Bude li sve po planu, u trenutku kad se upale svjetla na pozornici svečane završnice 11. izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan, Petar Cota pakirat će se za povratak s Islanda, iz posjeta ocu Paulu. Baš kao što je nekoć Amerika pripomogla da početkom prošlog stoljeća započne uspješna vinska priča podno Promine, kada je Petrov pradjed Marko, koji je onamo otišao u pečalbu, po povratku kući svu svoju ušteđevinu uložio u kupnju kvalitetnih parcela za vinograde, izgradnju male kamene kuće i podruma koji je doslovno ručno iskopao u stijeni, tako su i kasnije generacije kapital za razvoj gospodarstva u Oklaju potražili u svijetu.
Nismo zapustili didovinu
Ovoga puta na Islandu, kamo se prije deset godina zaputio Paul Cota dobivši posao u trenerskoj struci. I još je ondje. Petar je sa suprugom Barbarom na Island bio otišao 2019.
– Radili smo devet mjeseci i sa zarađenim renovirali podrum – kaže Petar, 34-godišnjak potekao iz obitelji vinogradara i vinara iz zaleđa Drniša, i po očevoj i po majčinoj strani.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovano je 2003. godine. U ratu je ovo područje bilo okupirano, Petar se rodio i odrastao u Zagrebu, a njegovi su roditelji Anita i Paul po povratku krenuli doslovno iz početka, posadivši najprije na djedovini 10.000 loza. Kad je Paul otišao na Island, Petar je s braćom nastavio voditi brigu o gospodarstvu koje je lani formalno i preuzeo. Naime, brat Matej radi pri NATO-u u Bruxellesu, Mihovil priprema doktorat iz kineziologije i živi na relaciji Split – Oklaj, Ivan je u Zagrebu, završava magisterij iz područja informatike pa je i on na dvije adrese. Petar, po obrazovanju računalni tehničar, živi u Oklaju i bilo je nekako i logično da OPG glasi na njega, iako braća sudjeluju u rezidbi i berbi.
– Naš je moto: Svi za jednog, vino za sve. Četvrta smo generacija vinara u obitelji, nismo zapustili didovinu. Nadamo se da će i nove generacije nastaviti našim stopama. Selo ima perspektivu, samo treba raditi. Cilj nam je živjeti u skladu s prirodom i sačuvati je – kaže Petar koji se o vinarstvu educirao i u Francuskoj, gdje mu je brat živio, putovao u druge krajeve, da nauči o pristupu proizvodnje koja ga zanima, a danas se edukacije održavaju na njegovu gospodarstvu na kojem se radi po principima kao što su radili Petrovi preci, najprije pradjed, pa djed te otac. Oni su bez ikakvih kemijskih intervencija dobivali vrhunska vina koja mogu dugo odležavati. Danas Cota lozu ima na 3,2 hektara, vinogradi su u organskom uzgoju, gnoje se stajnjacima s farme ovaca, u fermentaciji se koriste isključivo prirodni kvasci, a vino se pretače na burni dan. Bavi se i tradicijskim uzgojem maslina i ekološki je proizvođač.
– Uzgajamo šest sorti grožđa; autohtone bijele sorte debit i maraštinu, od autohtonih crnih sorti imamo plavinu i lasinu, a od internacionalnih syrah i merlot – kaže. Od ovih sorti proizvodi se pet etiketa prirodnih vina. One godine kad je Petar otišao na Island tržište je imalo priliku upoznati prvo. Bio je to Pero J'Dero (Pero Ždero), kupaža crnih sorti.
Uskoro kušaonica
– Čisti hedonizam – izgovara Petar za Peru Žderu, pokazujući nam redom upečatljive etikete obiteljske vinarije. – Sljedeći je T'Jacques (Težak), spoj syraha i merlota. Težak je ljubitelj svakog objektiva. Imamo i Lapaču, rose od crnih sorti, a u nazivu etikete prepoznat će se prava. Naš Oclay čisti je merlot, s najboljih položaja. A petu etiketu ne mogu sad pokazati jer je rasprodana. To je naša Baba Manda, tradicionalna žutina bijelih sorti grožđa – predstavlja nam Petar svoja crna, rose i oranž vina spravljena od grožđa ubranog u vinogradima nedaleko od dalmatinske obale, Nacionalnog parka Krka, Velebita, Dinare i Promine. Vina Cota piju se i u Americi, Kanadi, Danskoj, Nizozemskoj i Singapuru, kamo ih izvozi, dok ih kod nas plasira u poznate restorane u Zagrebu i na obali.
– Ove ćemo godine zbog vremena imati manji urod, ali će zato biti znatno bolja kvaliteta vina – kaže Petar Cota na čijoj će djedovini ove godine biti uređena kušaonica, uređuju se i dva apartmana, a u planu su izletište, vanjska kuhinja sa šankom u vinogradu te sadnja novog nasada.
Vina su im zaista kvalitetna.