POJAČANJE RUSIMA

Vojnici Sjeverne Koreje stigli u Rusiju? Pojavile se snimke iz ruskog vojnog kampa: 'Pripremaju se'

North Korean leader Kim Jong Un guides the training of the Korean People's Army's air and amphibious combat units
Foto: KCNA/REUTERS
1/5
18.10.2024.
u 22:12

Južnokorejska obavještajna služba izvijestila je kako je do sada u Rusiju stiglo oko 1.500 vojnika, a brojka bi mogla doseći čak 12.000.

Na društvenim mrežama pojavili su se videozapisi koji bi mogli predstavljati prve vizualne dokaze o slanju sjevernokorejskih trupa kako bi podržali Moskvu u ratu protiv Ukrajine. Dva videa, koja su prvotno podijelili prokremaljski vojni blogeri na Telegramu, a potom preuzela istraživačka platforma Agentstvo, prikazuju, kako se čini, formacije sjevernokorejskih vojnika u vojnoj bazi.  

Videozapisi su se pojavili u trenutku kada je glavni tajnik NATO-a, Mark Rutte, novinarima izjavio da ne može "potvrditi izvješća da su Sjevernokorejci aktivno uključeni kao vojnici u ratnim naporima.", piše Politico

Prema informacijama BBC-a, sjevernokorejski vojnici već su počeli dolaziti u Rusiju. Južnokorejska obavještajna služba izvijestila je kako je do sada u Rusiju stiglo oko 1.500 vojnika, a brojka bi mogla doseći čak 12.000. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je izjavio kako prema obavještajnim podacima očekuje da bi 10.000 sjevernokorejskih vojnika moglo sudjelovati u sukobu.

Glasine o umiješanosti Sjeverne Koreje traju već neko vrijeme, posebno nakon što je Južna Koreja javno upozorila da Pjongjang planira povećati svoju podršku ratnim naporima Kremlja, od slanja topništva do slanja vojnika. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol održao je hitan sigurnosni sastanak, na kojem su dužnosnici odlučili kako je nužno odgovoriti na ovu prijetnju međunarodnim mjerama.

Prema izvješćima, sjevernokorejski vojnici trenutačno se obučavaju na ruskim vojnim bazama u Vladivostoku, Ussurijsku, Habarovsku i Vlagovješčensku. Također su objavljene satelitske fotografije koje prikazuju okupljanje stotina sjevernokorejskih vojnika u tim područjima. Od kolovoza, Sjeverna Koreja navodno je poslala 13.000 brodskih kontejnera s granatama, projektilima i protutenkovskim raketama u Rusiju.

Komentirajući te vijesti prošlog tjedna, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izvješća nazivajući ih "još jednim primjerom lažnih vijesti." Međutim, dokazi se sve više gomilaju, uključujući oporavak sjevernokorejskog projektila na ukrajinskom teritoriju, što dodatno pojačava sumnje o vojnoj suradnji između Rusije i Sjeverne Koreje.

>>> FOTO Pogledajte trening Sjevernokorejaca: Stotine bez majica skaču preko prepreka, a pušku zgrabio i Kim Jong-un

North Korean leader Kim Jong Un guides the training of the Korean People's Army's air and amphibious combat units
1/15

Komentara 18

AN
Antidominium
22:31 18.10.2024.

Ameri dolaze Izraelcima sa oružjem, normano, Korejci Rusima sa oruzjem. Svatko ima svoje saveznike.

Avatar Štrumpfeta
Štrumpfeta
22:25 18.10.2024.

Super 😃

Avatar Fra Brne
Fra Brne
23:38 18.10.2024.

Društvene mreže znaju a CIA ne zna? Kako to kako to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije