održavanje Centralnog upravljačkog sustava

Ministarstvo zdravstva: Suradnja s tvrtkom Cuspis nije sporna Državnom uredu za reviziju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Ministar Beroš dao izjavu za medije nakon završene sjednice Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Ministar Beroš dao izjavu za medije nakon završene sjednice Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Ministar Beroš dao izjavu za medije nakon završene sjednice Vlade
02.04.2022.
u 10:58
Ministarstvo zdravstva demantira iznesene navode s obzirom da Državni ured za reviziju u srpnju prošle godine nije utvrdio veće nepravilnosti te nikakvu financijsku ni drugu materijalnu štetu za Državni proračun Republike Hrvatske, stoji u priopćenju
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo zdravstva poslalo je priopćenje o poslovanju Ministarstva i tvrtke Cuspis vezano uz adaptivno održavanje Centralnog upravljačkog sustava (CUS).

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na objavljeni članak u 24sata kojim se pokušava dovesti u sumnju utemeljenost poslovanja Ministarstva zdravstva i tvrtke Cuspis vezano uz adaptivno održavanje Centralnog upravljačkog sustava (CUS) te ostalih sustava koji su u više navrata objašnjeni u javnosti, Ministarstvo zdravstva demantira iznesene navode s obzirom da Državni ured za reviziju u srpnju prošle godine nije utvrdio veće nepravilnosti te nikakvu financijsku ni drugu materijalnu štetu za Državni proračun Republike Hrvatske. Uz navedeno, imenovane osobe za izvršenje ugovornih obveza nisu imali primjedbe na obavljene poslove od strane isporučitelja.

Od važnosti je spomenuti i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje 15. listopada 2021. godine nije pokrenulo proces protiv ministra Beroša zbog navodnog pogodovanja tvrtki Cuspis u postupku javne nabave usluga korektivnog i adaptivnog održavanja postojećeg aplikativnog sustava eCEZDLIH-eCIJEPIH. Navedena afirmativna odluka Povjerenstva donesena je obzirom da iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je u postupanju došlo do moguće povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Uz spomenute činjenice, Ministarstvo zdravstva, radi utemeljenog informiranja, smatra važnim iznova obrazložiti proces suradnje tvrtke Cuspis i Ministarstva zdravstva.

Tvrtka Cuspis, kao i sve ostale tvrtke koje rade s Ministarstvom zdravstva u programskoj podršci, certificirani su proizvođači koji kontinuirano rade na području informatizacije zdravstva više od 10 godina. Navedeni period ukazuje da je tvrtka Cuspis surađivala sa zdravstvenim ustanovama kao i s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je ministar Beroš došao u sustav ministarstva.

Prva suradnja je počela 21. travnja, 2011. godine kroz certifikaciju programskog rješenja tvrtke Cuspis za ordinacije školske medicine i djelatnosti vanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite. Od tada, tvrtka se redovno odaziva javnim pozivima na certifikaciju te je u 2017. godini, otvorenim postupkom javne nabave, Ministarstvo zdravstva sklopilo ugovor za CUS s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla koji se u toj suradnji odlučio za podugovaratelja - tvrtku Cuspis, te je u 2020. godini otvorenim postupkom javne nabave nabavljena usluga korektivnog i adaptivnog održavanja CUS-a s tvtkom Cuspis.

Uz navedeno, ugovorom o javnoj nabavi za uslugu podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH, tvrtka Ericsson Nikola Tesla dio ugovora također je dala podugovarateljima među kojima je tvrtka Cuspis noseći 2,16% vrijednosti sklopljenog ugovora. Temeljem navedenih činjenica, većinski dio ugovora za održavanje sustava CEZIH odradila je tvrtka Ericsson Nikola Tesla, dok je manji dio pripao podugovaraču - tvrtki Cuspis, izabranom od strane tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

Nadalje, Ugovorom o javnoj nabavi za povezivanje zdravstvenih ustanova sa sustavom eCEZDLIH i eCIJEPIH, Ministarstvo zdravstva sklapa suradnju s IN2 koji je također angažirao zajednicu podugovaratelja, INCON i Cuspis te su sklopljeni i ugovori o javnoj nabavi uspostave centralnog mjesta zaprimanja, distribucije i lagera cijepljenja, 26. svibnja 2019. godine i 17. kolovoza 2020. godine s istim tvrtkama.

Vezano uz navode o nefunkcionalnosti stranice CijepiSe, koja je jedan od kanala za naručivanje na platformi za podršku cijepljenju, do sada je izvršeno 24% sveukupnih narudžbi na cijepljenje te je i dalje u upotrebi, a o navedenoj usluzi, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ višekratno se izjašnjavao u javnosti.

Slijedom svega navedenog, Ministarstvo zdravstva postupilo je sukladno Zakonu o javnoj nabavi poštivajući svu pravnu regulativu kako bi na tehnološkoj razini dodatno unaprijedio zdravstveni sustav te pridonio daljnjoj informatizaciji zdravstva na dobrobit svih pacijenata i dionika sustava".

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Drpimir Kradezejčić
Drpimir Kradezejčić
12:03 02.04.2022.

Ma neće Hrvatska propasti ako mi hadezeovci još malo jamimo. Je li tako?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
12:00 02.04.2022.

Revizija ne ulazi u problematiku kako neki sustav radi, nego je li usluga izvršena sukladno ugovornoj obvezi. Za njih je usluga izvršena ukoliko je sve pokriveno papirima od radnog naloga, izvješća o izvršenju usluge, do ovjere potpisom od strane naručitelja. A to radi li sustav CijepiSe njih ne interesira, a mi smo imali prigodu čitati, pa i sami se uvjeriti.

HU
Hubrvi
11:47 02.04.2022.

Kaj sad mediji opet kroje? Ako je sve uradjeno po zakonu o nabavi, onda je sve u redu. Pa da cak i da nije u redu i da je ministar zaobisaospori i tromi zakon o nabavi i radi hitnosti donio takvu odluku, bilo bi.opet sve u redu. Jer ako je nesto hitno potrebno onda je svaka odluka koja to rjesava bolja od nikakve odliuke. A najgore je da ljudi koji u zivotu nisu snosili nikada, pa cak i za jednu posadjenu rajcicu, nekakvu odgovornost sada to komentiraju ili pisu o tome nekakve clanke. To je zloba u savrsenstvu i paranoidna zelja, da se nekoga ocrni. I jos jednu stvar ne shvacaju mediji, pa cak i DORH kao i USKOK, a to je da netreba netko, koga se za nesto optuzuje dokazivati, da je nevin, nego onaj koji optuzuje mora svoju optuzbu prvo dokazati.