RAT U EUROPI

SAD službeno zaključio: Rusija je u Ukrajini počinila zločine protiv čovječnosti

Foto: LISI NIESNER/REUTERS
A destroyed residential building is seen in Borodianka
Foto: Thomas Peter/REUTERS
FILE PHOTO: Sergiy, who received injuries to his head and lost fingers during a rocket attack on his village
Foto: Stringer/REUTERS
FILE PHOTO: Graves of Russian Wagner Russian mercenary group fighters in Krasnodar region
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
FILE PHOTO: A woman carries her cat as she walks past buildings that were destroyed by Russian shelling
Foto: Stringer/REUTERS
FILE PHOTO: A man walks past a fire after a shelling, as Russia's attack on Ukraine continues
Foto: Stringer/REUTERS
A Ukrainian serviceman walks an empty street in Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
Local residents walk an empty street in Bakhmut
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
FILE PHOTO: Ukrainian service members fire a shell from a M777 Howitzer at a front line
Autori Vecernji.hr, Hina
18.02.2023.
u 17:54
"Službe MMF-a i ukrajinske vlasti postigle su dogovor" koji "utire put otvaranju pregovora o cjelovitom programu koji podupire MMF", navodi washingtonska ustanova. Dogovor još mora potvrditi čelništvo MMF-a.
Pogledaj originalni članak

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je zapadne saveznike da udruže snage i dostave tenkove Ukrajini, a Njemačka je u tome spremna preuzeti vodeću ulogu. Otvarajući konferenciju o sigurnosti u Münchenu, Scholz je rekao da su tenkovi nužni kako bi se održala potpora Ukrajini suočenoj s novom ofenzivom Moskve. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je kako će na skorašnjem sastanku s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom raspravljati o proširenju vojne i gospodarske suradnje. Napomenuo je da je Bjelorusija sačuvala industrijsku imovinu iz sovjetske ere, za koju je rekao da bi ponudila dobre mogućnosti za zajedničke proizvodne programe.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

RAT U EUROPI

Rusija jača vojnu suradnju s Bjelorusijom?; Danska kraljica o Putinu: Još nisam vidjela hladnije oči

"Održavanje situacije na frontu i priprema za sve neprijateljske korake eskalacije - to je prioritet za blisku budućnost", rekao je Zelenski. Potpomognuta desecima tisuća rezervista, Rusija je intenzivirala kopnene napade diljem južne i istočne Ukrajine. Victoria Nuland, američka potpredsjednica rekla je da su vojni objekti na Krimu legitimna vojna meta. Iz Rusije kažu da to potvrđuje namjere SAD-a da napadne rusko tlo

Tijek događaja:

17:55 - Ukrajina je opsesija ruskog predsjednika Vladimira Putina i dok je on na vlasti bit ćemo u nevolji, rekao je u subotu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba. Dodao je da je su Kijevu za obranu od ruske agresije trenutno nužni novac, streljivo i sankcije, a za dugoročnu sigurnost članstvo u EU-u i NATO-u.

"Sve dok je Putin na vlasti, bit ćemo u nevolji. Ukrajina je njegova osobna opsesija", rekao je Kuleba na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. "Rusija se mora promijeniti. Trajni mir zavladat će euroatlanskim svijetom kada Rusija više ne bude prijetnja. Sve između toga će biti rat, na ovaj ili onaj način", upozorio je.

Po njegovim riječima, prilika za mir bit će razdoblje od odlaska Putina s vlasti i dolaska novog ruskog čelnika. "Ne mogu procijeniti kada će to biti. Sada se samo možemo fokusirati na borbu, na bojnom i diplomatskom polju", rekao je.

Rat u Ukrajini u središtu je tradicionalnog okupljanja zapadnih čelnika i stručnjaka za sigurnost u Muenchenu, nekoliko dana uoči prve obljetnice ruske invazije 24. veljače. Rusija je ove godine prvi puta od 1963. isključena s konferencije, jer po riječima organizatora nisu joj željeli dati pozornicu za širenje propagande. 

17:50 - Sjedinjene Države procjenjuju da je oko 200.000 Rusa već ubijeno ili ranjeno u ratu protiv Ukrajine, rekao je državni tajnik Antony Blinken na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji. Trošak gotovo jednogodišnjeg rata bio veći je za Rusiju, primijetio je Blinken.

"Imamo više od milijun Rusa koji su napustili svoju zemlju jer ne žele biti dio ovog rata i smjera kojim se zemlja kreće." Dodatno, 1000 ili više tvrtki prestalo je poslovati u Rusiji zbog straha od štete za ugled, prema šefu američke diplomacije.

"Pogledajte što se dogodilo, što je Putin učinio vlastitoj zemlji", rekao je Blinken, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

16:45 - Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozdravila je u subotu kinesku mirovnu inicijativu za okončanje rata u Ukrajini, ali je isključila bilo kakve teritorijalne ustupke Rusiji. Pravedan mir pretpostavlja "da onaj koji je narušio teritorijalni integritet, to jest Rusija, povuče svoje trupe iz okupirane zemlje", rekla je Baerbock na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

"Svjetski mir se temelji upravo na činjenici da svi priznajemo teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje", dodala je. Njemačko stajalište je, nastavila je, da bez potpunog povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine nema šanse za okončanje gotovo jednogodišnjeg sukoba i svi zahtjevi da se rat okonča uz teritorijalne ustupke Rusiji su neprihvatljivi.

Također je, po uzoru na glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, rekla da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi smio biti nagrađen za svoju invaziju na Ukrajinu te da je to način da se spriječi one koji ga žele oponašati.

Stoltenberg je ranije kazao da Kina pomno motri ishod ukrajinskog rata i procjenjuje vlastite planove u "svom dijelu svijeta". Postoji bojazan da bi ruska pobjeda u Ukrajini osokolila Kinu da upotrijebi vojnu silu protiv Tajvana.

16:43 - Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je u subotu da je zabrinuta zbog jačanja suradnje Kine i Rusije od početka rata u Ukrajini i da potpora Pekinga Moskvi potkopava međunarodni poredak utemeljen na pravu. "Ako ruski predsjednik Vladimir Putin misli da ćemo čekati dok rat ne prođe, gadno se vara", rekla je Harris. "Vrijeme nije na njegovoj strani".

Dodala je da će, ako Putin uspije, to ohrabriti druge autoritarne države da učine isto. Iran i Sjevernu Koreju je spomenula kao države koje također pomažu Moskvi. Harris je rekla da je SAD službeno zaključio da je Rusija u Ukrajini počinila zločine protiv čovječnosti. "Svim počiniteljima tih zločina i njihovim nadređenima poručujem: odgovarat ćete!", rekla je Harris.

Rat u Ukrajini i narušeni kinesko-američki odnosi u središtu su sastanka visokih dužnosnika i stručnjaka za sigurnost u Muenchenu, nekoliko dana uoči obilježavanja godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

16:40 - Kina je u subotu najavila da će iznijeti mirovnu inicijativu za završetak jednogodišnjeg rata u Ukrajini koja se temelji na dijalogu sukobljenih strana i poštivanju teritorijalnog integriteta. "Kina neće stajati po strani niti dolijevati ulje na vatru", rekao je šef kineske diplomacije Wang Yi na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. "Nastavit ćemo pozivati na mir i dijalog", dodao je i najavio da će Peking iznijeti prijedlog političkog rješenja za ukrajinsku krizu na načelima povelje UN-a.

Ne navodeći na koga misli, Wang je rekao da postoje "snage koje ne žele uspjeh pregovora i završetak rata" i da sankcije ne rješavaju sukobe među državama. "Moramo dati šansu miru", rekao je šef kineske diplomacije. "Predlažem da svi počnu razmišljati staloženo, posebno prijatelji u Europi, o tome što možemo učiniti da zaustavimo ovaj rat", naglasio je.

Kina dosad nije osudila napad Rusije na Ukrajinu, nego je SAD i NATO označila kao krivce za rat koji je počeo ruskom invazijom 24. veljače 2022. 

12:34 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u subotu da bi se EU mogla udružiti s vojnom industrijom kako bi se povećala proizvodnja streljiva za Ukrajinu i za obnovu vlastitih zaliha. Taj je plan usporedila s onim što je Unija učinila u pandemiji kada je trebalo proizvesti goleme količine cjepiva protiv koronavirusa.

"Mogli bismo razmisliti o velikim ugovorima koji bi obrambenim tvrtkama omogućili da ulože u proizvodne linije da bi ubrzale proizvodnju i povećale količine koje mogu isporučiti", rekla je von der Leyen na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Foto: POOL/REUTERS
Ursula von der Leyen i Olaf Scholz

Istaknula je da Unija ne može čekati mjesecima i godinama da bi obnovila svoje vojne zalihe ili poslala Ukrajini granate velikog kalibra.

"Sada je trenutak da se poveća proizvodnja onoga što je potrebno Ukrajini, poput standardizirane municije", rekla je von der Leyen.

Slanje golemih količina streljiva u Ukrajinu izazvalo je zabrinutost nekih članica Unije da bi mogle isprazniti svoje zalihe. Okupljeni u glavnom gradu Bavarske, zapadni čelnici su u petak najavili intenziviranje vojne pomoći Ukrajini, uključujući streljivo i naoružanje, posebno tenkove. 

08:19 - Ruska plaćenička skupina Wagner je pretrpjela više od 30.000 gubitaka otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, a otprilike 9000 njenih pripadnika poginulo je u borbama, rekla je Bijela kuća. Sjedinjene Države procjenjuju da zatvorenici čine 90 posto ubijenih pripadnika grupe Wagner od prosinca, rekao je novinarima na brifingu glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Polovica ukupnog broja smrti odnosi se na razdoblje od sredine prosince zbog pojačanja borbi u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu, kazao je Kirby, pozivajući se na nedavno deklasificirane obavještajne podatke.

Kirby je istaknuo da je plaćenička skupina ostvarila postupne dobitke unutar i oko Bahmuta proteklih dana, no da im je za to trebalo više mjeseci i došlo je uz "razarajuću cijenu koja nije održiva".

"Moguće je da na koncu uspiju u Bahmutu, no neće im biti od stvarne koristi jer nema pravu stratešku važnost", objasnio je, dodavši da će ukrajinske snage vjerojatno zadržati snažne obrambene položaje diljem Donbasa.

Kirby je novinarima rekao se Wagner i dalje uvelike oslanja na zatvorenike, koji su poslani u sukob bez obuke ili opreme, unatoč nedavnim komentarima Wagnerovog osnivača Evgenija Prigožina da je prestao novačiti zatvorenike za rat u Ukrajini.

07:45 - U mnogim ukrajinskim regijama jutros je bila aktivna uzbuna za zračni napad. Kako navodi The Kyiv Independent, upozorenje na zračni napad bilo je aktivirano i u Kijevu. 

07:40 - Ukrajina će moći zatražiti financijsku pomoć Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), priopćila je ta ustanova koja je provodila nadzor nad politikama u zemlji i ističe da će to pridonijeti naporima ukrajinske vlade za pristupanje Europskoj uniji. 

"Službe MMF-a i ukrajinske vlasti postigle su dogovor" koji "utire put otvaranju pregovora o cjelovitom programu koji podupire MMF", navodi washingtonska ustanova. Dogovor još mora potvrditi čelništvo MMF-a.

Riječ je o prvom i jedinom nadzoru u okviru programa praćenja (PMB), instrumenta pomoći zemljama u osmišljavanju politika i privlačenju financiranja donacijama u složenim okolnostima. "Rezultati vlasti u okviru PMB-a bili su solidni", ističe MMF u priopćenju. 

Voditelj MMF-ova izaslanstva u Ukrajini Gavin Gray izvijestio je u prosincu da se potrebe proračuna i funkcioniranja Ukrajine procjenjuju od 40 do 57 milijarda dolara u 2023. U petak je dodao, prenosi se u priopćenju, da su "zahvaljujući zajedničkim naporima ukrajinske vlade i Ukrajinske državne banke svi ciljevi (...) ostvareni krajem prosinca, a krajem siječnja i pet strukturnih pokazatelja".

"U 2022. gospodarstvo je palo za 30 posto, što je bolje od predviđanja", ali "kratkoročni izgledi su se pogoršali" od prosinca, dodao je, ocijenivši ipak da se "tijekom godine očekuje postupan gospodarski oporavak".

"Isplata velike vanjske pomoći u pravi čas bila je presudna za makrogospodarsku stabilnost, a velike isplate bit će iznimno važne u 2023. i nakon toga", istaknuo je Gray. Uz to, "MMF-ov cjeloviti program poduprijet će napore ukrajinske vlade za članstvo u EU-u", komentirao je.

"Napose, moraju se donijeti reformske inicijative za poboljšanje produktivnosti i konkurentnosti privatnog sektora kako bi se pomoglo postaviti temelje čvrstog rasta poslije rata", rekao je dužnosnik. Zemlja je službeno kandidat za članstvo u Europskoj uniji od lipnja 2022., što je naporan proces koji zahtijeva brojne reforme te bi mogao potrajati godinama, iako se Kijev nada da će ga moći ubrzati.

07:38 - Američka vojska je objavila ugovor vrijedan gotovo milijardu dolara za povećanje proizvodnje topničkog streljiva kalibra 155 mm kojim se Ukrajina koristi u velikim količinama. Vojne tvrtke General Dynamics Ordnance&Tactical Systems i American Ordnance natjecat će se za pojedinačne narudžbe streljiva u okviru ugovora vrijednog 993.7 milijuna dolara, navodi se u priopćenju američke vojske. Cilj je proizvesti između 12.000 i 20.000 dodatnih topničkih granata na mjesec, dodaje se.

Vijest dolazi pošto je je vojska dvjema drugim tvrtkama dodijelila ugovor od 522 milijuna dolara za kupnju streljiva istog kalibra u okviru Pentagonova mehanizma za pomoć Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače 2022. potvrdila je povratak sukoba velesila uz svekoliku uporabu topničkog streljiva.

U studenom je američki dužnosnik rekao da su ruske snage ispaljivale oko 20.000 granata na dan. Ukrajina je pak ispaljivala između 4.000 i 7.000 granata na dan, što je više nego što zapadni proizvođači oružja mogu proizvesti da bi to mogli pratiti. Za proizvodnju topničkog streljiva treba dosta vremena, a brzo se troši. Količina streljiva kojim se koriste Ukrajina i Rusija ipak se smanjila od tada zbog dolaska zime i nestašice koju osjećaju obje zemlje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 100

LJ
ljeto90
18:43 18.02.2023.

Mene zanima sto je USA trebala dobiti za Libiju Irak Afganistan Vijetnam razna djelovanja po Africi ah da nobelovu nagradu za mir???

DU
Deleted user
17:02 18.02.2023.

Kada će SAD zaključiti da je činio zločinio po Siriji, Iraku, Libiji, Afganistanu, cijeloj Juznoj Americi?

DU
Deleted user
18:39 18.02.2023.

Ono, kada ti prodiku o zločinima drži nacija koja je izvršila genocid nad indijancima i pobila najviše ljudi u svijetu nakon Hit.lera i Staljina...