PREDSJEDNIČKA KAMPANJA

Analitičarka o optužbama da Milanovića financiraju Rusi: 'Opasno je bez dokaza implicirati da prima novac stranih država'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Tuhelj: Predsjednik Milanović na obilježavanju 45. godišnjice Saveza društava multiple skleroze Hrvatske
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Tuhelj: Predsjednik Milanović na obilježavanju 45. godišnjice Saveza društava multiple skleroze Hrvatske
Foto: Kristina franić
Zoran Milanović
14.10.2024.
u 17:03
Nažalost, u javnom prostoru sve češće je „bacanje blata“ bez dokaza u dnevno političkim prepucavanjima, što je zasigurno jedan od razloga niskog povjerenja građana u institucije - kazala nam je Ankica Mamić.
Pogledaj originalni članak

Financiraju li Rusi kampanju Zorana Milanovića? Nakon što su ove tvrdnje proteklih dana došle iz tabora HDZ-a čini se kako će sve provjeravati Odbor za nacionalnu sigurnost. Tako je nedavno najavila Sandra Benčić koja je kazala kako se radi o 'vrlo ozbiljim optužbama'. HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kazao je kako se predsjednik Milanović 'od trenutka agresije ponaša kao ruski oficir u Hrvatskoj'. On je za HRT kazao kako 'postoje vrlo jasne indicije da kampanju predsjednika Zorana Milanovića financira Rusija odnosno ruski kapital'.

Istog je stava i Gordan Grlić Radman koji je kazao kako, s obzirom na ponašanje 'njegovu kampanju očito financiraju možda i neki ruski izvori'. Ministar Oleg Butković kazao je kako 'nema takvih saznanja' da je Milanović ruski plaćenik, a da nema dokaza za tu tvrdnju smatra i Davor Božinović. Teza da je Milanović ruski plaćenik puštena je u javnost, no nitko od aktera nije dostavio dokaze o tome. Za komentar o ovoj situaciji pitali smo političku analitičarku Ankicu Mamić.

VEZANI ČLANCI

- Financiranje političkih stranaka, lista ili kandidata od strane stranih država, političkih stranaka ili pravnih osoba iz inozemstva je zabranjeno. Stoga, kada se govori o instituciji predsjednika Republike vrlo je ozbiljno, i u društvenom smislu opasno, bez čvrstih dokaza implicirati da predsjednik prima novac stranih država. Takve optužbe, ne samo da štete ugledu predsjednika i doprinose padu povjerenja javnosti u politiku i institucije, već otvaraju i niz drugih pitanja poput pitanja nacionalne sigurnosti te mogu imati i ozbiljne posljedice na diplomatske odnose RH. Ukoliko za to pak postoje dokazi, tada je takve ozbiljne izjave nužno potkrijepiti istima kako bi se pokrenule nužne pravne procedure. Nažalost, u javnom prostoru sve češće je „bacanje blata“ bez dokaza u dnevno političkim prepucavanjima, što je zasigurno jedan od razloga niskog povjerenja građana u institucije - kazala nam je Ankica Mamić.

VIDEO Primorac o Milanoviću: Nije li vam čudno njegovo očito svrstavanje uz stranu Rusije

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

LI
liberta
17:26 14.10.2024.

Basta može reći svašta i nikome ništa. Treba vidjeti da li je on u poziciji poslije kršenja Ustava biti predsjednik?

Avatar urokljivooko
urokljivooko
17:23 14.10.2024.

Za koga je opasno? Već sad je jasno da radi za Ruje, plaćen ili neplaćen. A kako sam voli istaknuti da "nije glup", dapače, "da je popio svu pamet ovog svijeta", logično je zaključiti da ga za rusku propagandu plaćaju. Vjerovatno preko Rosnjeft Runje.

MO
Moslavina
17:24 14.10.2024.

Kakvi dokazi još trebaju. Samo treba provjeriti njegove kontakte s poduzetnicima iz RH koji su u Rusiji i koji posluju i grade vile po Jadranu uprkos sankcijama.