OSOBE TREĆE DOBI

Ženama i do 30 posto niže mirovine od muškaraca

Zagreb: Umirovljenici spadaju u najugroženiju skupinu građana zbog poskupljenja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
11.10.2024.
u 06:00

Svaki peti stariji stanovnik Europske unije, njih više od 18,5 milijuna, suočava se s rizikom od siromaštva.

Danas se svaki peti stariji stanovnik EU, njih više od 18,5 milijuna, suočava s rizikom od siromaštva ili socijalne isključenosti, a zbog prijašnjih nejednakosti mirovine žena gotovo su 30 posto niže od onih koje primaju muškarci, što ih stavlja u još veći rizik od siromaštva, rekla je predsjednica Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) Petra Hielkema na međunarodnoj konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) pod nazivom “Budućnost mirovina: put prema većim primanjima u starosti”.

Predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman govorio je o demografskim kretanjima i demografskom starenju koje nepovoljno djeluje na mirovinske sustave diljem Europe, pa tako i Hrvatske. Istaknuo je kako će se očekivani životni vijek u trenutku umirovljenja povećati i za muškarce i za žene, i to za oko jednu godinu po desetljeću. Očekivanja su da će do 2070. muškarci u dobi od 65 godina živjeti u prosjeku još 23,5 godina, a žene 26,8 godina.

Ako bi se udio zaposlenosti starijih osoba povećao za 10 postotnih bodova, to bi omogućilo da izdaci za mirovinski sustav na razini EU ostanu na istoj razini, dok bi se u Hrvatskoj dodatno smanjili, čulo se na konferenciji. Zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Tomislav Ridzak istaknuo je važnost privatne mirovinske štednje. 

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar kozorog
kozorog
08:07 11.10.2024.

žene imaju manje mirovine jer kao prvo i radni staž im je manji, većina ih radi manje zahtjevne pa onda i slabije plaćene poslove, i to je tako već 100 godina. izjednačavanje plaća ne može bez izjednačavanja i posla. znači radi se čisto o radnim rezultatima. ako muški radnik dnevno utovari 100 tona robe, a ženski radnik 80 tona, trebaju li za taj dan dobiti isti novac? ako ugovorim posao iskopa kanala, muškarac iskopa 100 metara, žena 80. kome bih ja trebao platiti više i zašto? zašto kila šećera košta više nego 250 grama? tako je i sa poslom. i prestanimo govoriti o plaćama bez da se gleda struktura. postoje razlike, i uvijek će ih biti, nasreću ili nažalost, kako kome. većinu danas diplomiranih osoba čine žene. dal čine i većinu u objavljenim stručnim radovima, izumima, otkrićima? ne. dal čine većinu u upravljačkim i nadzornim dijelovima poduzeća? kolko imate na gradilištu žena, radnika? skoro nulu. kolko nadzornih inženjera? tu ih ima nešto. kolko žena ima u javnoj upravi, školama, vrtićima, javnim poduzećima?, županiji, općini/gradu, ministarstvima? ogromna većina su žene. zašto se tu ne traži rodna i spolna jednaka zastupljenost? aha, ne možete naći profesora matematike, jer ne žele raditi za taj novac, pa onda to rade žene većinom. muškarac inženjer strojarstva neće raditi u strukovnoj školi za 1,700 eura, ako na tržištu vrijedi 2,500. bez obzira da bi u školi radio 16 sati tjedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije