DAVOR IVO STIER:

'Milanović se Linića trebao odreći prije'

Foto: Robert Anić/PIXSELL
'Milanović se Linića trebao odreći prije'
07.05.2014.
u 22:00
Milanović će se i nakon gubitka izbora za Europski parlament htjeti održati na vlasti, ali to će biti samo produljivanje agonije
Pogledaj originalni članak

O smjeni ministra Linića razgovarali smo s HDZ-ovim europarlamentarcem Davorom Ivom Stierom.

Što očekujete kako će se smjena ministra Linića reflektirati na odnose u SDP-u i hoće li unutarstranačka kriza u toj stranci dovesti do prijevremenih izbora?

Milanović je prekasno donio odluku kojom je htio vratiti kredibilitet koji je davno izgubio. Na početku mandata, kada je još imao snažnu poziciju, morao je ići u obračun s tim strukturama. Smjena Linića je potez koji je sada došao prekasno za vraćanje izgubljenog kredibiliteta.

Milanović je Linića trebao još ranije smijeniti?

Ranije se morao obračunati sa strukturom koja je dobro umrežena i funkcionira kao mafija. Sada ćemo vidjeti što će istraga pokazati i je li je u ovom slučaju Linić pogodovao po prijateljskoj ili klanovskoj liniji.

Milanović provodi interne istrage, dva je mjeseca imao materijale o toj predstečajnoj nagodbi. Nije li ranije to trebao prijaviti nadležnim tijelima?

Koliko sam ja upoznat preko medija, Uskok se već uključio i pitanje je dokle će istraga dovesti. Još u slučaju Šegon bilo je jasno na koji način Linićeva struktura funkcionira.

Očekujete li da će zbog krize u SDP-u doći do smjene Milanovića?

Vlada je okupirana međusobnim obračunima. Pokazala je da je nesposobna upravljati zemljom.

Jesu li Hrvatskoj u ovom trenutku nužni prijevremeni izbori?

Građani će već na europskim izborima 25.svibnja jasno poslati poruku vladajućoj koaliciji. Očekujem da će se Milanović i nakon tih izbora i unatoč lošeg rezultata koji će ostvariti htjeti održati na vlasti. Ali to će biti samo produžavanje agonije koja ne vodi ničemu.

U dobrim ste odnosima sa SDP-ovim Piculom, smatrate li da on ima kapaciteta biti novi šef SDP-a?

To je pitanje za članove SDP-a. Meni je drago da smo nas dvojica kao članovi Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta surađivali na pitanjima od strateške važnosti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

ML
MLHorvat
22:04 07.05.2014.

Evo, ovo je jedan od onih koji su budućnost hrvatske politike i koji imaju potrebna znanja i kvalitete da nas izvedu iz ovog gliba gdje su nas ovi sadašnji gurnuli zbog svog neznanja i nepoštenja.

Avatar slavko stečajko
slavko stečajko
22:07 07.05.2014.

E moj Štiru nemoj se odreći djeda pukovnika i pomozi hrvatskom narodu d adođe pameti.

KA
KapetanMikulaMali
22:55 07.05.2014.

To će potvrditi svaki pošten SDP-ovac koji nema putra na glavi. Ljudi poput Linića misle da mogu voditi državu u sjeni umjesto predsjednika vlade. Linić je samo popeglaniji i nešto školovaniji Bandić. Ne bih se čudio da se sad udruže.