VJENČANI KUM

Ministarstvo brani Plenkovića: Premijer nije bio predlagatelj imenovanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković i Theodor Meron u Banskim dvorima
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Press Association/PIXSELL
Igor Pokaz i kraljica Elizabeta II
Foto: Press Association/PIXSELL
Igor Pokaz i kraljica Elizabeta II
23.11.2018.
u 19:46
Predsjednik Vlade ne može se izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika, ističu iz MVEP-a.
Pogledaj originalni članak

'Predsjednik Vlade Andrej Plenković u slučaju imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu nije bio predlagatelj, već je na temelju Odluke Vlade i dobivenog mišljenja nadležnog Odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje Odluke predsjednice Republike, poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Postupak je u cijelosti proveden u skladu s Ustavom i drugim propisima. Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica Republike'.

Reakcija je to na postupak koji je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo protiv Plenkovića zbog imenovanja Pokaza, kojemu je premijer vjenčani kum. O toj je činenici, rekli su, morao bolje upoznati javnost i predsjednicu.

- MVEP je dostavilo rezime referenci Igora Pokaza i nedvojbeno je da je riječ o karijernom diplomatu. Vidljivo je da je procedura imenovanja dosta temeljita i prolazi kroz puno instanci. No dužnosnik je trebao upoznati javnost i predsjednicu RH s ovom situacijom i objasniti zašto mora sudjelovati u imenovanju njemu bliske osobe - kazao je član povjerenstva Davorin Ivanjek te kazao da bi trebalo zatražiti mišljenje postoji li ustavnopravni mehanizam da se premijer izuzme iz odlučivanja, s obzirom na to da Ustav nalaže da, kad je riječ o imenovanju šefova diplomatskih misija, predsjednik Republike predlaže i donosi odluku, ali uz potporu predsjednika Vlade RH.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Premijer Plenković odlučio se pozabaviti budućnošću
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Plenković i Jandroković

MVEP pak navodi bogatu biografiju Igra Pokaza - od toga da radi u Ministarstvu od 1994., da je odradio mandat pri Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri UN-u, bio veleposlanik u Stalnoj misiji pri NATO-u i veleposlanik u Ruskoj Federaciji, otkuda je, napomenimo, otišao prije isteka mandata iz privatnih razloga, te zaključuje kako "to dovoljno govori o tome da je njegova stručnost prepoznata u hrvatskoj diplomatskoj službi, a svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga".

- Predsjednik Vlade ne može se izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika. Naime, Ustav ne predviđa nikakvu drugu mogućnost postavljenja i opoziva šefova diplomatskih misija u inozemstvu, što znači da nije moguće provesti postupak imenovanja, odnosno opoziva šefova diplomatskih misija, bez suodlučivanja predsjednika Vlade i predsjednice Republike - ističu iz MVEP-a.

Razgovor s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

GO
gordana93
20:41 23.11.2018.

ma da a mi svi smo idioti

Avatar gordi
gordi
20:44 23.11.2018.

Hrvati moji,branitelji...pa što se više čeka...ima li neko karizmu da nas povede ko 91....ovo je strašno UDBA na vlasti nas iseljava,pljačka imaju sudstvo i medije...smiju nam se u lice...jesmo li se zato borili,jesu li ljudi za ovu gamad ginuli....

AE
Aedes2017
20:31 23.11.2018.

L a ž u. !