Inicijativa EU 1481 Matice Hrvatske

Napad na Hasenbegovića podsjeća na crne stranice povijesti komunističkog jednoumlja i represije

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
zlatko hasanbegović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
zlatko hasanbegović
22.01.2016.
u 16:30
– Uvjereni smo kako se na području kulture posljednjih petnaestak godina ostvarila lijevo-liberalna postkomunistička „kulturna hegemonija“ – kažu iz Inicijative
Pogledaj originalni članak

Inicijativa EU 1481 Matice Hrvatske obraća se javnosti vezano za osuđivanje medijske kampanje protiv novog ministra kulture Zlatka Hasenbegovića.

Inicijativa želi razjasniti važnost osvješćivanja hrvatskoga društva o negativnom nasljeđu totalitarnog komunističkog poretka i potrebi uklanjanja toga nasljeđa u svrhu pune demokratizacije, pluralizacije i zaštite ljudskih prava kao važnom preduvjetu za slobodan razvoj društva. 

Smatraju da se ključni mehanizam opstanka i obnavljanja totalitarnog komunističkog mentalnog i svjetonazorskog  naslijeđe u Hrvatskoj nalazi u kultno-medijskoj sferi. Došlo je to na vidjelo u povodu, prema njihovim riječima, organizirane medijske i kulturnjačke hajke protiv kandidata dr. sc. Zlatka Hasanbegovića.

Matica Hrvatska smatra da agresivna huškačka difamacijska retorika kao i ulične metode protagonista takve hajke, podsjećaju na crne stranice povijesti komunističkog jednoumlja i represije.

– Uvjereni smo kako se na području kulture posljednjih petnaestak godina ostvarila lijevo-liberalna postkomunistička „kulturna hegemonija“ koja je svojim protunacionalnim, protuduhovnim  nihilističkim stajalištima, uspjela nametnuti hrvatskom narodu, neokomunističke kulturološke obrasce jedne manjine. Ista je samoproklamirana „kulturna elitistička manjina“ narušavala legitimitet i temelje stoljetne hrvatske kulture te netolerantno marginalizirala višeslojne i druge različite suvremene pristupe i  poglede na kulturu – rekli su iz Inicijative.

Nadodaju da time nije ni čudo da današnji relikti jugoslavenskog totalitarnog jednoumlja kao i reciklirani liberalni bivši SKOJ-evci koji su bili glavne društvene i kulturne poluge  komunističkog totalitarnog represivnog aparata;  danas se huškačkom metodologijom protive  izboru novog ministra kulture, što je suprotno načelu demokracije i dijaloga, poštivanja slobode govora i mišljenja.  

Inicijativa EU 1481 smatra da je ova ideološka medijska i agitpropovska  kampanja zapravo dobra demonstracija koliko je neophodno donošenje jednog prikladnog zakona o lustraciji  u skladu sa svim demokratskim standardima i rezolucijama EU, kao preduvjet za istinsku pluralizaciju i depolitizaciju područja kulture i medija.  

>> Hasanbegović: Ako na internetu piše da sam ubio Kennedyja, ne znači da je to istina

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

ST
Stormbringer
16:34 22.01.2016.

Sve navedeno je 100% istina, ali bojim se da za ovu ranu hrvatskog društva ima samo jedan lijek.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
16:50 22.01.2016.

Udba i udbaši su potpuno podivljali, još ih nikad nisam vidio ovakve. Pretvorili su se u divlje zvijeri. Uživam. Lustracija nikad nije bila bliža. Što kaže Petrov na sve ovo?

MA
markro3
16:56 22.01.2016.

U komunističkim redovima zavladala je totalna panika.