NOVI DOKUMENTARAC

Na korak smo do otkrića jednog od najvećeg misterija današnjice? 'Napokon znamo tko je osnovao bitcoin'

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Kriptovaluta Bitcoin
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Kriptovaluta Bitcoin
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Kriptovalute
09.10.2024.
u 23:44
On je inače 39-godišnji diplomant Ontario College of Art and Design u Torontu, a ispostavi li se da je kreirao bitcoin, to bi značilo da je imao tek 23 godine kada je bila dovršena popularna bijela knjiga o bitcoinu
Pogledaj originalni članak

Najnoviji dokumentarac HBO-a mogao bi odgovoriti na pitanje tko stoji iza najveće kriptovalute bitcoin. Naime, navodno se radi o kanadskom developeru Peteru Toddu koji je godinama koristio pseudonim Satoshi Nakamoto, što bi moglo otkriti misterij koji traje već više od desetljeća, a koji je iznjedrio globalnu multimilijardersku pomamu za digitalnim valutama. 

Naime, navodi Politico, Hoback je na temelju starih i novih tragova došao do zaključka kako je upravo Todd kreator bitcoina, a a dokaze je priložio i samom Kanađaninu, kao i još jednom ''osumnjičeniku'', osnivaču Blockstreama Adamu Backu. U dokumentarcu koji je objavljen snimljena je i reakcija Todda.

- Čini se da ste imali duboke uvide u bitcoin? - poručio je Hoback Toddu na samom kraju dokumentarca. ''Pa da, ja sam Satoshi Nakamoto'', odgovorio je Todd. Ipak, i dalje nije sigurno radi li se doista o pravom osnivaču bitcoina s obzirom da je u privatnom mailu zanijekao istinu: ''Naravno da nisam Satoshi''. 

Inače, Todd nije nepoznat kripto-stručnjacima. Kao dugogodišnji programer poznat je po javnoj komunikaciji sa ''Satoshijem'' i prije nego što je nestao s kripto foruma još 2010. Usprkos važnosti njegovog imena, rijetko kad je bio spominjan u kontekstu stvarnog kreatora bitcoina.

POVEZANI ČLANCI:

- On je jedan od najvažnijih bitcoinera, iz tehničke perspektive. Općenito govoreći, ljudi smatraju njegove stavove o bitcoinu vrlo važnima - objasnio je to osnivački partner Castle Island Ventures Nic Carter, koji i sam poznaje Todda od 2017. 

On je inače 39-godišnji diplomant Ontario College of Art and Design u Torontu, a ispostavi li se da je kreirao bitcoin, to bi značilo da je imao tek 23 godine kada je bila dovršena popularna bijela knjiga o bitcoinu u kojoj je zamišljena vizija decentraliziranog novčanog sustava.  Iako ova teorija zvuči vrlo primamljivom, već više stručnjaka odbacilo je Todda kao osnivača. I sam suosnivač bitcoin tvrtke Casa Jameson Lopp kazao je na X-u da ''gdje god Satoshi bio, vjerujem da se smije ovoj posljednjoj rundi gluposti''. 

- Nema veće misterije u povijesti. Činjenica da je Satoshi ovo uspješno izveo stvarno je čarobna. Osobno se nadam da nikada nećemo saznati tko je Satoshi - poručio je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.