Nezadovoljni

Najbliža hitna pomoć od Dvora je udaljena čak 42 kilometra

Foto: 'nikola cutuk'
Najbliža hitna pomoć od Dvora je udaljena čak 42 kilometra
13.04.2011.
u 09:48
HSLS smatra da se novim razmještajem medicinskih timova smanjuje uspješnost liječničkih intervencija
Pogledaj originalni članak

Pet timova hitne medicine s liječnikom u Sisku, Kutini, Petrinji i Novskoj, pet timova bez liječnika sa sjedištima u Popovači i Sunji, punktovi dežurstava u Glini, Topuskom, Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici, jedan punkt pripravnosti u Jabukovcu te jedan punkt prijavno-dojavne jedinice u Sisku čine novu mrežu hitne medicine na području županije.

Mrežu je donio ministar zdravstva na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, koji je pak utemeljen na prijedlozima svake županije. HSLS je reagirao na ovakvu podjelu smatrajući da su neka područja Sisačko-moslavačke županije ostala zakinuta, osobito područje Pounja.

– Stanovništvu Dvora i Hrvatske Dubice hitna pomoć manje je "dostupna" nego stanovništvu drugih dijelova županije. Prema standardima koji važe u hitnoj medicini, jedan tim obavlja svoju djelatnost na području maksimalne udaljenosti 25 kilometara od sjedišta. Prema ovoj mreži, hitan prijevoz za Dvor i H. Dubicu obavlja tim smješten u Sunji, od Dvora udaljen 42 kilometra, a od Dubice 30. Time se bitno povećava vrijeme potrebno za pružanje hitne pomoći i uspješnost intervencije – rekao je Davor Žmegač, čelnik županijskih liberala i gradonačelnik Kutine. Liberali tvrde da županija svoj prijedlog nije dala na razmatranje županijskom Savjetu za zdravlje i sisačkoj podružnici Hrvatske liječničke komore prije slanja Ministarstvu zdravstva. Iz Županije pak poručuju kako se o navedenom raspravilo sa strukom i ravnateljima domova zdravlja. Prema njihovu mišljenju u novoj odluci nema ništa sporno.

– Na cijelom području ostalo je sve što je dosad bilo dogovoreno, svi postojeći timovi u raznim oblicima, a imamo i značajno povećanje s četiri nova tima koja do sada nisu postojala u mreži – kaže Jadranka Bertović, pročelnica Županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

No, HSLS predlaže neke promjene u rasporedu.

– Treba premjestiti sjedište tima iz Sunje u Hrvatsku Kostajnicu koja je geografsko središte Pounja. Također, još jedan tim s medicinskom sestrom potreban je Sisku, Glini, Topuskom i Gvozdu – smatraju HSLS-ovci. Napominju kako Sisak, kao županijsko središte, nije dobio dodatni tim, dok su ga dobila druga takva mjesta u Hrvatskoj, pa čak i ona s manjim brojem stanovnika od Siska.

S novim rasporedom nije zadovoljan ni sisački gradonačelnik Dinko Pintarić.

– Smatramo da trebamo imati dodatni tim hitne pomoći, osobito jer je cesta Sisak – Zagreb jako prometna, zbog čega se povećava mogućnost nesreća, a mi smo i na području buduće autoceste – kazao je gradonačelnik. Jednu ekipu željeli bi imati i u Gvozdu, od kojega je najbliža hitna pomoć u Petrinji udaljena tridesetak kilometara. Poteškoće postoje u Topuskom.

– Mislim da ćemo ipak uspjeti sve riješiti, ali trebamo porazgovarati na široj razini. Svjesni smo da je situacija teška i spremni smo sufinancirati dio toga i podijeliti teret života na svome području – kazao je načelnik Nikola Abramović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AV
avalon
16:55 13.04.2011.

U Glini je prije rata bilo sve bez veze,bili smo jedna obična selendra sa bolnicom koja je imala: kirurgiju,pedijatriju,,internu,rentgen....,hitna nam nije ni trebala .Da ne govorim o drugim pogodnostima.... imali smo svoju pekaru u kojoj je pronađen još svjež kruh poslije oslobođenja Gline......tvornicu koja je bila puna strojeva(koji su iznenada netragom nestali)......itd,itd.a onda je došao Marko Sremić ,upalio nam svjetlo i od tada živimo u mraku!!!!!

TN
tamo-neka
15:03 15.04.2011.

...i ne samo u glini...sad smo nazadovali u period od \'45.-\'55. ...u krajnji jad i bijedu...sad moramo opet čekati 50 godina da postanemo ono što smo živjeli devedesetih... ...bravo mi...