Tragedije

Nasilje oko nas: Svi o prevenciji, a žene ipak ubijaju

Foto: Boris Ščitar
Nasilje
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
sarnavka
Foto: VL
procedura
28.09.2010.
u 15:13
Policijske statistike bilježe znatan porast obiteljskog nasilja pa je organiziran hitan sastanak svih institucija mjerodavnih za obiteljsko nasilje.
Pogledaj originalni članak

Mlatio ju je dok se nije onesvijestila. Okrvavljena je ležala u nesvijesti, a za to se vrijeme u neredu, koji je pomahnitali suprug napravio, ugušilo njihovo novorođenče. Preostalo sedmero djece oduzeto im je i smješteno u dom za nezbrinutu djecu jer je ocijenjeno da nesretna žena nije u stanju pružiti svojoj djeci potrebnu skrb. Država mjesečno za skrb te djece plaća 32.000 kuna.

(Ne)sretna djeca


– Zašto su ih trebali odvojiti? Da se nju zaštitilo, da im se našao prostor za življenje odvojeno od nasilnika, dostatno bi bilo deset tisuća kuna, a djeca bi rasla znatno sretnija – kaže Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. opisujući (ne)učinkovitost sustava kad je posrijedi problem nasilja u obitelji.

– Institucije nisu koordinirane, ne komuniciraju dovoljno međusobno i previše su birokratizirane. Nema timskog pristupa, svatko se najviše brine o tome da ispuni formu i zadovolji svoje nadređene, drži se svojih nekoliko propisa, a problemi su uvijek individualni. Kao u glinskom slučaju, netko se pozove na članak da “dijete ima pravo na dva roditelja” i naprave djeci horor – opisuje Sarnavka prepreke koje se jave kad treba zaštititi žrtvu obiteljskog nasilja.

O nekoordiniranosti sustava svjedoči i nedavni slučaj. Taksist je u gluho doba noći uplakanu ženu doveo u udrugu B.a.B.e. Pobjegla je od nasilna muža i aktivistice su je tu noć smjestile u hotel, a poslije u sigurnu kuću. Ispostavilo se da je žena psihički bolesna. Unatoč tome, rodila je dijete pa sada oboje trpe nasilna muža i oca, a nijedna institucija o majci i djetetu ne vodi brigu.

– Bolnica je pri porođaju na njenu anamnezu trebala upozoriti Centar, a ovaj onda vidjeti treba li joj pomoć – kaže Sarnavka.

Aktivisti s terena upozoravaju na nužnost tješnje suradnje služba nadležnih za obiteljsko nasilje. Takav se sastanak prije nekoliko dana dogodio u Zagrebu, a da je problem gorući, kazuje i činjenica da se nitko od sudionika, kako je to običaj, nije ispričao drugim obvezama, već su svi raspravljali punih sedam sati! – Suci, odvjetnici, policija, tužitelji, socijalni radnici, svi smo si međusobno rekli što nas frustrira u procesu rješavanja problema obiteljskog nasilja. Socijalni radnici iznijeli su problem sporosti pravosuđa, suci tražili od Centra za socijalnu skrb brža i potpunija izvješća. Istaknut je problem tzv. patronažera, osoba koje nazoče susretima roditelja s djetetom.

Oni su vanjski suradnici, a izvještaj o susretima te žalbe na taj izvještaj nisu jasno propisani kao ni kad je riječ o sudskim vještacima – navodi odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko.

Neva Tölle, voditeljica Autonomne ženske kuće Zagreb, odgovornim je institucijama poslala zahtjeve koji bi, kaže, trebali pomoći efikasnijem rješavanju problema nasilja nad ženama, ali i spriječiti da partneri ubijaju žene i djecu.

Manje novca za sklonište


Policijske statistike govore o porastu obiteljskog nasilja pa je vrh vlasti najavio tematski sastanak svih institucija mjerodavnih za obiteljsko nasilje.

Detektirat će, kažu, probleme i potražiti rješenja s kojima bi država postala učinkovitija u suzbijanju tog problema. Dok se ministri okupljaju, brutalna ubojstva (bivših) supruga se redaju. Istodobno, Vlada je smanjila ugovoreni iznos za sufinanciranje Autonomne ženske kuće, skloništa za žene žrtve zlostavljanja, a isto je učinila i Zagrebačka županija.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

OB
-obrisani-
19:37 28.09.2010.

28.09.2010. u 19:00h nekakav je napisao/la: ma nemoj! \"\"\"\"\"A zasto se u Svedskoj i Norveskoj nikakve skole ne placaju pa su bolje od americkih, i dolaze familije sa djecom iz Amerike da djeca idu u njih i podignu obitelj.

FE
ferdy
12:55 29.09.2010.

Ma kakva prevencija! Obiteljsko nasilje postaje kad se ljudi međusobno više ne vole i ne privlače ili kada su do grla u problemima i tada se počnu prvo verbalno, a potom i fizički obračunavati. I to je trenutak psihičke rastrojenosti. I kakva prevencija tu pomaže?! I tko će riješiti bračne probleme osim samih supružnika? Policija? Sud? Raznorazne udruge? Neće! Policija će privesti supružnika koji je izvrijeđao i udario onog drugog , sud će ga oderati ili strpati na dva dana u zatvor, čime će oduzeti hranu djeci, vratit će se kući i problem je još uvijek prisutan onakav kakav je i bio! I opet sve ispočetka! I kakav zakon i prevencija tu pomaže??

OB
-obrisani-
19:25 28.09.2010.

Ma oni su Talibani prilagodjeni na evropsku civilizaciju u nedostatku kamenja.