Kupujem Hrvatsko

Meso ‘z tibice

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
23.12.2020.
u 12:48
U registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU meso ‘z tiblice upisano je 2017.
Pogledaj originalni članak

Obitelj Đuran aktivno se uključila u projekt zaštite Međimurskog mesa ‘z tiblice koji je inicirala Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda i proizvođača. Nakon jedanaest godina procesa, 2017. godine taj se specijalitet i formalno zaštitio i upisao u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU. Međimursko meso ‘z tiblice proizvod je sastavljen od dva sastojka – od “slanina” i dimljenih i termički obrađenih komada svinjskog mesa. Dobiva se zrenjem u trajanju od najmanje 45 dana.

“Slanine” se dobivaju termičkom obradom leđne slanine koja se kuha u kipućoj vodi, uz dodatke začina. Termički obrađeni komadi mesa, najčešće dijelovi buta bez kosti i kože, slabina i leđa, lopatice ili vrata, oblažu se tim “slaninama” i zriju u posudi (tiblici) najmanje 45 dana. Posebnost je upravo u tom tradicionalnom načinu pripreme koji se prenosi iz generacije u generaciju.

– Imamo 80 posto vlastite proizvodnje, a ostalih 20 posto sirovina stiže od dvojice kooperanata koji rade isto kao i mi, s istom pasminom, s istom smjesom i kilažom do 150 ili 160 kilograma. Imamo dugoročnu suradnju. I oni i mi smo OPG-ovi, nismo nikakvi uvoznici. Svinja mora biti takva kakva se i nekad koristila za pripremu tog specijaliteta, počevši od dobi do kilaže. Ne može se svinja dohraniti za tri mjeseca, treba vremena – kaže D. Đuran, kojeg smo upitali kolika je cijena mesa ‘z tiblice.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kilogram šunke je, veli, 150 kuna, dakle samog mesa, a “slanine” su 50 kuna. Pa koliko si tko naruči.

– Čak 95 posto radimo po narudžbi, imamo klijente koji ovaj tjedan naruče i idući tjedan podignu meso. Opskrbljujemo nekoliko restorana, ali sad su zatvoreni. Trudimo se. Kukuruz smo pobrali i uskladištili, posadili ječam. Radimo da bude onako kako treba, od zemlje do stola. U tom poslu smo žena, ja, snaha, sin, dvije kćeri, od kojih jedna još studira, jedan unuk je u drugom razredu škole za mesara u Prelogu, dok drugi unuk završava osmi razred i mislim da će i on ići za mesara, tako da jednog dana budu tandem. Treći unuk će onda biti ratar, pa da imamo osiguran kontinuitet, od koljena do koljena – nada se Darko.

Drvene tiblice, posude u koje se stavlja meso, kao i one keramičke, izrađuju im majstori iz Međimurja. Keramičke tiblice su ručni rad, rade se za kilogram i dva i pol kilograma, certicifirane su tako da u njih može meso.

– Ne planiramo proširenje da ne izgubimo na kvaliteti. Držimo se neke normale, da možemo živjeti kao ljudi, ali da nas ne ponese i da ne padne kvaliteta jer je tada upitan rad na duže staze. Osamnaest godina radimo ovaj posao i stvorili smo određenu reputaciju – veli. Nekoliko je takvih proizvođača u Međimurju koji na tržište plasiraju meso ‘z tiblice prema specifikacijama. OPG Đuran šalje ga sve do Dubrovnika, pa i u inozemstvo, do Danske

U tiblicu idu najbolji komadi buta, plećke I karea. A uz jelo prija čaša pušipela

Tiblica se puni najboljim komadima buta, plećke i karea. Slanine u kojima stoji meso zapravo su prirodni konzervans napravljen od kuhanoga tvrdog leđnog špeka koji se nakon hlađenja struže, reže, melje i soli. Prethodno pripremljeno meso stavlja se u tiblicu – ide red slanine, red mesa i tako dok se posuda ne napuni, pazeći da ne ostane zraka. Za posluživanja meso se nareže na komade debljine tri milimetra. Najbolje prija uz sir s vrhnjem, od salata pašu mladi luk, rajčica, kiselina... A i čaša pušipela.

STRAVIČAN ZLOČIN

Majka učenice koja je bila u razredu za vrijeme napada ispričala detalje: Uletio u razred, djeca su se sakrila ispod klupa

Dječak koji je zadnji ostao u razredu je preminuo, a drugi dječak je ozlijeđen i prevezen u KBC Rebro. Bogović je ispričala kako njena djevojčica teško razgovara o napadu. "Trebalo je vremena da ona uopće poveže događaj. Iz svega se moglo saznati da je vidjela napadača, da je vidjela krv, da je vidjela napad na učiteljicu, nije vidjela nož" rekla je majka djevojčice.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
Nepokolebljiv
14:13 23.12.2020.

Da li je to slicno kao meso “ iz lodrice”?