24. izbor Najuzornije hrvatske seoske žene u Benkovcu

Najuzornija hrvatska žena je Aleksandra Berić iz Nove Gradiške, a prva pratilja je Dijana Matuzalem

Foto: Ivica Sokol
Foto: Ivica Sokol
14.10.2024.
u 10:44
Na natjecanju koje se organizira uz Svjetski dan seoske žene, 15. listopada, ove se godine za titulu najuzornije prijavljeno je bilo njih 16.
Pogledaj originalni članak

Najuzornija seoska žena je Aleksandra Berić iz Nove Gradiške iz Brodsko-posavske županije, dok je prva pratilja Dijana Matuzalem iz Virovitičko-podravske županije, a druga Ivana Golenko iz Međimurske županije, rezultati su natjecanja 24. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu kojega je proteklog vikenda organizirala udruga Uzorne seoske žene u Benkovcu, od kuda dolazi prošlogodišnja pobjednica, Marina Šunić, priopćili su jutros iz ureda Marijane Petir, predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

- Svake godine imamo priliku vidjeti žene koje ruše predrasude i aktivno sudjeluju u različitim područjima. Sudionice izbora često su uspješne poduzetnice, profesorice glazbe, poljoprivredne inženjerke, kao i aktivne članice vatrogastva i humanitarnih udruga. One dolaze iz svih dijelova Hrvatske, od sjevera do juga, i predstavljaju ponos svojih županija svojom kreativnošću, radom i poduzetništvom - rekla je Katica Jerleković, predsjednica udruge Uzorne seoske žene, posebno zahvalivši zahvalivši zastupnici Petir za njenu dugogodišnju podršku ovoj manifestaciji i svim ruralnim ženama.

Foto: Ivica Sokol

- Danas je na čelu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava 30% žena, a naš je cilj ohrabriti i podržati što više žena da se odvaže baviti poljoprivredom, jer ako žena odluči živjeti na selu, onda će i cijela obitelj živjeti na selu, što je preduvjet kako bi postigli generacijsku obnovu poljoprivrede i zaustavili depopulaciji hrvatskog sela - rekla je Marijana Petir i zahvalila seoskim ženama što su sačuvale jezik, nošnju, pjesmu, kulturu, identitet i vjeru hrvatskog naroda, što za nas proizvode hranu, čuvaju hrvatski prostor i naše vrijednosti. Na natjecanju koje se organizira uz Svjetski dan seoske žene, 15. listopada, ove se godine za titulu najuzornije prijavljeno je bilo njih 16.  

POVEZANI ČLANCI:

Uz Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora, pokrovitelji ove manifestacije su bili i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, Zadarska županija i Grad Benkovac. Na natjecanju koje se organizira uz Svjetski dan seoske žene, 15. listopada, ove se godine za titulu najuzornije prijavljeno je bilo njih 16.

>> FOTOGALERIJA Raj na Zemlji: U ovoj se državi najmanje radi i najviše uživa, ali i najduže živi

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.