Projekt Trimarium

Mladi Slavonci u akciji povezivanja Hrvatske i Poljske u sklopu inicijative 'Tri mora'

Foto: Privatni album
Trimarium
Foto: Privatni album
Trimarium
Foto: Privatni album
Trimarium
16.12.2021.
u 16:30
Tijekom peterodnevnog posjeta Poljskoj, gosti iz Hrvatske, Slovačke, Bugarske, Rumunjske, Mađarske i Slovenije te domaćini iz Poljske, obišli su više mjesta
Pogledaj originalni članak

Troje mladih Slavonaca sudjelovalo je u akciji povezivanja Hrvatske i Poljske u sklopu inicijative "Tri mora". Predsjednik hrvatskog nacionalnog Savjeta mladih dr. sc. Josip Jagodar, hrvatska pobjednica kviza znanja "Trimarium" Helena Floreani i Mateo Plemenčić i predsjednik Kreativne udruge mladih "Limes" Mateo Plemenčić bili su na završnoj konferenciji projekta sedam zemalja inicijative u Poljskoj. 

Hrvatska je drugi put zaredom zemlja partner na projektu "Trimarium" članica inicijative "Tri mora" koja okuplja europske zemlje između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Tijekom peterodnevnog posjeta Poljskoj, gosti iz Hrvatske, Slovačke, Bugarske, Rumunjske, Mađarske i Slovenije te domaćini iz Poljske, obišli su više mjesta.

- Poljska je jedan od primjera kako se država može modernizirati tijekom kratkog perioda nakon uključivanja u Europsku uniju. Posjet Poljskoj me uvijek oduševi jer su Poljaci slični Hrvatima u kulturnom i svakom drugom pogledu. Hrvatska je delegacija imala priliku upoznati ljude iz šest europskih država te smo s njima uspostavili kontakt i nadamo se budućoj suradnji na ovom, ali i na nekim drugim projektima – kaže Josip Jagodar. 

Na predstavljanju inicijative “Tri mora” u Rzeszowu su sudjelovali šef službe za inozemne poslove Ministarstva vanjskih poslova Poljske ministar Arkady Rzegocki, Maršalek Podkarpatskog vojvodstva Władysław Ortyl, direktor za međunarodnu suradnju BGK - Bank Gospodarstwa Krajowego Tomasz Matulka i član upravnog odbora Fundacje Jagiellonske Maciej Trojnar. Oni su predstavili rezultate dosadašnje suradnje članica inicijative te projekata koji će biti realizirani u budućnosti.

- Fundacja Jagiellonska odlično je organizirala ovaj susret, osobito što smo imali priliku čuti koliko je već projekata provedeno na području zemalja inicijative "Tri mora" te što je stalno naglašavano da je upravo Republika Hrvatska, uz Poljsku, bila predvodnica osnivanja inicijative "Tri mora". Radujemo se budućim susretima s partnerskim organizacijama te se nadamo da ćemo nagodinu imati priliku upoznati sve dijelove Hrvatske s ovim projektom kroz suradnju s Koordinacijom županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske i drugim institucijama – istaknuo je Jagodar.

Ovim projektom nastavljena je dvogodišnja suradnja između Fondacije iz Poljske i partnera iz Hrvatske te će nagodinu ovaj projekt biti ponovno realiziran, stoga će Hrvatska ponovno biti jedna od partnerskih država, kako je dogovoreno na kraju konferencije.

>> VIDEO Prosvjednici na Markovu trgu okružili zastupnika HDZ-a, doktora Karlića, i svađali se s njime


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TH
ThathankaIyotake
23:18 16.12.2021.

Super društvo, s Poljskom i Mađarskom kao političkim uzorima. Za sudjelovanje Mađara mi nije jasno, što je to neki Quadrimarium? Pa Balaton nije more.