Potraga

Napokon sam pronašla obitelj! Mama, sad se smiješ s neba?

Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
Napokon sam pronašla obitelj! Mama, sad se smiješ s neba?
16.10.2010.
u 20:00
Amerikanka Louise Bluhm dugo je tragala za rodbinom u Hrvatskoj. U potrazi su joj pomogli i Večernjakovi čitatelji.
Pogledaj originalni članak

– U dubini duše vjerovala sam da ću ih naći. Moja majka se sad, sretna, sigurno smije s neba. Hvala vam, hvala, što ste mi pomogli – govorila je 71-godišnja Louise Bluhm dok se u petak u Zračnoj luci Pleso stiskala pokraj supruga Boba. Nekoliko minuta ranije još joj se činilo da je san kako će prvi put u životu zagrliti svoju obitelj u Hrvatskoj, a onda je na aerodoromu ugledala nećaka Darka Pribanića, i njegovu djecu Teu i Daniela. Prošlo je još desetak minuta, a Louisina je obitelj "rasla"- u Velikoj Gorici ju je dočekala Darkova sestra Marijana, u Ogulinu njegov otac Mato Pribanić. A sutradan su se zaputili u Josipdol, gradić u kojem je odrasla Manda Pribanić, Louisina majka. Zapravo u Josipdolu ta priča i počinje.

Čeznula je tamo u Idahu...

Tu se 1901. godine rodila Manda Pribanić, iz tog je gradića kao djevojka krenula u bijeli svijet pa ju je put iz rodne Like odveo u Pittsburgh. U Americi je upoznala Franka Goblicka, zaljubila se i udala i rodila jedanaestero djece. Najmlađa kći bila je Louise kojoj je bilo tek 16 godina kad je mati Manda umrla. Životni put odveo je Louise u Idaho, tu je dočekala mirovinu nakon godina što je radila kao medicinska sestra. I tu ju je povukla želja da otkrije svoje korijene, dozna gdje su taj Josipdol i Skradnik, o kojima joj je mati pričala. I tako se prije nekoliko mjeseci odlučila za pomoć obratiti Večernjaku, nadajući se da joj mi možemo pomoći da pronađe svoje jer s administracijom baš i nije išlo. U rujnu smo objavili priču u kojoj je pozvala naše čitatelje da joj pomognu pronaći korijene. Javljali su nam se čitatelji iz raznih krajeva Hrvatske, voljni pomoći Louis Bluhm. A mi smo u Ogulinu pronašli Darka Pribanića i pitali ga za obiteljsko stablo. Ispalo je da je njegova obitelj baš ona koju Louise Bluhm traži!

– Kako sam sretna, plakala sam cijelu noć – odgovorila nam je umirovljena Amerikanka kad smo joj javili da je potraga uspješno okončana. I trebao je proći još jedan mjesec dok Louise Bluhm i njezin suprug Bob ne krenu put Hrvatske. Louis je to vrijeme kratila učeći hrvatski jezik, koji je počela učiti u trećoj životnoj dobi, da bi se, jednom kad ih nađe, lakše sporazumjela s obitelji.

Prepoznaju se po – nosu

– Halo, Ivane. Kako si? – nazvala je i upitala na hrvatskom – za kojeg kaže da je "dobar poput malog djeteta" – rođaka iz Belišća. Njegova obitelj se spremala na susret s rođakinjom. Pribanići su se dogovorili da će se danas sastati u Josipdolu i proslaviti što su našli jedni druge: – Zaključili smo da se mi Pribanići prepoznajemo po nosu – sa smiješkom će Darko Pribanić.

Hvala vam još jednom – ponavljala je presretna Louise Bluhm koja, kad je u Zračnoj luci Pleso, grlila svoju obitelj nije mogla skriti suze.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
20:33 16.10.2010.

Postanite dio POWERPLAY MANAGER zajednice! Najbolji manager online, zasad ima hokej i nogomet, a u bliskoj budućnosti dolaze i mnogi drugi sportovi (tenis, formula 1, rukomet…)! Budite manager svoje nogometne ili hokej ekipe i u ovoj dinamičnoj i uzbudljivoj igri pobjedite ostale managere!

OB
-obrisani-
20:37 16.10.2010.

MOLIM ADMINA DA OBRIŠE SVE MOJE POSTOVE I OBRIŠE ME SA VECERNJI.HR. HVALA!

AU
autoritet
21:37 16.10.2010.

Baš lijepa priča, bravo