Odali počast

Minuta šutnje za Srebrenicu u Saboru – ne ponovilo se

Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Minuta šutnje za Srebrenicu u Saboru – ne ponovilo se
11.07.2013.
u 12:56
Predsjednik Sabora Josip Leko pozvao je sve zastupnike da minutom šutnje odaju počast žrtvama
Pogledaj originalni članak

Minutom šutnje i s cvijetom Srebrenice na reveru saborski su zastupnici danas u Hrvatskom saboru odali počast svim žrtvama Srebrenice. Zastupnicima je pleteni cvijet Srebrenice koji izrađuju srebreničke žene podijelio manjinski zastupnik Nedžad Hodžić koji je održao i prigodni govor u sjećanje na žrtve genocida koji se dogodio prije točno 18 godina u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

– Danas je 11. srpnja, dan kada se prisjećamo stravičnih događanja iz srpnja 1995. godine. Prije točno 18 godina dogodio se stravični čin u Srebrenici kada je više od osam tisuća muškaraca, djedova, očeva, muževa i sinova u o dobi od 12 do 77 godina odvojeno od žena i na najbrutalniji način likvidirano od neprijatelja predvođenih Ratkom Mladićem – rekao je Hodžić te podsjetio kako su žene protjerane i kako je Srebrenica očišćena od Srebreničana.

– Uz prisutnost snaga UNPROF-ora u Srebrenici je počinjen genocid. Žrtve su prvo bačene u masovne grobnice, a nakon toga razmještene po drugim grobnicama, pa ni danas nisu pronađena sva tijela. Zato se danas prisjećamo trenutaka kada su ljudi pomračena uma učinili ono što se čini nemoguće normalnim ljudima. Europa toga vremena je namjerno ili nenamjerno zatvarala oči. Mogla je spriječiti višegodišnju patnju, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego na cijelom našem području, ali nije – nastavio je Hodžić te se zapitao zašto je tome bilo tako.

– To će pitanje vječno lebdjeti. To je sramota koju će osjećati svaki Europljanin prisjećajući se Srebrenice. Upravo zato pozivam vas, sve zastupnike, da današnjoj Europi i svijetu kažemo da sjećanje i pijetet nisu dovoljni jer time nećemo vratiti sve stradale žrtve strašnog genocida, ali treba naglasiti da danas može i mora vladati mir i da trebamo na vrijeme reagirati – kaže Hodžić te dodaje kako osjeća ponos jer unatoč žrtvama i genocidu pripadnici njegova bošnjačkog naroda nikada nisu posezali za osvetom.

Predsjednik Sabora Josip Leko nakon toga je pozvao sve zastupnike da minutom šutnje odaju počast žrtvama uz jednu želju – ne ponovilo se.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.