ZBRKA

Mjenjačnice prekjučer ispraznili, a jučer opet otvorili

17.04.2002.
u 00:00
* Od Ministarstva financija dobili smo suglasnost za zatvaranje mjenjačnica, ističu u Zagrebačkoj banci
Pogledaj originalni članak

Dvije mjenjačnice Zagrebačke banke na graničnome prijelazu Bregani, koje su u ponedjeljak u ponoć zatvorene, od jučer ujutro ponovno rade. Službenici su za zatvaranje doznali dva dana ranije, a prekjučer su ih i ispraznili. Neočekivano su ih nazvali iz uprave i rekli im da se jučer vrate na posao.

- Ne znam gdje je bio kratki spoj ni koliko ćemo dugo ovdje raditi - kaže službenica u mjenjačnici. Na Bregani nema drugih mjenjačnica, pa je to, vjerojatno, jedini razlog što one opet rade.

U ponedjeljak je tamo došlo do velike zbrke jer ljudi nisu imali gdje mijenjati novac koji im treba kako bi platili carinu, odnosno prijevoznicima za plaćanje raznih graničnih pristojbi, inspekcijskih pregleda i drugih davanja. Većina ih se morala uputiti do slovenske granice po novac, jer u suprotnome ne bi mogli prijeći granicu.

Međutim, mjenjačnice Zagrebačke banke na graničnom prijelazu Bregani jučer su samo privremeno otvorene, i to do 2. svibnja. U Zagrebačkoj banci ističu kako su, prema dogovoru s Ministarstvom financija, prestali poslovati na graničnim prijelazima: Bregana naselje (Samobor), Plovanija (Umag), Pasjak i Rupa (Rijeka), Požane (Poreč), Razvor (Zabok), Harmica (Zaprešić), Lupinjak (Krapina), Macelj (Krapina) te Bajakovo (Vinkovci).

- Nakon više od godine dana pregovora, od Ministarstva financija smo 11. travnja dobili potrebnu suglasnost i obavijestili Ministarstvo unutarnjih poslova i Odjel za državnu granicu - ističu u Zagrebačkoj banci.

Iako je prekjučer bilo problema zbog zatvorene mjenjačnice na Bregani, u Ministarstvu financija tvrde da su sve organizirali kako treba.

- Zagrebačka banka obavijestila je Ministarstvo da 15. travnja prestaje s radom na graničnim prijelazima. Nakon primitka obavijesti, Ministarstvo je odmah poduzelo mjere da se osigura nesmetan promet na tim prijelazima - stoji u odgovoru koji potpisuje Juro Bajić, pomoćnik ministra financija. Odgovor iz Ministarstva zaključuju time da su za ostale granične prijelaze na kojima se dosad nalazila Zaba, a koji su manje prometni, već našli privremeno rješenje. No ne navode kakvo.

D. Lejo, A. Pancirov

Pogledajte na vecernji.hr