(NE)VRIJEME

Na Plitvicama 40 centimetara snijega

10.04.2002.
u 00:00
* Snježno nevrijeme jučer je pogodilo i sjeverne dijelove Istre
Pogledaj originalni članak

Iznenadni i gusti snijeg otežao je cestovni promet kroz Gorski kotar i Liku. Cestari procjenjuju da je palo dvadesetak centimetara snijega Gorskog kotara, a u Begovu Razdolju i Mrkoplju, tridesetak centimetara. Temperatura je bila oko nule.

Na staroj cesti Rijeka - Delnice nije bilo većih problema, iako su u jutarnjim satima na usponu kod Lokava nakratko ostala zablokirana dva tegljača. Uz pomoć ekipe Hrvatskih cesta i prometnih policajaca tegljači su nastavili vožnju prema Gornjem Jelenju. Ekipe cestarske službe stalno su na terenu, kolnici se čiste i posipaju solju. Na poluautocesti Kikovica - Vrata na mostu kod Fužina jaka vijavica i smanjena vidljivost donekle otežavaju vožnju, pa se i tu preporučuje oprez.

Na staroj cesti podno Gornjeg Jelenja zatekli smo Josipa Juta, prijevoznika koji je prevozio robu u Lokve:

- Znao sam da je veselo u Gorskom kotaru, ali imam dobro vozilo i opremu. Možda bi se cesta mogla brže čistiti, ali pretpostavljam da ima i drugih prioriteta!

Šef Nadcestarije u Delnicama Frane Tomić podsjeća da je riječ o snijegu južnjaku koji se brzo topi, a predviđa se i zatopljenje, pa problemi neće potrajati.

U Lici se promet tijekom jučerašnjeg dana odvijao usporeno i otežano zbog i nekoliko centimetara ugaženog snijega, pa je bil obvezna zimska oprema.

U Dalmaciji je padala kiša, pa su vozači upozoravani na mokre i skliske kolnike. Trajekti su prometovali normalno, a bez zastoja je tekao i željeznički, odnosno promet zrakoplovima.

Iako je kiša usporila vozila, kroz karlovačko prometno čvorište prolazilo se bez zastoja. Unatoč 20 centimetara snijega na području Slunja i 25 u Ogulinu sve ceste bile su prohodne. Na području Karlovačke i rubnim prostorima susjednih županija snijeg je raščišćavalo i kolnik posipavalo 15 ekipa, a isti broj ih je u bio u pripremi. Na području PU karlovačke tijekom jučerašnjeg prijepodneva zabilježene su tek tri prometne nesreće, što je znatno manje od dnevnog prosjeka.

Na Plitvičkim jezerima jučer je palo oko 40 centimetara snijega, pa se prometovalo u pravim zimskim uvjetima. Korenicu je prekrilo 30 cm sniježnog pokrivača, no ralice Lika-cesta dobro su održavale glavnu državnu prometnicu kroz Liku.

Snježno nevrijeme praćeno vjetrom jučer je pogodilo i sjeverne istarske krajeve, naročito Ćićariju te najviši istarski vrh Učku. Na Ćićariji, točnije na Jelovicama i Vodicama kao i Lanišću do 15 sati napadalo je nekoliko centimetara snijega, koje nije prouzročio nikakve teškoće u prometu, iako je na nekim mjestima bilo nanosa. Na Ćićariju je odmah upućena ralica Istarskih cesta. (Z. B., A. Pa., E. Bš., B. P., H. M.)

Pogledajte na vecernji.hr