Tomislav Karamarko

'Milanovićeva predstava trebala je biti alibi za drugi poraz od HDZ-a'

Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'02.08.2012., Zagreb - Izjave nakon odrzanog Predsjednistva stranke u sredisnjici HDZ-a na trgu Zrtava fasizma. Tomislav Karamarko. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL '
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'15.07.2011., Zagreb - Hrvatski sabor. Konferencija za medije povodom potpisivanja Sporazuma o zajednickom nastupu na parlamentarnim izborima izmedju SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a odrzana je na Markov
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
'22.02.2012., Zagreb - Raspravom o poreznoj upravi i financijskoj policiji nastavljena je redovita sjednica Sabora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
19.09.2012.
u 19:33
Loša Milanovićeva predstava doživljava panegirike u partijskim glasilima i na partijskim televizijama. Neću dopustiti da mi se nameće kompleks rada bivših vlada i bivših vodstava HDZ-a!
Pogledaj originalni članak

Za ratifikaciju ugovora Tuđman – Izetbegović vlada Zorana Milanovića tražit će dvotrećinsku većinu u Saboru. Znači li to podjelu odgovornosti za sudbinu ugovora s HDZ-om, elegantan način da se odustane od ratifikacije (jer se zna da HDZ neće glasati "za") ili je to jednostavno procjena da je riječ o iznimno ozbiljnoj državnoj stvari pa je trebaju, bez obzira na to što piše u Ustavu, potvrditi dvije trećine svih zastupnika? Vladajuća koalicija, naime, tvrdi da se ratifikacijom ugovora Tuđman – Izetbegović ne mijenja državna granica, nego se utvrđuje postojeća, što znači da se primjenjuje članak 139. stavak 1. Ustava koji govori o potvrđivanju "običnih" međunarodnih ugovora.

Vrijeđanje i agresija

– U utorak je u predstavi Zorana Milanovića predstavljeno vrijeđanje, agresija, omalovažavanje i neodgovaranje na postavljena pitanja i osobni napadi na ljude. Sve to radio je uz asistenciju potpredsjednika Sabora. No, u bezbroj nesuvislih rečenica, svima je upala u oči jedna, a to je da će se za ratifikaciju tražiti dvotrećinska većina – kaže predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Šef HDZ-a tvrdi da Milanović nije imao tu što odlučiti, nego se ugovor mora ratificirati dvotrećinskom većinom jer se njime mijenja granica na uštrb Hrvatske, a ne utvrđuje se.

– Predstava izvedena tijekom aktualnog prijepodneva trebala je biti alibi drugom porazu koji je Kukuriku koalicija doživjela od HDZ-a – tvrdi Karamarko i navodi da se prvi poraz odnosi na pelješki most za koji Milanović i Čačić nisu željeli ni čuti, a sada zagovaraju to rješenje, a drugi se odnosi na ratifikaciju.

Na pitanje ne znači li Milanovićeva odluka da se dio odgovornosti za sudbinu granice s BiH prebacuje na HDZ, odgovara da je to odgovornost Sabora, a ne HDZ-a. Karamarko se potom u razgovoru vratio na Aktualno prijepodne u Saboru i ponovio da je Milanović upriličio lošu predstavu koja "doživljava panegirike u partijskim glasilima i na partijskim televizijama," ali kada se razgrnu svi savjeti, poduke i uvrede koje je podijelio, nije rekao ništa osim rečenice o dvotrećinskoj većini koja je njegov poraz.

– Mijenja tezu o kvalificiranoj većini koju je još prije dva dana branio Mimica jer nema moralne i političke snage preuzeti na sebe ulogu čovjeka koji je dao hrvatski teritorij – kaže Karamarko. Nastavio je polemizirati s podacima koje je Saboru prezentirao premijer, a govore da su sve HDZ-ove vlade pripremale ratifikaciju ugovora Tuđman – Izetbegović te da je upravo HDZ obavio 90 posto posla oko toga.

Vodim svoju politiku

– Neću dopustiti da mi se nameće kompleks rada bivših vlada i bivših vodstava HDZ-a! Vodim svoju politiku, a ovo je novi HDZ – bio je rezolutan Karamarko zaključivši da ga neće Milanović podučavati o Tuđmanu.

Na temu ugovora Tuđman – Izetbegović i njegove ratifikacije dvotrećinskom većinom u Vladi kažu da je posrijedi 14-godišnji ozbiljan rad Komisije za granice koja je uključivala stručnjake sa svih strana. Navode da su tri HDZ-ove vlade pokretale ratifikaciju, a da su na čelu međunarodnih diplomatskih predstavništava bili državni tajnici koji su političari, a ne stručnjaci kako se tvrdi.

Stoga, navode u Milanovićevu timu, ovome pitanju treba i dalje pristupati odgovorno, a ugovor trebaju potvrditi sve relevantne parlamentarne stranke. U Vladi podsjećaju kako je SDP podržao ratifikaciju odluke da se ide na arbitražu sa Slovenijom te preuzeo dio političke odgovornosti koja je u ovom slučaju daleko veća jer je rezultat arbitraže neizvjestan, a u slučaju granice s BiH sve je jasno.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 311

DO
doktorica
19:52 19.09.2012.

koji je to novi HDZ?!

DU
Deleted user
19:53 19.09.2012.

..Boj se Danajaca i kad darove nose!...jer brzopotezno inzistiranje "kukurikavaca" na davanju vrha poluotoka Klek trenutnoj državi BiH je samo perfidno dugoročno onemogučavanje gradnje mosta Pelješac - kopno, jer tada BiH zaista ima pravo uvjetovati izgled koridora ka otvorenom moru! Čudi me da o ovoj "pili naopako" na ovaj način ne progovara ni nitko od akademika.

PO
pogledajseuogledalo
19:40 19.09.2012.

Pogledajte mu face?K'o poljski miši izgleda.Kasno si reagiral,u saboru si bio manji od makova zrna.