IZ MINUTE U MINUTU

Novi napadi Izraela tijekom noći, najmanje četvero poginulih: Kreće kopneni prodor uz granicu s Libanonom?

Smoke billows over Beirut's suburbs
Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
1/7
29.09.2024.
u 09:18

Dižu se tenzije u regiji nakon što je izraelska vojska usmrtila dugogodišnjeg čelnika Hezbolaha Hassana Nasrallaha

*Izrael nastavio s napadima na Libanon
*IDF likvidirao glavnog tajnika Hezbolaha Hassana Nasrallaha
 *Njegov bratić nasljedit će čelno mjesto?
*Iran: Ovo mijenja pravila igre
*Više od 100.000 Libanonaca je napustilo svoje domove

Tijek događaja:

9:00 - Američki dužnosnici neslužbeno su rekli kako su manje pogranične operacije izraelske vojske u Libanon krenule ili će krenuti, doznaje ABC News. Operacijama je cilj uništiti položaje Hezbolaha uz samu granicu, a oni su ili u tijeku, ili će uskoro započeti. 

Inače, već je ranije najavljena potencijalna kopnena operacija Izraela, unatoč brojnim analitičarima koji smatraju kako to ne bi bio dobar potez Netanyahuove vlade jer je Hezbolah dosad iskoristio manje od 10 posto oružja. Ako se kopnena operacija dogodi, njezin opseg će vjerojatno biti ograničen, rekli su izvori. Ključ je ispunjenje obećanja Izraelcima da će se deseci tisuća raseljenih iz sjevernog Izraela moći vratiti kući. Da bi se to postiglo, obezglavljivanje Hezbolaha nije dovoljno, rekli su dužnosnici.


8:30 - Četiri su osobe ubijene, a više je ranjenih u izraelskom zračnom napadu na grad Tayr Debba u južnom Libanonu, izvijestila je rano u nedjelju libanonska državna Nacionalna novinska agencija (NNA). Izraelske obrambene snage priopćile su u nedjelju ujutro da nastavljaju s napadima na ciljeve Hezbollaha u Libanonu, uključujući "lansere koji su bili usmjereni prema izraelskom teritoriju, strukture u kojima je pohranjeno oružje i dodatnu infrastrukturu terorista Hezbollaha".

POVEZANI ČLANCI:

U videu koji je podijeljen uz izjavu, IDF je rekao da su napadi izvedeni na nekoliko područja u južnom Libanonu, uključujući Marjayoun, Deir Aames i Jouaiyya, kao i gradove u istočnim regijama Baalbek-Hermel i Bekaa. ''Tijekom proteklog dana, IDF je napao stotine terorističkih ciljeva Hezbollaha diljem Libanona", stoji u priopćenju IDF-a, dodajući da nastavlja "djelovati na degradaciji i demontiranju Hezbollahovih sposobnosti", navodi CNN.

Libanonski državni mediji izvijestili su da su izraelski ratni zrakoplovi gađali centar civilne obrane i izveli niz zračnih napada na grad Hermel i njegovu okolicu, u regiji Baalbek. U Bejrutu, slike uživo novinske agencije Reuters u nedjelju ujutro pokazale su dim kako se diže iznad horizonta. Glavni grad pogođen je višestrukim izraelskim zračnim napadima posljednjih dana, uključujući i onaj u kojem je ubijen vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah . Više od 1.000 ljudi u Libanonu je ubijeno otkako su izraelski napadi eskalirali prošlog tjedna, rekao je u subotu libanonski ministar zdravstva dr. Firass Abiad.


7:30 - Hezbolah zasad nije dao konkretna imena tko bi mogao biti idući vođa njihove skupine, nakon likvidacije Hassana Nasrallaha, no mediji navode kako bi se moglo raditi o višem dužnosniku Hashemu Safieddinu, koji je već ranije bio odabran kao nasljednik. Izvor je objasnio za Reuters kako je on preživio izraelske napade, ali skupina nije objavila zasad nikakvo priopćenje vezano uz njegov status u Hezbolahu.

Safieddine inače nadgleda politički dio Hezbolaha, a inače je bratić Nasrallaha. Kao i on, on je svećenik koji nosi crni turban koji označava porijeklo od islamskog proroka Muhameda. Njegove javne izjave često odražavaju militantni stav Hezbollaha, navodi Sky News. Na nedavnom događaju u Dahiehu poručio je kako je ''njihova povijest i oružje i rakete s palestinskim borcima''. Inače je proglašen teroristom od strane američkog State Departmenta još 2017., kada se mogao čuti njegov kritičan stav prema SAD-u. 

- Ova zaostala, luda američka administracija na čelu s Trumpom neće moći nauditi otporu - poručio je.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Zgubider..
Zgubider..
10:44 29.09.2024.

Pa ne vidim baš neku osudu napada Izraela na suverenu državu Libanon! Napad Rusije na Ukrajinu prati skroz drugačije izvještavanje još i danas...

PA
pavlov
10:38 29.09.2024.

Samo što se Iran mješa, a udaljeni za 5. država i na tisuće kilometara od Izraela!!! Kao da se oni iz Norveške izravno miješaju u sukobe na Balkanu i otvoreno oružijem itd. potpomažu jednu stranu... A Izraelci i Ameri jedvaa čekaju da dođu do nafte i ostalih rudnih sirovina....

Avatar Orao
Orao
10:00 29.09.2024.

Treba sve to zaustaviti jer će nevjernici (i arapi i židovi) sve uništiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije