TULAREMIJA Sumnje u zarazu zečetinom

Nakon bjesnoće Međimurskoj županiji prijeti zečja kuga

20.01.2009.
u 15:06
Pogledaj originalni članak

U Međimurskoj županiji pojavila se osim bjesnoće, po svemu sudeći, još jedna bolest koja se sa životinje može prenijeti na čovjeka. Riječ je o tularemiji ili zečjoj kugi, kako je neki nazivaju.

Čekaju nalaze analize
- Očekujemo nalaze analize mesa zeca ulovljena u okolici Čakovca. Lovački pas ulovio je zeca kojega je lovac darovao prijatelju. Nakon što je pojeo polovicu mesa toga zeca, razbolio se i javio se liječniku sa simptomima gripe. No, sve upozorava na zarazu tularemijom - kaže viši županijski veterinarski inspektor Ljubomir Kolarek.

Poziva lovce da pripaze na neuobičajeno ponašanje zečeva, koji su malaksali, s oštećenim krznom, bez snage da pobjegnu.

- U normalnim okolnostima pas ne može uloviti zeca, koji je brži i spretniji. Uhvati li ga, to je već signal da je možda riječ o bolesnom zecu, pa treba biti posebno oprezan - kaže inspektor Ljubomir Kolarek.

Takve životinje lovci trebaju ustrijeliti, a meso dati na analizu. Od tularemije obolijevaju divlji glodavci i zec. Čovjek se može zaraziti ako jede zaraženo meso i ako ga ugrize zaražena životinja. Bolest karakterizira upala, koja se može proširiti po limfnim čvorovima, bez većih tegoba. No, mogu nastati i komplikacije. Ne započne li se na vrijeme s liječenjem, smrtnost je oko pet posto. Sa životinje na životinju prenosi se kontaktom, hranom, vodom, a mogu je prenijeti i kukci. Prijenos bolesti s čovjeka na čovjeka još nije zabilježen. Uzročnik tularemije je, ističu stručnjaci, gramnegativni bacil Francisella tularensis.

Postoje dva tipa F. tularensis, označena kao A i B. Tip A je virulentniji za čovjeka i nalazi se kod zečeva, a tip B uglavnom se veže uz manje glodavce. Bolest se obično javlja zimi. Potvrdi li se da je riječ o tularemiji, morat će se provesti stroge mjere.

Dva oboljela 2005.
Uključuju, uz ostalo, odstrel zečeva! U nedavno predstavljenoj publikaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije navodi se da su posljednja dva slučaja tularemije u Međimurskoj županiji zabilježena 2005. godine.

Pogledajte na vecernji.hr