Stipendije Županije

Na njima je da završe školovanje, a županija treba osigurati posao

Foto: kristina štedul fabac/pixsell
Na njima je da završe školovanje, a županija treba osigurati posao
07.01.2011.
u 16:39
To je dokaz da se znanje, trud i rad isplate, zadovoljan je 18-godišnji karlovački srednjoškolac Josip Vlašić, koji je prvi put dobio novčanu potporu od 400 kuna
Pogledaj originalni članak

Ne radim i novčano mi najviše pomažu roditelji. Puno potrošim za putovanje i stanovanje u Zagrebu, a da ne govorim o brojnim papirima koje moram kopirati, s obzirom na to da studiram na Arhitektonskom fakultetu. Sve to moram sama platiti i stipendija će mi puno pomoći. Podržavam takve projekte kojima se potiču mladi tijekom njihova obrazovanja, kazala je 24-godišnja Ines Brezetić.

 Milijun iz blagajne

 Nakon završene gimnazije upisala je arhitekturu i sada je na četvrtoj godini. Ona je jedna od 35 mladih kojima su jučer u Uredu župana podijeljeni ugovori o stipendiranju.

 Novčanu potporu od 400, odnosno 700 kuna, dobilo je petnaest učenika i dvadeset studenata. Karlovački župan Ivan Vučić podsjetio je da je od 1995. godine Županija podijelila 834 stipendije. Svake se godine za tu namjenu u proračunu osigura milijun kuna.

 – Tako ćemo nastaviti i ubuduće. Želja nam je da se iznos za stipendije poveća, što će ovisiti prije svega o našim mogućnostima. Završite svoje školovanje, u čemu vam želim puno uspjeha, a na nama je da osiguramo radna mjesta – poručio je karlovački župan Ivan Vučić. Dodao je da je u županijskom proračunu predviđeno i 150.000 kuna za nagrade darovitim učenicima koji osvoje neka od prva tri mjesta na državnim natjecanjima. Redovito se nagrađuju i njihovi mentori. Osim toga, u sklopu programa Stipendika novčano pomažu 68 kandidata, i to tako da novac, 700 kuna za učenike i 1400 za studente, osiguravaju županija, gradovi ili općine, te poslodavci. Među sretnicima koji su u vrlo jakoj konkurenciji osigurali županijsku stipendiju je i 18-godišnji Josip Vlašić.

 Pomažu i gradovi i općine

 – Prvi sam put dobio stipendiju i vrlo sam sretan zbog toga. To je dokaz da se znanje, trud i rad i te kako isplate. Školujem se za automehaničara i želja mi je nastaviti školovanje te raditi u struci. Sada ću barem malo financijski pomoći roditeljima – zadovoljan je taj karlovački srednjoškolac.

 Darovitim učenicima i studentima, onima slabijeg imovinskog stanja i koji se školuju za deficitarna zanimanja, redovito pomažu i gradovi i općine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.