Lex Perković

Milanović ostao sam, Vesna Pusić nezadovoljna inaćenjem Uniji

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Milanović ostao sam, Vesna Pusić nezadovoljna inaćenjem Uniji
22.08.2013.
u 15:35
Upornost Premijer je odlučio tvrdoglavo braniti sporne odredbe i zato što je on osobno na njima inzistirao
Pogledaj originalni članak

Tražili smo i čekamo odgovor na pismo ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, a još ga nismo dobili – govore iz Europske komisije, dan prije isteka roka koji je EK dala Hrvatskoj da ih izvijesti o vremenskom roku za prihvaćanje zakonskih promjena koje se tiču primjene europskog uhidbenog naloga. U kuloarima se pak za hrvatsko ponašanje govori: “Obećanja, obećanja... Dosta je bilo toga”.

Iako se početkom tjedna činilo da će se premijer Zoran Milanović posuti pepelom i pristati na mijenjanje zakona, čini se da je odlučio do kraja braniti sporne odrednice i zbog toga što je na tome inzistirao osobno.

Štetno ponašanje

Miljenić nije bio raspoložen za razgovor, nego je dobacio da je “premijer bio dovoljno jasan i tu se ništa nije promijenilo”. Čini se da ovakvo Milanovićevo tvrdoglavo inaćenje EK ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra politički štetnim, a dojma smo da joj takvo ponašanje i osobno ide na živce jer je kazala kako očekuje da će se sporni zakon ipak mijenjati! Rekla je da još uvijek nema odluke Vlade na tu temu i kako će se sigurno pronaći rješenje te da će Hrvatska biti disciplinirana članica EU. Dodala je kako očekuje da će se u idućim tjednima zakon mijenjati.

I Njemačku izvela pred sud

Bruxelleski političari zbunjeni su ponašanjem Hrvatske. Dok su njemački europarlamentarci – iz oba politička tabora, socijalista i pučana – skloni vjerovati da Hrvatska time sprečava izručenje Josipa Perkovića, ostali zastupnici vide nedopustivo kršenje europskog zakonodavstva. Treba napomenuti da EK do kraja 2014. nema mandat da bilo koju državu prisili na provođenje europskog uhidbenog naloga. No, Komisija je čuvarica ugovora EU te mora inzistirati da nacionalna zakonodavstva budu usklađena s europskima. Insinuacije da povjerenica EK za pravosuđe Viviane Reding, inače pučanka, radi po stranačkom ključu ili kako je lako pritiskati Hrvatsku jer je mala država razbija popis sporova. EK i Reding obrušili su se na Mađarsku i premijera Viktora Orbana, također pučanina, zbog promjena Ustava te zbog političkog nasrtaja na neovisno pravosuđe.

Mađarska je promijenila sporne odredbe. Pod vatrom je bila i vlada desnog centra, ona francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja zbog protjerivanja Roma, ali i rumunjska vlada lijevog centra po pitanju vladavina prava. Kad je bila povjerenica za telekomunikacije, dva najveća slučaja bila su pokrenuta protiv Njemačke i Velike Britanije. Intervenirala je protiv Britanije da bi zaustavila kršenja pravila Unije o zaštiti podataka, a njemačku je vladu izvela pred Europski sud zbog zakona koji je Deutsche Telekomu dozvoljavao da konkurenciji onemogući pristup njihovoj optičkoj mreži.

>>Pusić: Nema sumnje da će RH uskladiti lex Perković s EU

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.