Potrošnja

Na blagdanskoj trpezi 210 tona janjetine i čak 550 tona odojka

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Thinkstock
Hrana
27.12.2017.
u 06:00
Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastočara, objašnjava kako samo potrošnja purica u ovome mjesecu raste za oko 80.000 komada od oko 4 kg
Pogledaj originalni članak

Iako nam je već kod božićnog ručka bilo jasno da smo se proteklih dana “zaigrali” i kupili više hrane, nakon čega ćemo i baciti više, gotovo istu proceduru, samo s drukčijim menijem, treba očekivati i uoči ispraćaja stare i dočeka Nove godine. Za božićne blagdane, i unatoč neobaveznom postu, kralj Badnjaka bio je bakalar. Prema nekim procjenama, ne računajući ostalu ribu, pojelo se više od 220 tisuća komada čuvene vrste Gadus morhua i “rođaka”, a idućeg dana, po pravilima tradicije, na našim je trpezama uglavnom stolovala perad.

Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastočara, objašnjava kako samo potrošnja purica u ovome mjesecu raste za oko 80.000 komada od oko 4 kg, dok se s uobičajenom mjesečnom potrošnjom 65-78 tisuća komada od po 10 kg, ta brojka penje i na 150 tisuća. Odojci će pak biti glavne zvijezde novogodišnjeg stola pa će se, i uz pad proizvodnje u ovoj godini od 20% te za toliko veći uvoz, u prosincu njihova brojka udvostručiti na 35.000 komada ili 550 tona u odnosu na neke druge mjesece, dok za 20% raste potrošnja teletine i junetine. Ne smeta nam ni uvozna janjetina pa će se tog mesa u prosincu potrošnja povećati s uobičajenih 120 na 210 tona, kazao je Bobetić. 

Pogledajte i galeriju- Majstor kuhinje upozorava: 'Ako ovo vidite na meniju, odmah napustite restoran'

Foto: Thinkstock
cheeseburger
Foto: Shutterstock
Sokovi
Foto: Shutterstock
Tartuf
Foto: Thinkstock
kroasan

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.