photo: Bo
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Darko Petričić
Foto: 24 sata
hodak
25.04.2012.
u 18:29
Od odvjetništva traži da ispita sumnje u ratno profiterstvo, konkretno da istraži gdje je završila poveća svota novca koju je Mesić 1992. dobio od hrvatskih iseljenika.
Pogledaj originalni članak

Iako je Porezna uprava Zagreb još lani 5. prosinca, na zahtjev Općinskog kaznenog suda, izvijestila suca koji je vodio postupak protiv politologa Darka Petričića zbog klevete Stjepana Mesića o imovini bivšeg predsjednika i njegove supruge te se to izvješće iz prosinca nalazi u sudskom spisu, to očito tada nije bilo zanimljivo ni za eventualnu istragu ni za javnost.

Nakon objavljenih informacija ovaj tjedan da se protiv Mesića provode predistražne radnje zbog nepravilnosti o kupnji dvaju stanova na Borčecu, vrijednih 1,8 milijuna kuna, a koji glase na umirovljenicu Milku Mesić, Petričić, odnosno njegov odvjetnik Zvonimir Hodak kazneno su prijavili zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu Mesića zbog davanja lažnog iskaza na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. Traže od tužiteljstva da ispitaju sumnje u ratno profiterstvo, konkretno, da istraže gdje je završila poveća svota novca koju je Mesić 1992. dobio od hrvatskih iseljenika. Što se tiče Mesićevih stanova, Petričić demantira da stoji iza anonimne kaznene prijave.

Izvješće Porezne uprave

Inače, iz izvješća Porezne uprave, što sudac Zorislav Kaleb navodi u nepravomoćnoj presudi kojom je Petričić oslobođen da je oklevetao Mesića, jasno je da nije utvrđen izvor financiranja za kupnju stanova na Borčecu ni tko su osobe koje su posudile novac Mesiću. Tako se u izvješću Porezne navodi da je Mesić 1996. kupio golf iz 1994., a 2003. vikendicu od 720 m2 u Pušći, vrijednu 201.922 kn, te dva vinograda u Pušći od 323 m2 i od 647 m2 za 8077 kn, odnosno 40.000 kn.

Za Milku Mesić, čija je mirovina 2766 kn, piše da je u 2010. ukupno primila 33.192 kn mirovine te da je 30. lipnja 2010., prema kupoprodajnom ugovoru, stekla na Borčecu 68 dva stana i dvije garaže od po 29 kvadrata vrijedne 1,871.687 kn. Jedan stan ima 56,85 m2, terasu od 16 i vrt od 87,7 kvadrata, a drugi stan je 106,7 kvadrata s dvjema terasama od 3,6 i 15,7 kvadrata. Iako je i Mesić, kad su ga prozivali za stanove, govorio da ne želi reći tko mu je za njih posudio novac, u žalbi na presudu Petričiću, Mesićev odvjetnik je prije 10-ak dana naveo: "Iako nije bitna Mesićeva imovina, nego način stjecanja, sud ju je pogrešno utvrdio. Mesić je vlasnik garaže u Ilici 87, stare zagorske kuće od 58 kvadrata, vrta i vinograda, dok mu je supruga vlasnica stana u Ilici 87, koji je stekla 1977. zamjenom za njezin stan u Ožegovićevoj te vlasnica stanova na Borčecu koje je kupila pozajmljenim novcem, koji će vratiti kad proda stan u Ilici", piše u žalbi na presudu.

Lijanovići susjedi

Dakle, iz žalbe se iščitava da je Milka Mesić zapravo pozajmila novac i da će ga ona vratiti! No, zanimljivo je da prijateljica Mesićevih Štefanija Balog, koja je bila direktorica financiranja Mesićeve predsjedničke kampanje, na sudu govorila nešto drugačije – da Mesić sa suprugom u Zagrebu ima tri stana i dvije garaže... Svjedočila je tako Balog da je Mesić stan u Ilici kupio kreditom kad je došao iz Slavonije, a dva stana na Borčecu platio je ušteđevinom i novcem koji je posudio, ali da ne zna tko mu je posudio novac. Na sudu je spomenula i da su Lijanovići godinu dana prije kupili stanove u susjednoj zgradi na Borčecu, navodi se u presudi.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 487

AA
aabbcc
21:34 27.04.2012.

. Zao mi covjeka ____ Supruga posudila i sada ce nam president propasti vracajuci kamate.

DU
Deleted user
23:47 27.04.2012.

Narodna poslovica kaze \"gdje ima dima ima i vatre\"!

OB
-obrisani-
20:08 25.04.2012.

bravo bravo nemojte odostati kad zavrsi mesic u remetincu hrvatska treba proglasiti blagdan