SPLIT PRED IZBORIMA

Mihanović: Ne ode li s Puljkom i Kuzmanić, ni HDZ neće iz vijeća

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivica Puljak i Bojan Ivošević podnijeli ostavke, Split ide na nove izbore
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivica Puljak i Bojan Ivošević podnijeli ostavke, Split ide na nove izbore
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Vice Mihanović
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Željko Kerum predstavio je program za izbore
01.04.2022.
u 10:54
Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i Bojan Ivošević dali ostavke i najavili izbore, HDZ raspuštanje Gradskog vijeća uvjetuje ostavkom drugog dogradonačelnika
Pogledaj originalni članak

Split je pred novim izborima. Gradonačelnik Ivica Puljak nije izdržao pritisak zbog optužnice koja je podignuta protiv njegova zamjenika Bojana Ivoševića zbog prijetnje novinarki te je odlučio otići s njim i isprovocirati izbore za gradonačelnika, ali i za Gradsko vijeće koje je pozvao na raspuštanje.

– Zamjenik Ivošević i ja ćemo dati ostavku i Split ide na nove izbore koji će biti referendum o budućnosti i prošlosti. Bit će to referendum o redu ili neredu, a ja sam siguran da će građani izabrati smjer koji smo mi zacrtali, a to je smjer budućnosti i reda. Ja se zamjenika Ivoševića ne odričem! – izjavio je Puljak i naglasio kako Bojan Ivošević nije teret već je upravo on nosio teret bivših vlasti i nereda koji je vladao.

Najavio je kako će ostavke uručiti sljedeći tjedan, a Antonio Kuzmanić, drugi zamjenik gradonačelnika, ostat će na svojoj funkciji i voditi Grad do novih izbora. Puljak je najavio kako će sedam vijećnika stranke Centar dati ostavku i ustvrdio da će to učiniti i vijećnici ostalih političkih opcija kako bi se raspustilo Gradsko vijeće. Očekuje da će Vlada raspisati izbore u lipnju kako bi se održali u isto vrijeme kad i izbori vijeća gradskih kotara i mjesnih odbora u Splitu.

Ivošević: Ostavka? Zašto?

Na nove izbore Puljak opet ide s Ivoševićem, bez obzira na to što bi optužnica mogla postati pravomoćna, a smatra kako i ubuduće može surađivati s dosadašnjim programskim partnerima. Kandidat za njegova drugog zamjenika opet će biti Kuzmanić, ali neće sudjelovati u kampanji upravo zato što ga Puljak namjerava ostaviti kao povjerenika u Gradu Splitu do izbora.

Bojan Ivošević smatra da mu optužnica nije uteg, da ima podršku građana. Pitali smo ga zašto nije sam podnio ostavku već je sa sobom "povukao" i gradonačelnika Puljka.

– Da podnesem ostavku? Ne razumijem, zašto? – odgovorio je protupitanjem Ivošević. On ne smatra da mu je optužnica uteg, kaže da uči kako kvalitetno komunicirati na razini dužnosnika i ide na savjetovanja. Smatra da je to dovoljno, a očito je da ima apsolutno povjerenje Ivice Puljka.

– U nove izbore idemo zajedno kao pobjednički tim. Pozivam Mihanovića i Keruma da izađu na ovaj megdan – poručio je Puljak i zaključio da će Splićani pokazati kakav Split žele.

Međutim, što će se dalje događati, neizvjesno je.

Vice Mihanović, predsjednik splitskog HDZ-a koji ima devet vijećnika u Gradskom vijeću i o kojem ovisi njegovo raspuštanje jer Puljak nema dovoljan broj vijećnika ni za raspuštanje Gradskog vijeća, izjavio nam je kako mu je neprihvatljiv ostanak dogradonačelnika Antonija Kuzmanića.

– Ovo što je gospodin Puljak napravio jutros običan je manevar. Mislio sam da smo mi ozbiljni ljudi, a on želi zadržati drugog čovjeka Grada kao povjerenika koji će upravljati gradskim novcem dok on vodi kampanju. Ne znam odakle mu ta ideja? To nije ono što smo mi iskomunicirali. Mi smo cijelo vrijeme razgovarali o tome da idemo svi na izbore i za izvršnu vlast i za Gradsko vijeće. Ovo što je on zamislio, da mu Kuzmanić vodi Grad, a ujedno bude u kampanji, neprihvatljivo je. Nastojali smo biti konstruktivni, ali oni su generirali afere, već godinu dana bave se sobom i sada su de facto sami sebe srušili nakon što su se međusobno posvađali – rekao nam je Mihanović.

Potvrdio je, ako Kuzmanić ne ode s Puljkom, da vijećnici HDZ-a neće podnijeti ostavke i Gradske vijeće ostaje s njima u većini.

– Ova nesposobna vlast stalno je u prvom planu. Nitko se ne pita što je sa Žnjanom za koji je Vlada dala koncesiju, gdje su POS-ovi stanovi, nitko se ne bavi Splitom jer se međusobno svađaju. Mi jesmo za nove izbore, da dođu ljudi koji znaju raditi i privući sredstva EU. Ali, ako zamjenik Kuzmanić ne da ostavku, naravno da je neće dati ni vijećnici HDZ-a. To nije ono što smo mi iskomunicirali. Od početka smo govorili da svi kompletno odlazimo i idemo na izbore, a ovo nije ta situacija jer oni žele zadržati vlast u gradu i gradskim novcem voditi kampanju – poručio je Mihanović.

Za koga su izbori opasni

Iako bez vrha HDZ-a ne može potvrditi da će opet biti gradonačelnički kandidat Splita, kaže da je spreman za tu ulogu.

– Dolazim iz radničke obitelji i navikao sam na rad. Imam dovoljno energije i snage, a HDZ kao stranka bio je najaktivniji u Gradskom vijeću u ovom sazivu. Osobno sam spreman, a HDZ kao stranka također je spremna na nove izbore – poručio je Mihanović.

Željko Kerum izjavio je kako vijećnici HGS-a neće dati ostavku. Njemu sve to sliči političkoj igri i farsi i nije siguran da će do izbora uopće doći, ali ako ipak dođe, vjeruje u pobjedu svoje stranke. A hoće li se on kandidirati, nismo uspjeli doznati.

Puljak očito igra na faktor iznenađenja. Ni drugi nemaju spremne kandidate. SDP se prošli put nije proslavio s gradonačelničkim kandidatom Antom Franićem koji ih je poslije i napustio pa u Gradskom vijeću imaju samo dva vijećnika, Davora Matijevića i Damira Barbira. Vjerojatno će se kandidirati jedan od njih. Spominje se i SDP-ov saborski zastupnik i bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ali i ugledni splitski pedijatar Joško Markić.

MOST podržava najavljene ostavke i zalaže se za nove izbore, a tko će biti njihov kandidat, to tek treba odlučiti.

Jakov Prkić, još uvijek predsjednik Gradskog vijeća Splita, član stranke Pametno za Split i Dalmaciju također smatra da je ostavku trebao podnijeti i zamjenik Kuzmanić.

– Mi još nismo odlučili hoćemo li dati ostavku u Gradskom vijeću, ali s tim nemamo problema. Hoću li se opet kandidirati za gradonačelnika? Malo vjerojatno, gotovo nemoguće – rekao nam je Prkić.

Novu političku situaciju u Splitu komentirao nam je i analitičar Jerko Trogrlić.

– Izbori su svima iznenađenje, osim Puljku koji je izabrao tajming procjenjujući da ima prednost u odnosu na ostale koji nisu spremni za izbore ni financijski ni logistički niti s kandidatima, iako ih svi već dulje vrijeme zazivaju. Ne ide Puljak bez razloga direktno na izazivanje Mihanovića i Keruma. Njih je već jednom pobijedio i smatra da bi mu najlakši posao bio pobijediti ih i drugi put. Zato ih proziva jer se toplo nada da će baš oni biti ti koji će mu se suprotstaviti i baca im rukavicu u lice. Puljak je iskoristio priliku da prvi udari, izabrao je tajming, pokazao je da se izbora ne boji – kaže Trogrlić. Dodao je kako se Puljak našao u situaciji kada su ga ostavili svi programski partneri zbog optužnice njegova zamjenika, ali mu je ostao vjeran i na izborima traži novi legitimitet.

– On želi stabilniju podršku u Gradskom vijeću u odnosu na današnju. Ako izuzmemo HDZ, za sve ostale, osim za Most koji ima svoju priču i postojanih 8 do 12 posto podrške, ovi izbori su opasni, a potencijalno i kobni. Može se dogoditi da za Pametno! koji su bili tihi i pristojni, ali neprimjetni, ovi izbori budu jako problematični, a isto tako i za SDP bez obzira na to što su se u vijeću jako trudili nakon debakla s Franićem. Međutim, već su bili u silaznoj putanji u Splitu i nacionalno. Branka Ramljak ima dva vijećnika, a za njezinu listu nije sigurno da će se opet kandidirati. Puljak računa na glasove svih nezadovoljnika HDZ-om i Kerumom, a vidjet ćemo hoće li ponovno pobijediti i kakav će odnos u Gradskom vijeću biti nakon izbora – kaže Trogrlić.

Slučaj Puljak i nove izbore u Splitu na Plitvicama je komentirao i predsjednik Zoran Milanović.

– To je prava odluka. Uvjeren sam da je on procijenio da je to za njega dobro, ali to je procjena, vidjet ćemo. U svakom slučaju, on nije mogao više funkcionirati u Vijeću, a tu je i slučaj s njegovim zamjenikom. Odluka je ispravna, iskrena, dokazao je da nije kukavica – kazao je Milanović.

VIDEO Puljak: Ne bojim se. Građani me zaustavljaju i pružaju podršku

DONOSIMO DETALJE

Kako se kuhala Puljkova ostavka? 'Ideju je u tišini brusio moćni PR-ovac, ali preračunao se. Evo zašto'

Puljak je danima branio Ivoševića nakon što je DORH protiv njega podigao optužnicu zbog prijetnji novinarki Slobodne Dalmacije. To je bilo previše čak i za Puljkove koalicijske partnere koji su mu otkazali suradnju dok Ivošević ne ode. Iz takve situacije sada Puljak i Ivošević izlaze ostavkom i izazivanjem novih izbora pošto su uvjereni da imaju potporu građana za novo osvajanje vlasti. Međutim, tu se glavni arhitekt ove operacije i Puljkov savjetnik, Ivica Relković, malo preračunao. U tišini je tjednima kovao plan i očekivao da će na megdan s Puljkom izaći Kerum koji se praktički već politički umirovio te Mihanović koji je opterećen aferom doktorat. Međutim, tek treba vidjeti hoće li oni biti kandidati na izborima. Izglednije je da će u utrku Kerum poslati mladog lava Igora Stanišića, a da će HDZ tražiti novo jako ime. Puljak bi u drugi krug mogao ući glatko, ali gradonačelnički mandat mu opet neće značiti ništa bez većine u Gradskom vijeću. Puljak sada ima sedam mandata, a za vladanje bez koalicije potrebno mu ih je 16. S kime će koalirati kad su mu svi već sada otkazali suradnju? Treba imati i na umu da su Splićani prevrtljivi birači i da nitko nikad u tom gradu od proglašenja neovisnosti nije obnovio mandat. Evo zašto bi stoga veliku ulogu mogli odigrati Most i nezavisni vijećnici poput Ante Franića.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PA
pavlov
16:50 01.04.2022.

Malog Vicu, mijenja tata Andrej, a i Ivicu bi trebao tata Đorđe S. da zamjeni.... Nisu baš od pulitike....