S UKRAJINSKE GRANICE

Naš reporter s puta za Ukrajinu: Gužve prema Poljskoj jako su velike, Poljaci ne strahuju da će se rat proširiti

Foto: Reuters/Screenshot
Naš reporter s puta za Ukrajinu: Gužve prema Poljskoj jako su velike, Poljaci ne strahuju da će se rat proširiti
09.03.2022.
u 13:41
Naša će novinarska ekipa na istoku Poljske prijeći granicu te se se uputiti prema Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine koji nije pod ruskom invazijom
Pogledaj originalni članak

Naš reporter Juraj Filipović s fotoreporterom Pixsella Milanom Šabićem na putu je za Ukrajinu, a uživo se javio iz poljskog grada Jaroslawa koji se nalazi 50-ak kilometara od granice s Ukrajinom. 

Na istoku Poljske prijeći će granicu te se se uputiti prema Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine koji nije pod ruskom invazijom. 

 

- Tamo su trenutno smještene sve zapadne novinarske ekipe uključujući i hrvatsku veleposlanicu Anicu Djamić - rekao je. 

- Na putu prema zapadnoj granici Ukrajine strahovita je gužva u smjeru Poljske, nepregledne su kolone kamiona i kombija koji prevoze izbjeglice. Vidjeli smo i nekoliko vojnih vozila koja stižu iz Poljske. Što se tiče ulaska u Ukrajinu, tu nema prevelike gužve, uglavnom je riječ o novinarskim ekipama - izvijestio je Filipović. 

- U Poljskoj ne vlada prevelika panika što se tiče rata u Ukrajini. Poljaci jesu zabrinuti, ali svi s kojima smo pričali gotovo su sigurni da rat neće ići prema zapadu i smatraju da su sigurni pod protektoratom NATO-a - dodao je te naglasio kako novinari u Ukrajinu ne smiju ući bez zaštitnog prsluka i kacige na kojima su označeni novinarski elementi. 

Podsjetimo, iako je u tijeku privremeno primirje u nekoliko gradova zbog humanitarnih koridora koji su uspostavljeni za evakuaciju stanovnika, Rusi su tijekom noći nastavili s napadima na veće ukrajinske gradove.  

Iz Sumija, grada na sjeveroistoku Ukrajine, uspješno je evakuirano 5.000 stanovnika. Moskva je najavila privremeni prekid vatre i za danas kako bi se evakuirali civili iz Kijeva, Mariupolja, Černihiva, Harkiva i Sumija.

Otkad je počela ruska invazija, Ukrajinu je napustilo dva milijuna ljudi.

Dosad su održana tri kruga pregovora, a pregovore će nastaviti ministri vanjskih poslova, ruski Sergej Lavrov i ukrajinski Dmitro Kuleba koji se planiraju sastati u Turskoj u četvrtak.

Svjetske države nastavljaju s uvođenjem sankcija Rusiji, SAD je najavio da će potpuno zabraniti kupovinu ruske nafte, a Rusiju napuštaju velike zapadne kompanije poput Coca-Cole, Starbucksa, McDonald'sa... 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.