KOBAN DOČEK NOVE GODINE

Na imanju HDZ-ova načelnika Hodaka poginuo umirovljenik

01.01.2009.
u 12:22
Pogledaj originalni članak

Šezdesetdvogodišnji umirovljenik Ratko Barić iz općine Saborsko u Karlovačkoj županiji poginuo je na novogodišnjem dočeku u organizaciji načelnika općine Saborsko Luke Hodaka.

Jeli kompot od bunike
Mještani Saborskoga danas su bili u šoku.

Prema izjavama očevidaca, doznajemo da su Novu godinu organizirano čekali načelnik Luka Hodak, jedan od glavnih sljedbenika Hare Krišne u Karlovačkoj županiji, pokojni Ratko Barić koji je bio zadužen za grijanje saune u Hodakovu objektu za obrede, tridesetdevetogodišnji Ivica Hodak, vlasnik kafića Senj u središtu Saborskog, četrdesetčetverogodišnji Mario Tomšić i Damir (prezime mu danas nije bilo poznato) iz Karlovca koji je bio gost načelnika Hodaka.

Mario Hodak koji živi u zajedničkoj obiteljskoj kući s bratom Ivicom zamijetio je da se nešto neobično zbivalo na dočeku Nove godine.

Prema njegovim riječima, Ivica je došao kući oko jedan sat poslije ponoći i čudno se ponašao. Počeo se rušiti pri čemu je demolirao cijelu sobu, srušio bor s ukrasima i više predmeta.

– Jeli su kompot od bunike, biljke koja raste u šumama oko Saborskog i koja je očito na Ivicu i ostale slavljenike imala nepredviđen halucinogen učinak – kazao nam je potreseni Mario Hodak.

U isto vrijeme do Hodaka je stigla i supruga Ratka Barića Ankica i upitala što se događa s njezinim suprugom. Mario ju je uputio do Luke Hodaka, a kada je došla do takozvane saune u kojoj je bio organiziran doček, šokiralo ju je ono što je ugledala.

Ostali na psihijatriji
Njezin suprug Ratko bio je već pougljenio od vatre u koju je pao.


Policijski očevid u sauni u kojoj su Luka Hodak i njegovo društvo čekali Novu godinu časteći se sokovima biljaka s halucinogenim djelovanjem

Ubrzo je na mjesto tragedije stigla policija i ogradila cijeli prostor kako bi mogla obaviti očevid koji je trajao do kasnih poslijepodnevnih sati. Uz djelatnike ogulinske policijske postaje, očevid su obavljali i istražitelji PU karlovačke. Preživjeli sudionici dočeka, vidljivo narušena zdravlja, pod utjecajem halucinogeno-toksičnih sredstava koja su konzumirali, smješteni su na Psihijatrijski odjel Opće bolnice Ogulin gdje su i dalje pod nadzorom policije.

Na odjelu su nas obavijestili da će službeno priopćenje o stanju pacijenata objaviti danas. Na mjestu tragedije susreli smo kćer pokojnog Barića koja je bila u velikom šoku. Nije željela davati bilo kakve komentare o onome što se dogodilo i što je prouzročilo tragediju kakvu Saborsko ne pamti.

Sklon ekshibicionizmu
Ostali mještani općine Saborsko, poznajući sklonosti načelnika Luke Hodaka prema istočnjačkoj filozofiji, nisu se iznenadili da je posljednjih godina prakticirao i metode sjevernoameričkih Indijanaca, a sam Luka Hodak proglasio se šamanom ili vračem, a Saborsko je jedino autorizirano mjesto za razne obrede, piše na Hodakovoj stranici www.shamanhr.com.

Vezano uz novija Hodakova vjerska opredjeljenja, doznali smo da su ga posjećivali poklonici indijanskih vjerovanja iz dalekog Novog Zelanda, ali i susjedne Slovenije, BiH i drugih zemalja. Međutim, bez obzira na to, mještani su šokirani jer su njegove ekshibicije prvi put plaćene ljudskim životom. Mnogi su se u Saborskome i okolici čudili, ali i prihvatili Hodakovo vegetarijanstvo, kao i propagiranje zdrave hrane i dolazak raznih ljudi na seanse u Saborsko.

Ovaj put Hodak je očito nesvjesno prešao granicu zbog čega je, na žalost, izgubljen ljudski život.


'Hodak nije član zajednice'

Renato Petek, voditelj Odjela za odnose s javnošću Vaišnavske vjerske zajednice u RH, poznatije kao “Hare Krišna”, poslao je danas dopis u kojemu navodi da Luka Hodak od 2003. godine nije član te zajednice jer je prešao na šamanizam. U njegovoj kući ili na imanju ne održavaju se, niti su se održavali, naši obredi ili skupovi naših vjernika, piše, među ostalim, u priopćenju Vaišnavske vjerske zajednice u RH.


Moto: Kad duša pije život

Znakovit je i natpis na ploči ispred kuće Luke Hodaka sa saunom kojim privlači istomišljenike. Uz izvješenu hrvatsku i američku zastavu, piše: Kad duša pije život. Ovaj put jedan život ‘popijen’ je na vatri. Koliko god nekima bila čudna Hodakova životna filozofija koju je provodio, jedna od njegovih političkih ideja bila je i da Saborsko postane ekoopćina. Tu viziju gospodarskog razvoja nastojao je provesti čak i ne poštujući zakone.


Načelnik od prvih izbora

Luka Hodak vjerojatno je jedan od rijetkih načelnika u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja koji je na svim izborima bio izabran za prvog čovjeka svoje općine. To je zaslužio svojim sudjelovanjem u obrani svoga mjesta tijekom Domovinskog rata kao zapovjednik Saborčanske bojne i kao jedan od osnivača HDZ-a u Saborskom. Iako ga kao poklonika Hare Krišne nisu baš svi voljeli u općini, na izborima je uvjerljivo pobjeđivao i uvijek bio vjeran jednoj stranci, HDZ- u.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr