MOJ SLUČAJ

Moram biti socijalni slučaj da mi dijete dobije putovnicu

14.10.2001.
u 00:00
Nikada za sina nije dao ni lipe pa ne razumijem zašto bi se sad trebao potpisivati na putovnicu?! - ljutita je dječakova majka
Pogledaj originalni članak

Naša čitateljica iz Zagreba odavna je raskrstila s ocem svog 12-godišnjeg sina s kojim nikad, kako kaže, nije ni stala pred matičara.

- Tko zna gdje taj svijetom luta, na kojem je kontinentu i čime se bavi. Ni rođenoj se majci već godinama ne javlja - ispričala nam je.

Probleme s kojima se kao samohrana majka do sada susretala - od upisa u vrtić, školu pa i do popisa stanovništva - uspjelo je rješavala, a dječji dodatak, iako je na njega imala pravo, nikada nije tražila. No, problem je iskrsnuo kad je ljetos pozvana na ljetovanje rođakinji u Sloveniju.

- Izvrsno, pomislila sam. Rođakinja je već u godinama pa joj treba pomoć u kući kraj jezera, a ja ionako ne bih imala novca za odlazak na more za sebe i sina - kazuje naša čitateljica.

Problem je iskrsnuo kad je pokušala za sina izraditi putovnicu. Predala je potrebnu dokumentaciju, uplatila i dočekala datum preuzimanja. No, službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj nije htjela ni čuti da joj sinovljevu putovnicu izda bez potpisa dječakova oca.

- Nisam ga ni vidjela ni čula deset godina, niti znam gdje bih ga tražila. Nikada za sina nije dao ni lipe pa ne razumijem zašto bi se sad trebao potpisivati na putovnicu?! - ljutita je naša čitateljica kojoj su, dodaje, u policiji nešto drobili o otmicama djece i odvođenju u inozemstvo.

- Pa zar ću oteti vlastito dijete? A kome? Pa tko se o njemu brine ako ne ja?! - pita se čitateljica.

Obilazila je centre za socijalni rad tražeći potvrdu da je samohrana majka, no ondje su je, kazuje, u čudu gledali. Nejasno joj je, kaže, zašto bi joj socijalni radnik dolazio u kuću i pregledavao uvjete u kojima živi, nadzirao dijete i način na koji ga odgaja.

- Pa zar sam socijalni slučaj? Neodgovorna majka koja izgladnjuje ili zlostavlja svoje dijete? Zar trebam nadzor nekog stranca? - očajna je čitateljica.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić izričita je u odgovoru na pitanje što je sve samohranu roditelju potrebno da bi izradio putovnicu za malododobno dijete. Uz redovitu dokumentaciju potrebno je pravomoćno rješenje mjerodavna centra za socijalnu skrb.

Prema tome, samohrani roditelji, osim ako niste udovac ili udovica, za što vam pak treba smrtovnica, ili razvedeni, što ćete dokazati pravomoćnom sudskom presudom, htjeli ili ne ako želite s djetetom u inozemstvo morate postati - socijalni slučajevi.

Tanja Božić

Pogledajte na vecernji.hr