KRIVOTVORENE MARKE

Na imanju nađene lažne novčanice vrijedne 2 milijuna maraka

31.01.2002.
u 00:00
* Osumnjičeni Mirko K. (61) i Milan G. (50) uhićeni su u Austriji, a braća Ivan B. (69) i Jakov B. (65) na slavonsko-brodskom području
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - O dosad najvećoj zapljeni krivotvorenog novca u Hrvatskoj jučer su na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestili načelnici Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta MUP-a Ante Rajkovača i PU zagrebačke Željko Pul. Izviješteno je da su zaplijenjene lažne novčanice vrijedne oko 2 milijuna maraka, a uhićeni su četvorica osumnjičenih - Mirko K. (61) i Milan G. (50) u Austriji, a braća Ivan B. (69) i Jakov B. (65) na slavonsko-brodskom području.

Još prošlog tjedna u javnost su dospjele informacije o otkriću velike količine lažnog novca u napuštenom kamionu. Načelnik Pul potvrdio je jučer da je novac nađen u kamionu. Naime, nađen je na trošnom imanju u Industrijskoj ulici u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice, u kući i neispravnom kamionu "fordu".

Na toj je adresi prijavljen Mirko K. Njega i Milana G. uhitila je austrijska policija 14. siječnja u Linzu, kad su htjeli staviti u optjecaj novčanice od 1000 maraka i 100 dolara. Kod njih je tada nađeno stotinu novčanica po 1000 maraka i jedna od 100 dolara.

Dan prije Mirko K. umaknuo je slavonsko-brodskoj policiji. Naime, 13. siječnja uhićeni su braća Ivan B. i Jakov B., kod kojih je nađeno nekoliko krivotvorenih novčanica. U kriminalističkoj su obradi rekli da su ih nabavili od Mirka K.

Nakon četiri uhićenja zagrebačka je policija, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, 19. siječnja pretražila imanje u Donjoj Lomnici. Došli su do spektakularnog otkrića hrpe novčanica. Nađeno je 1137 krivotvorenih novčanica u apoenima po 1000 DEM (1,137.000 DEM), 546 novčanica od 100 dolara (54.600 dolara) i 2441 novčanica od 100 DEM (244.100 DEM). Vještačenjem je ustanovljeno da je riječ o vrlo kvalitetnim krivotvorinama.

Ante Rajkovača jučer je podsjetio na 349 zapljena krivotvorenog novca u prošloj godini, a ovogodišnja je najveća obavljena ikad u Hrvatskoj. Vještaci tvrde da novčanice zaplijenjene u siječnju nisu tiskane u ilegalnoj tiskari novca u Zaprešiću, koja je otkrivena ljetos.

Kriminalistička obrada nastavlja se u suradnji s europskim policijama, ali i američkom, s obzirom na veliku količinu krivotvorenih dolara, izvijestili su iz MUP-a. Mirko K. i Milan G. još su u pritvoru u Austriji, a možebitni zahtjev za izručenjem treba podnijeti Ministarstvo pravosuđa nakon pokretanja sudske istrage.

Policija je izvijestila da je Mirko K. biznismen, neko je vrijeme živio u SAD-u. Njegov partner Milan G. građevinski je poduzetnik, a ima prijavljeno boravište u Austriji na području Beča. Dosad nisu poznati po kriminalnim radnjama, ali je raspisana tjeralica za Milanovim sinom Robertom G. On je, naime, već bio upetljan u biznis s lažnim novcem. Najprije je 1996. lažne novčanice stavljao u optjecaj na splitskom području, a 2000. godine isto je činio i u Krapinsko-zagorskoj županiji.

M. Malčević

Pogledajte na vecernji.hr