SJEDNICA VLADE

Hrvatska ispunila jedan od uvjeta za ukidanje viza za SAD

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
27.12.2019.
u 13:20
Ministar Davor Božinović obrazložio je na sjednici Vlade Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta
Pogledaj originalni članak

U Banskim dvorima održana je 199. sjednica Vlade. Jedna od točaka na sjednici Vlade bio je Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta. Ministar Davor Božinović kazao je kako je prihvaćanje tog prijedloga jedan od uvjeta za ulazak Hrvatske u program za izuzeće od viza. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen. 

U uvodnom govoru premijer Andrej Plenković naveo je kako se nada da su svi ministri i građani proveli ugodno božićne praznike. 

- Zahvaljujem se svima koji su se pobrinuli da Nacionalna i sveučilišna knjižnice bude spremna za predsjedavanje Vijećem Europske Unije. To je koštalo 90 milijuna kuna - kazao je Plenković te je čestitao svima koji su u tome sudjelovali, te dodao: - Drago mi je što smo bili i na 27. obljetnici ustrojavanja Puma dok je ministar Krstičević bio u Afganistanu. Zahvalili smo svim njihovim pripadnicima. Njima je drago da je HV ponovo u Varaždinu. 

Istaknuo je veliku investiciju HEP-a na toplani Zagreb koje će, prema njemu, pomoći gospodarskom rastu. Naglasio je kako je dobro što tvrtke u državnom vlasništvu pokreću tako velike investicije. Istaknuo je projekt "Rekonstrukcije postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac-Karlovac"  vrijednog 3,4 milijardi kuna, od čega je 2,7 milijardi kuna bespovratno iz europskih fondova. 

- Hrvatski suverenitet je jači s članstvom u Europskoj uniji. Time i naš utjecaj. Tko to nije osvijestio, bilo bi dobro da malo pročita o ovakvim projektima. - istaknuo je premijer. 

Prva točka sjednice Vlade bio je Program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Predlažem svima da prouče naše akte. Od 07. siječnja imat ćemo vrlo intenzivan i dinamični raspored. - kazao je Plenković koji je najavio da ključni ljudi Europske unije dolaze početkom siječnja u Zagreb, te da će imati konzultacije u Parizu s Emmanuelom Macronom i u Berlinu s Angelom Merkel. 

- To je povijesni dan za ovu Vladu gdje mi kao najmlađa članica Unije preuzimamo presjedavanje Vijećem Europske unije od Finske. Upravo na tom europskom putu koji nije toliko prepoznat u Hrvatskoj, ali je izvan Hrvatske... mi smo pripremili 6-mjesečni program rada i uvjeren sam da će Hrvatska kao neutralna.... kao 'honest broker' ojačati ugled i vidljivost, te da će hrvatska vidljivost biti ojačana i to ne samo u Uniji već izvan nje. - kazao je ministar Gordan Grlić Radman

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog Programa hrvatskog predsjedanja. 

- Sukladno dosadašnjoj dinamici usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije, izrađen je Prijedlog programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2020. godinu. Nakon što hrvatska Vlada donese plan, hrvatskom Saboru će se donijeti plan o usklađivanju s pravnom stečevinom. Plan predviđa donošenje 60 zakona. Nastavno, predlaže se Vladi donošenje zaključka kojim se donosi Prijedlog za 2020. - kazao je Radman Grlić. 

Prijedlog je prihvaćen jednoglasno. 

Ministar Zdravko Marić predstavio je na sjednici Vlade Prijedlog uredbe o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za 2020. godinu. Prijedlog je prihvaćen.  

Prijedlog uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2020. godinu  obrazložio je ministar Marić. 

- Za iduću godine ukupni iznos je 53 milijuna. Raspodjela za organizacije je u osam kriterija: organizacije koje promiču sport, one koje se bore protiv ovisnosti o drogama, organizacije koji se bave humanitarnom djelatnošću, organizacije koje rade s osobama s invaliditetom, organizacije koje se bave tehničkom kulturom, kulturom, izvaninstitucionalnom nastavom djece i mladih, te civilnim društvom - kazao je Marić i naveo da sve organizacije koje odgovaraju tim kreterijima će imati na raspolaganju veća sredstva nego u 2019. 

Istaknuo je kako je iduća godina olimpijska godina, te kako je više novca usmjereno na organizacije koje promiču sport. 

Prijedlog odluke o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Republika Hrvatska za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala je jednoglasno prihvaćen. 

- Za ovaj prijedlog osigurano je 20 milijuna kuna preraspodjelom iz proračuna - kazao je ministar Kujundžić. 

Ministar Marić naveo je kako je Republika Hrvatska dala državno jamstvo u korist HBOR-a, za kreditno zaduženje Kliničkog bolničkog centra Rijeka, radi financiranja izgradnje objekata i nabave opreme za novu bolnicu na lokalitetu Sušak 

- Prva tranša je 70 milijuna kuna, te je do sada potrošeno 50 milijuna kuna. - kazao je ministar. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen. 

Ministar Davor Božinović obrazložio je na sjednici Vlade Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta 

- Imajući u vidu novouspostavljenu liniju između  Dubrovnika i Philadelphia i moguće uspostavljenje drugih letova, utvrđeno je sklapanja interesa o zaštitnim pratiteljima leta. Smatram da bi se prihvaćanjem osigurala veća sigurnost i otvara mogućnost učestalijih letova između dvije zemlje - kazao je Davor Božinović i istaknuo da je to jedan od uvjeta za ulazak Hrvatske u program za izuzeće od viza. 

Prijedlog je jednoglasno prihvaćen. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

Avatar Dipsy
Dipsy
12:40 27.12.2019.

Plenković je konzervativac, poliglot, obiteljski čovjek, umjereni je političar i vjernik, nije isključiv, nije populist, spreman je na kompromis i trenutno dobro vodi Hrvatsku što pokazuje i ukupni BDP koji iznosi početkom 2019. 400 milijardi kn, a 2015. nam jeee BDP (u mil. HRK, tekuće cijene) iznosio 339 milijard kn, 2011. 341 milijardu. Znači, sa Milanovićem smo stajali na mjestu, a sa Plenkovićem smo povećali BDP za 60 milijardi kn. To su činjenice svidjele se one nekome ili ne. Zbog tog rasta BDP-a, Plenković je digao rodiljne naknade s 2600kn na 3900kn, 150 tisuća više djece ima pravo na dječji doplatak, mirovine i invalidnine su rasle za 7%, plaće su rasle zbog mini poreznih reformi početkom 2017. i 2018. i Vlada je općenito svojim proračunskim potezima omogućila da najmanje 3 milijuna građana ima više novca danas nego prije godinu, dvije dana što potvrđuje rast potrošnje koja je u veljači 2019. realno veća za 8.7 % u odnosu na veljaču 2018.! To je ujedno i pokazatelj optimizma u društvu čemu se ne raduju mnogi koji mrze Plenkovića i HDZ, pa ciljano preko medija i komentara šire apatiju i mržnju.

LU
Lui
12:41 27.12.2019.

Sposoban za EU politiku medu najsposobnijim trenutno u EU.

VA
Vagabundo
12:50 27.12.2019.

Iako najmlađa članica, očito smo dobro prepoznati u Europi. Nižemo funkcije, a uskoro počinje Predsjedanje i otvaranje novih vrata i mogućnosti za Hrvatsku! Samo naprijed!