zakon unije

Najnoviji propis EU otkriva tajnu okusa ličkog krumpira

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Najnoviji propis EU otkriva tajnu okusa ličkog krumpira
03.10.2015.
u 07:10
"Za razliku od ravničarskih područja, gdje prevladavaju visoke dnevne i noćne temperature i gdje biljke ubrzanije dišu i troše sintetizirane šećere koji se stoga u gomolju krumpira nakupljaju u manjoj količini", kaže zakon Unije, "u području Like akumulirani šećeri se manje troše na proces disanja i više se translociraju u gomolj krumpira..."
Pogledaj originalni članak

Što točno zakon Unije, preciznije Službeni list EU, kaže o ličkom krumpiru, najnovijem hrvatskom proizvodu koji je dobio status zaštićenog zemljopisnog porijekla u EU?

"Za razliku od ravničarskih područja, gdje prevladavaju visoke dnevne i noćne temperature i gdje biljke ubrzanije dišu i troše sintetizirane šećere koji se stoga u gomolju krumpira nakupljaju u manjoj količini", kaže zakon Unije, "u području Like akumulirani šećeri se manje troše na proces disanja i više se translociraju u gomolj krumpira..."

Zbog toga lički krumpir ima veći postotak suhe tvari i "pri jedenju se osjeti punoća okusa u ustima".

 

>> Ličkom krumpiru priznato porijeklo u EU

>> Znanost, struka i proizvođači otkrivaju sve o Ličkom krumpiru

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

KU
kulenthegang
08:03 03.10.2015.

Lički krumpir, Ogulinsko zelje i Kranjske kobasice. Velebitska piva.

DU
Deleted user
08:38 03.10.2015.

Ako pitate domaći uvoznički lobi, onda je kineski krumpir puno bolji od ličkoga, pa ga zato i uvoze. Nije poznato što to tome misle naš najveći usrećitelj (sad već na zalasku) Milanović Zoki i njegov poljoprivredni velestručnjak Jakovina Tićo.

RI
Riječanka
08:00 03.10.2015.

Najbolji krumpir u Hrvatskoj samo ga nema dovoljno i preskup je!!!!

Još iz rubrike Vijesti