prepucavanja sdp-hdz

"Mislite da u RH žive idioti, a 7 god. nije se smjelo na Markov trg"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav (1)
16.04.2012.
u 14:55
HDZ je prigovorio jer je "ova Vlada pokazala kako se odnosi prema prosvjednicima kad je tijekom noći privela dio seljaka prosvjednika". Lesar se pak nada da će se ukinuti zabrana prosvjedovanja nakon 22 sata
Pogledaj originalni članak

Ograničeno vrijeme i prostor u kojem se na Markovu trgu može prosvjedovati, kao i ograničen broj prosvjednika mogli bi  stvarati probleme, smatra dio članova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Svi su članovi pozdravili izmjene Zakona o javnom okupljanju koje će nakon sedam godina ponovno dopustiti prosvjede na Markovu trgu te ga jednoglasno podržali, no smatraju da ipak treba dodatno razmisliti o gore spomenutim ograničenjima.

– Problem može nastati ako građani svoje stavove na Markovu trgu žele iznositi u tri smjene, dakle i nakon 22 sata, do kada je dozvoljeno prosvjedovanje. Tko je taj od nas koji će reći da se to ne može? Tko to pravo može ograničiti? To može stvoriti tenzije i nelagodu, pa me zanima je li neophodno riskirati s tenzijama samo zbog vremena – zanimalo je Milorada Pupovca iz SDSS-a. S ovim se složio i šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji ne vidi razloge zašto građani ne mogu prosvjedovati i po noći jer, ako je zabrana prosvjeda bila ranije uvedena da se zaštiti zastupnike i Vladu da normalno obavljaju svoje dužnosti, onda danas ova djelomična zabrana nakon 22 sata nema smisla jer tada ionako nema nikoga u Saboru i Vladi.

– Želim vjerovati da će se to ograničenje ukinuti. Drugi je problem ograničenje broja ljudi na 1500. Možda bi banke trebale posuditi svoje automate s brojačem tako da građani uzmu svoj broj i polako ulaze na Markov trg. I na koncu, s rutama koje su prema ovim izmjenama zakona dozvoljene za dolazak prosvjednika na Markov trg, u biti branimo prosvjede osobama s invaliditetom, jer nitko u kolicima tim rutama ne može pristupiti Markovu trgu – upozorio je Lesar te dodao kako se nada da će zakon stupiti na snagu prije 1. svibnja. HDZ-ov Josip Salapić također je zamjerio na ograničenjima te dodao da je ova Vlada pokazala kako se ponaša prema prosvjednicima kada je za vrijeme prosvjeda poljoprivrednika tijekom noći privela dio seljaka. Ova je primjedba uznemirila vladajuće, koji su burno reagirali na primjedbe HDZ-ova zastupnika čija je vlada sedam godina branila pristup Markovu trgu.

– Mislite li da u Hrvatskoj žive idioti, vi sedam godina niste dali da itko pristupi tom trgu, a sada se usuđujete govoriti da oni koji donose izmjene tog zakona ne znaju što je demokracija. Zapanjen sam takvim vrstama političkih akrobacija koje više ne postoje ni u cirkusu. Intencija ovih izmjena jest da se promijeni praksa koju ste vi uveli kada ste se izolirali u tvrđave i parlament pretvorili u tvrđavu – kazao je SDP-ov Marin Jurjević, dok je HNS-ov Goran Richenberg Beus dodao da se naroda boje oni koji ga priječe da dođe do njihovih dvora. Podsjetio je i na fizički obračun prosvjednika i policije u Radićevoj ulici prošle godine za vrijeme "šetačkih prosvjeda" građana protiv Vlade, kada je prosvjednicima zapriječen put do Markova trga. Predsjednik odbora Josip Leko rekao je da ovaj zakon ide u dva čitanja pa i javnost može sudjelovati u potencijalnim izmjenama kako bi u konačnici zakon bio dobar za sve.

Odbor za Ustav raspravljao je i o dva ista prijedloga koja su uputili Hrvatski laburisti i HDZ, a tiču se ukidanja povlaštene imovine predsjedniku države. Vladajući su odbili oba prijedloga, uz objašnjenje da je predsjednik ipak institucija te, za razliku od zastupnika kojima je početkom godine ukinuto pravo na povlaštenu mirovinu, zaslužuje neke privilegije.

– Što ako sljedeći predsjednik kojeg izaberemo mandat počne sa 30 godina, hoćemo li ga nakon toga poslati na burzu rada? Kakav bi to pokazalo odnos Hrvatske prema instituciji predsjednika? Pozivam na ozbiljnost, ovdje se radi o beznačajnim financijskim sredstvima, radi se samo o poštovanju prema instituciji – kazao je SDP-ov Nenad Stazić na što je Lesar dodao da bi činjenica da predsjednik može birati samo između mirovine ili burze rada govorila puno o svima nama koji smo ga izabrali. Salapić je pitao zastupnike bi li se drugačije odnosili prema ovom prijedlogu da aktualni predsjednik države dolazi iz redova HDZ-a.

– Vaš prijedlog zakona ima problem da ga je potpisala vaša predsjednica koja se i sama koristi privilegijima bivše predsjednice Vlade. Zato vaš zakon nije principijelan, stranka kojoj vi pripadate izbila je narodu zube, a sada mu se ruga jer je bezub – odgovorila mu je Ingrid Antičević Marinović.

Članovi Odbora za Ustav nisu podržali izvješće o radu Hine za zadnje dvije godine, jednako kao ni Vlada koja je ocijenila da Hinino Upravno vijeće nije provelo potrebnu reorganizaciju i preustroj Hine te racionalizaciju i financijsku konsolidaciju jer godinama bilježi gubitke.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

KR
kristov
15:16 16.04.2012.

Oni komunisti prije ovih, zabranili prosvjede na Markovu trgu, ovi sadašnji zabranili na Trga bana J. Jelačića!

JA
james49
15:20 16.04.2012.

Tvrdnje Lesara i Pupovca su izvorna demagogija. Kome će prosvjednici prosvjedovati na Markovom trga kad tamo nakon 18h ovako i onako nikog nema osim čistilica i policije. Koja je onda svrha toj galami zidovima. Ili njima odgovaraju neredi!?

MA
malamlak
22:31 16.04.2012.

\"Mislite da u RH žive idioti, a 7 god. nije se smjelo na Markov trg\" a sad se tobože može?