ISTRAGA POLICIJE

Napad koji je šokirao Njemačku: Sedam studenata u bolnici, s mlijekom i vodom popili i otrov

Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
COVID-19 wards in Beilinson hospital in Petah Tikva, Israel
Foto: Pixabay
25.08.2021.
u 19:15
Masovno trovanje na sveučilištu u Darmstadtu šokiralo njemačku javnost, policija sumnja na pokušaje ubojstva
Pogledaj originalni članak

Nezabilježen napad na studente šokirao je jučer Njemačku. Najmanje sedam ljudi, od kojih su većina studenti, teško je otrovano nakon što su pili mlijeko i vodu na Tehničkom sveučilištu u Darmstadtu pa je njemačka policija jučer pokrenula istragu zbog sumnje na pokušaj ubojstva više osoba. Trovanje se dogodilo u kampusu Lichtwiese gdje se jučer tragalo za još eventualno kontaminiranih napitaka.

– Šestero otrovanih osoba hospitalizirano je, a jedan 30-godišnji student bio je i u životnoj opasnosti. Zbog teških simptoma u ponedjeljak navečer zadržan je u bolnici u kritičnom stanju – kazali su iz policije. Zadnje vijesti govore kako je sada stabilno i izvan životne opasnosti. Intenzivan miris otrova Svi su otrovani prijavili mučninu, dok su nekima i poplavjeli neki od ekstremiteta.

– Šokirani smo zločinom koji se dogodio na našem sveučilištu – rekla je jučer Tanja Bruhl, rektorica sveučilišta.

Dodala je kako ju je policija izvijestila da su žrtve vjerojatno meta napada otrovom te je najavila da će ih i osobno posjetiti. Policija sumnja kako je nekoliko boca s vodom i mlijekom preko vikenda kontaminirano nekom supstancijom. Sve su boce bile pohranjene u sobi u koju je pristup svima na kampusu slobodan. Svi koji osjete mučninu ili primijete promjenu boje i osjeta prstiju na rukama i nogama, a konzumirali su nešto u ponedjeljak u zgradi L201 gdje se trovanje dogodilo, upućeni su da smjesta kontaktiraju liječnika. Trovanje je, navodi se, lako primijetiti zbog intenzivnog mirisa koji potječe od otrova i poplavjelih ruku i nogu.

– Želim svim žrtvama svako dobro i brz oporavak, a osigurat ćemo im punu podršku. Sa sveučilištem i istražiteljima želimo razjasniti situaciju što je brže moguće – rekla je Angela Dorn, ministrica znanosti države Hessen u kojoj se Darmstadt nalazi.

Policija je objavila i da istraga slučaja dobro napreduje. “Specijalisti iz državne kriminalističke policije uspjeli su prepoznati otrovne supstancije pronađene u prehrambenim proizvodima pronađenim na mjestu zločina. Oformljena je i posebna jedinica za istragu ovog zločina koju čini 40 ljudi, a nazvana je ‘Svjetlost’”, objavljeno je iz policije.

Nakon prijave sedam otrovanih osoba više se nitko nije javio sa sličnim simptomima pa se pretpostavlja da je opasnost prošla. Kako se zasad čini, otrovna supstancija u mlijeko i vodu dospjela je tijekom vikenda. Specijalne jedinice pretražile su sve sobe u zgradi kampusa u kojem su pronađeni otrovani mlijeko i voda te su izuzeti brojni uzorci za laboratorijsko ispitivanje. Iako više nije bilo neposredne opasnosti, svejedno je osoblju i studentima savjetovano da ne konzumiraju hranu i pića koja su posljednjih dana bila pohranjivana u zgradi kampusa Lichtwiese.

Državni odvjetnik Robert Hartmann rekao je novinarima da vjeruje kako je trovanje mlijeka i vode bilo namjerno, no za sada nemaju nikakvih informacija koje bi upućivale na konkretnog počinitelja. Rekao je da je supstancija doista i prepoznata, no za sada je istražitelji neće javno identificirati jer je istraga i dalje u tijeku.

– Pronašli smo supstanciju koja može biti i smrtonosna – potvrdio je državni odvjetnik Hartmann.

– Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno! Ne možemo isključiti da se radi o pokušaju ubojstva. Ništa se ne može isključiti, sve uzimamo u obzir – rekao je za Hartmann za Bild. Ne radi se o slučajnosti Istražitelji su jučer poslijepodne bili sigurni da se ne radi o slučajnom incidentu.

– U međuvremenu smo isključili mogućnost da se možda radi o slučajnosti. No pronašli smo nešto što pokazuje da se radi o ciljanom napadu – kazala je jedna istražiteljica za Bild, ne otkrivajući o kojoj se supstanci radi da ne bi ugrozila, kako kaže, tijek istrage.

Istraga je otkrila da je otrov postavljen u tri čajne kuhinje u studentskom kampusu, pokraj automata za kavu. Zgrada u kojoj je otrov distribuiran ima stari sustav zaključavanja. Stoga sveučilište ne može provjeriti tko je za vikend ušao u zgradu i podmetnuo otrov u mlijeko i vodu, objavio je Bild. U međuvremenu studenti su nastavili pohađati predavanja, pa čak i polagati ispite, iako su svi priznali da su u šoku zbog do sad nezapamćenog incidenta.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Dječaci (4) se uboli na odbačene igle na plaži u Zablaću kraj Šibenika

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.