Među 13 proizvođača domaćeg švargla ili tlačenice iz Požeške kotline na tradicionalnoj gastronomskoj priredbi „Švarglijada“ u Grabarju kraj Kutjeva, koju je organizirao tamošnji KUD „Poljadija“, šampionom je proglašen proizvod Danka Mjertana iz Požege. Njemu je ocjenjivački sud dodijelio najviše bodova, a i posjetitelji priredbe nakon kušanja njegov su švargl proglasili najboljim.
Uz Mjertana zlatne plakete su još dobili proizvođači Tomo Hip, Josip Orešulić, Davor Baričević, Jozo Malčić i Marija Ribičić. Uručujući nagrade predsjednik KUD „Poljadija“ Ivica Ribičić ističe da im je cilj očuvanje spravljanja tradicionalnih domaćih proizvoda u obiteljima.
- Švargl je specifičan proizvod u kojega uz začine ide ponajbolje i to kuhano svinjsko meso, dakle ono koje se na kolinju ne uzme za spravljanje kulena i kobasica, a on kao polutrajni proizvod ide na stol nakon dimljenja – kazao je predsjednik ocjenjivačkog suda Vjenceslav Hruška, poznati proizvođač suhomesnatih proizvoda.
Najuređenijim stolom u izvornom obliku i to sa domaćim jelima proglašen je onaj obitelji Marenjak iz Grabarja, a pohvale su dobili stolovi obitelji Starčević iz Lakušije i mladih članova KUD „Poljadija“.
Priredba je trajala do kasnih noćnih sati uz veselu svirku i pjesme tamburaša „Žute dunje“ iz Cernika.
Prezvuršt po malograđanski ali je svejedno vrhunska delicija!