hho:

'Milanovićev je ispad dokaz da je tuđmanovština opasna zaraza'

Foto: Arhiva VL
'Milanovićev je ispad dokaz da je tuđmanovština opasna zaraza'
21.09.2012.
u 14:17
Tuđmanovska retorika nije samo baština jedne političke stranke i jedne političke opcije, smatraju u HHO-u
Pogledaj originalni članak

Na izjavu premijera Zorana Milanovića, koji je HDZ-ovu zastupniku Davoru Stieru, rođenom u Argentini, rekao da ne može voljeti ni razumjeti Hrvatsku jer nema iskustva života u njoj, reagirao je i Hrvatski helsinški odbor, koji je njegovu izjavu nazvao šovinističkom te je usporedio s antisrpskim izjavama splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

"Oba istupa predstavljaju grubo kršenje ljudskih prava kako građana Republike Hrvatske, tako i brojnih Hrvata i Srba što su nakon komunističke revolucije ili tijekom Domovinskog rata bili prisiljeni napustiti svoje domove. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) već neko vrijeme nije iznenađen antisrpskim ispadima krajnje desnice. Bujica nekontroliranih i neodgovornih izjava premijera Milanovića, na trećem aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru za mandata njegove vlade, za nas ipak predstavlja stanovito iznenađenje", poručuju iz HHO-a.

Pristajanje uz velikosrpske teze

Stier je u Saboru postavio pitanje vezano uz Milanovićevu izjavu kako je do rata u bivšoj Jugoslaviji došlo zbog toga što je "svatko vukao na svoju stranu",  za koju IO HHO-a smatra da predstavlja reviziju dosad općeprihvaćenih pogleda na uzroke raspada Jugoslavije.

"Tvrditi da su stvarni uzroci rata autonomije republika što su postignute Ustavom iz 1974. godine, onim Ustavom koji je bio podlogom za međunarodno priznanje Hrvatske od Badinterove komisije i međunarodne zajednice, zapravo je pristajanje uz velikosrpske teze artikulirane u memorandumu SANU, što su provedene Miloševićevom krvavom politikom. Ako je ovo doista politička platforma Milanovićeve vlade, onda je to negacija svih postignuća na području ljudskih prava i sloboda u RH u zadnjih dvadeset godina", smatraju u HHO-u.

"IO HHO-a drži da je Milanovićev ispad eklatantan primjer necivilnog, neciviliziranog i u biti totalitarnog govora te jedinstven u parlamentarnoj praksi od uspostave hrvatske nezavisnosti. No on upućuje i na idejna izvorišta Socijaldemokratske partije (SDP), koja je formalno-pravni, politički, ali i moralni i očigledno mentalni nasljednik Saveza komunista Jugoslavije. Za razliku od istinskih europskih ljevičara – socijaldemokrata, borbenih pregalaca političke demokracije, koji nisu progonili svoje protivnike i stvarali preduvjete za političko izbjeglištvo, komunisti su od Ruske revolucije nadalje stvarali goleme političke emigracije, među kojima hrvatska nije bila najmanja, ali je u uvjetima titoističko-jugoslavenske diktature zacijelo bila najbrojnija. Zato Milanovićev nasrtaj na zastupnika Stiera nije samo nasrtaj na jednog zastupnika. To je nasrtaj na sve one koji su cijeli svoj život posvetili borbi protiv asimilacije u zemljama što su njihovim roditeljima i njima samima dale gostoprimstvo" dodaje se.

>> Jandroković: Zoran Milanović je bahat, agresivan i bezobrazan

Korifeji i epigoni

U HHO-u smatraju da je Milanovićeva izjava dokaz da "tuđmanovština i tuđmanovska retorika nisu samo baština jedne političke stranke i jedne političke opcije nego su opasna zaraza za koje hrvatsko društvo još očito nije našlo odgovora" te kako je nevjerojatno da su "mediji koje kontroliraju korifeji komunističkog necivilnog društva i njihovi epigoni uputili pravu salvu pohvala premijeru za eksploziju njegova barbarogenija. IO HHO-a drži da ovakva retorika samo doprinosi razbuktavanju dubinskih podjela u hrvatskom društvu".

LEGENDARNA ZNANSTVENICA

Osmislila je proizvod koji je proslavio Hrvatsku, a živjela je skromno i samozatajno

Posljednje godine života provela je u koprivničkom domu umirovljenika, a skromno i samozatajno, kako je živjela, tako nas je i napustila u ljeto 2008. godine, u 89. godini života. Dobitnica je mnogih priznanja, od kojih se posebno može izdvojiti visoko odličje predsjednika Republike Hrvatske – Red Danice s likom Nikole Tesle, Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore te spomenica Podravke za životno djelo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 166

BA
balic
14:43 21.09.2012.

Pa pravo je Jandrokovic i reko... Milanovic je bahat ,arogantan i bezobrazan..

OB
-obrisani-
14:44 21.09.2012.

Naravno da nema razlike između izjava Milanovića i Keruma.. Josipoviću gdje si? Šutiš?

AL
Alkana
08:49 22.09.2012.

Čudi me da SDP još nije ukorio svog bezobraznog i ****** člana - treba ga smijeniti. Ako im je on najbolji čovjek za funkciju premijera - onda nek se sakriju u mišju rupu i odu sa vlasti