Prosvjedi

Ministar Ostojić: Ne možemo Markov trg napraviti većim

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ministar Ostojić: Ne možemo Markov trg napraviti većim
28.02.2012.
u 15:18
Ostojić: Teme poput broja prosvjednika i otvaranja prostora prema Ćirilometodskoj ostaju otvorene za raspravu
Pogledaj originalni članak

– Nacrt novog zakona nije sjajan, ali ne možemo napraviti Markov trg većim – kazao je ministar policije Ranko Ostojić na javnoj tribini koju su organizirale nevladine udruge zbog izmjena Zakona o javnom okupljanju kojim bi uz određena ograničenja i uvjete bilo dopušteno okupljanje građana na Markovu trgu. Predstavnici civilnog sektora zamjeraju da su predložene zakonske mjere apsolutne, selektivne i generalne, kažu da je prostor trga pretjerano ograničen, a da je vrijeme u kojem prosvjed mora biti prijavljen nepotrebno dugo. Dodaju i da broj osoba koje smiju prosvjedovati na Markovu trgu ne smije biti ograničen.

– Kada su rađene izmjene zakona, nitko iz MUP-a nije dvojio treba li Markov trg otvoriti građanima nego isključivo u kojoj mjeri. Riječ je o krucijalnom pitanju hoćemo li omogućiti državnim institucijama normalan rad na Markovu trgu u vrijeme mirnog prosvjeda – rekao je ministar Ostojić i dodao da teme poput broja prosvjednika i otvaranja prostora prema Ćirilometodskoj ostaju otvorene za raspravu. Sara Lalić iz Centra za mirovne studije istaknula je da se nacrt zakona bavi samo prosvjednim okupljanjima te da ih se time diskriminira u odnosu na druge vrste okupljanja. Tvrdi da za Markov trg trebaju vrijediti ista pravila kao i za sva druga mjesta.

Ministar se osvrnuo i na zahtjev čelnika Dinama da se huligane strože kažnjava.

– Postojeći su zakoni dobri, samo ih napokon treba početi primjenjivati. Ne možemo očekivati da, svaki put kada dođe do nereda na stadionima, mijenjamo zakone – kazao je Ostojić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

IV
ivanhorvat2001
16:36 28.02.2012.

a predizborno obecanje - ludom radovanje.

Avatar madcap
madcap
17:31 28.02.2012.

Mislim da su građanske udruge u pravu. Ima i Ostojić dobre argumente, ali će morati olabaviti neke odredbe. Ovaj zakon mora donjeti vlast zajedno s građanima.

Avatar bereza
bereza
16:18 28.02.2012.

\"Normalno funkcioniranje Vlade RH, Sabora i Ustavnog suda???\" Pa, ako ih svaki šum s Trga može toliko uznemiravati, zašto se ne presele na neki nenastanjeni otok. Recimo, Goli? Koliko su uspjeli unerediti, unazaditi, i upropastiti državu svojom nepososobnošću sve ovo vrijeme u kojem su okupljanja na Markovom trgu zabranjena, teško da bi vika nekoliko demonstranata mogla prouzročiti lošije rezultate od ovih koje pokazuju.