ne vjeruju u vjerodostojnost poruka

MUP se ponovno oglasio oko poruka na WhatsAppu: Svaki događaj zabilježen je u evidencijama MUP-a

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
MUP se ponovno oglasio oko poruka na WhatsAppu: Svaki događaj zabilježen je u evidencijama MUP-a
06.04.2023.
u 21:35
MUP je ranije danas objavio opširno priopćenje vezano za  60 snimki zaslona s dijelovima navodne komunikacije hrvatske policije u grupi za dopisivanje na aplikaciji WhatsApp od kolovoza 2019. do veljače 2020., koja radi na zaštiti državne granice Republike Hrvatske.
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo unutarnjih poslova je na medijske upite dopunilo priopćenje o policijskoj akciji Koridor protiv krijumčara ilegalnih migranata i komunikaciji policajaca putem kriptirane aplikacije u krugu ovlaštenih osoba, navevši da je svaki događaj evidentiran u evidencijama MUP-a. MUP je ranije danas objavio opširno priopćenje vezano za  60 snimki zaslona s dijelovima navodne komunikacije hrvatske policije u grupi za dopisivanje na aplikaciji WhatsApp od kolovoza 2019. do veljače 2020., koja radi na zaštiti državne granice Republike Hrvatske.

Te snimke dostavljene su neprofitnoj istraživačkoj redakciji Lighthouse Reporets u studenom prošle godine. Kako tvrde mediji, riječ je o chat grupi nazivnoj ''Operativna akcija Koridor II – Zapad'' po istoimenoj policijskoj akciji koja pokriva zapadne dijelove Hrvatske i čiji je cilj zaštita hrvatske državne granice od ilegalnih migranata. U odgovoru redakcijama iz MUP-a su naveli kako ne posjeduju stvarne poruke i da se neće osvrtati na dostavljene pojedinačne poruke jer ne mogu potvrditi njihovu autentičnost.

''Kao što vam je vjerojatno poznato, a trebalo bi biti poznato i vašim anonimnim vještacima i stručnjacima koje ste konzultirali, na Internetu postoje servisi koji stvaraju poruke po uzoru na aplikaciju za razmjenu poruka WhatsApp'', priopćio je ranije danas MUP-ovom u svom odgovoru medijima.

Za provjere četiri konkretna događaja, MUP trebale provjeriti najmanje 1300 događaja

U večerašnje dopunjenom priopćenju o akciji Koridor usmjerenoj protiv krijumčara ilegalnih migranata, MUP ističe kako su "za provjere četiri konkretna događaja, pod pretpostavkom da su podaci koje su zaprimili točni, stručne službe ovog Ministarstva trebale u službenim evidencijama provjeriti najmanje 1300 događaja".

"Novinarka Nove TV je nakon zaprimanja našeg odgovora, a kojeg smo ranije objavili na postavljena pitanja u ime 'konzorcija reporterki i reportera Lighthouse Reportsa, Der Spiegela, Nove TV, tjednika Novosti, portala Telegram i ORF-a', dostavila dopunu upita, u kojem traži podatke o detaljima postupanja prema migrantima u četiri odvojena slučaja - i to tri događaja iz 2019. i jedan događaj iz 2020. godine", naveo je MUP u dopuni priopćenja. Odgovor koji je upućen novinarki Nove TV, kako ističe MUP, objavljuje putem medija u interesu javnosti.

"U  odnosu na dopunu Vašeg upita koji se odnosi na četiri konkretna događaja, možemo potvrditi da je svaki događaj evidentiran u službenim evidencijama ovoga Ministarstva. (...) U našem odgovoru naglasili smo Vam brojnost postupanja u razdoblju od Vašeg interesa za konkretne događaje: „… Možemo potvrditi iznimno puno događaja s nezakonitim migrantima u tome razdoblju na području Policijske uprave primorsko – goranske, odnosno na području policijskih postaja koje su teritorijalno nadležne u događajima koje navodite. Tijekom kolovoza 2019. evidentirali su 642 postupanja, a u studenom 2019. 558 postupanja, dok je tijekom veljače 2020. na području PU zagrebačke evidentirano 100 postupanja u kojima su nezakoniti migranti ili izražavali namjeru za traženjem međunarodne zaštite ili su, sukladno Direktivi o povratku, dobili Rješenja o povratku i napuštanju EGP“, odgovorili su iz MUP.

"Dakle, za provjere pojedinosti u četiri konkretna događaja iz Vašeg upita, pod pretpostavkom da su podaci koje ste nam dostavili točni, stručne službe ovog Ministarstva trebale su u službenim evidencijama provjeriti najmanje 1300 događaja", dodali su iz MUP-a.
Nadalje ističu kako je provjerama utvrđeno u sva četiri slučaja koja se problematiziraju, da je prema osobama/migrantima  proveden postupak sukladno Zakonu o strancima, te su im izdana rješenja na temelju kojih su bili u obvezi napustiti Europski gospodarski prostor, jer nitko od njih nije iskazao namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.


 
Među navedenim osobama bio je 31 maloljetnik bez pratnje, prema kojima je postupano sukladno Protokolu o postupanju prema djeci bez pratnje, te su smješteni u domove za djecu, a za daljnje postupanje prema njima nadležno je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, naglašavaju iz MUP-a. Jednako tako, jednom migrantu je zbog zdravstvenih problema pružena i liječnička pomoć, dodaju.

Proveden zakonom propisani postupak  

Iz MUP-a zaključno obavještavaju kako, sukladno raspoloživim informacijama, niti jedna od ovih osoba nije napustila Europski gospodarski prostor, a da bi o tome obavijestila policiju ili hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, a kako im je u izdanom rješenju i naloženo. "Za pretpostaviti je kako su se nastavili nezakonito kretati u ciljne države članice EU, kao i tisuće drugih koji su na isti način zlouporabili najblažu mjeru Direktive o povratku i odredbe Zakona o strancima", dodaje se.

"Međutim, budući je prema svim osobama koje navodite proveden zakonom propisani postupak te je u Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) raspisano upozorenje u svrhu vraćanja, druge države članice, ukoliko ih zateknu, imaju tu informaciju i mogu izvršiti rješenje koje je izdalo ovo Ministarstvo", navodi MUP RH u dopunjenom priopćenju i odgovoru Novoj TV.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.