Udar na džepove

Ne kupamo se u kadi, zatvaramo pipu, a računi samo rastu

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
Ne kupamo se u kadi, zatvaramo pipu, a računi samo rastu
03.05.2011.
u 16:36
- Nakon odluke NO-a, svi gradovi i općine dali su suglasnost za novi cjenik koji se primjenjuje od 1. svibnja - kaže direktor Međimurskih voda Josip Zorčec
Pogledaj originalni članak

Od 1. svibnja voda je u Međimurju skuplja od četiri do osam posto, a u Čakovcu je fiksna naknada koju plaćaju domaćinstva povećana za gotovo 30 posto! Mnogi građani za novi cjenik ni ne znaju.

- Nisam čuo za poskupljenje. Volio bih znati što mi to točno plaćamo Međimurskim vodama. Uz cijenu vode od desetak kuna plaćamo i nekakvu fiksnu naknadu, pa bi bilo dobro da nam točno objasne zašto se ona uopće plaća? Voda je jednostavno preskupa! - kaže Čakovčanin Zoran Grujić (60). Tročlana obitelj Grujić ekološki je osviještena, pa štede vodu.

- Ne kupam se u kadi nego se tuširam, kad stavljam šampon na kosu zatvaram pipu..., a unatoč svemu tome računi samo rastu. Plaćamo čak 250 kuna mjesečno. Kao da pijemo vodu iz vjedara, a ne iz čaša! Dobro da nismo slonovi - nezadovoljan je Z. Grujić, koji će dobiti dvadesetak kuna veći mjesečni račun.

U Međimurskim vodama više vole reći da se radi samo o "korekciji" cijene, a ne o poskupljenju. Ta "korekcija" je, pojašnjavaju, samo posljedica usklađivanja odluke o cijeni vodnih usluga s Vladinom uredbom o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva. Vladina je uredba na snagu stupila u listopadu prošle godine, s time da su tvrtke dobile rok od šest mjeseci za usklađenje s njom.

- Nakon odluke Nadzornog odbora, svi gradovi i općine dali su suglasnost za novi cjenik koji se primjenjuje od 1. svibnja. Dakle, odluka je jednoglasna - kaže direktor Međimurskih voda Josip Zorčec.

Novi cjenik razlikuje se od od grada do grada i od općine do općine, ovisno o vrsti usluga. Čakovčani koji su za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje dosad plaćali 11,41 kunu po četvornom metru vode, odsad će plaćati 11,90 kuna, a fiksna je naknada povećana s 27 na 34,56 kuna. U općinama koje imaju samo vodoopskrbu, bez odvodnje i pročišćavanja, plaćaju 9,27 kuna po kubiku vode, plus 18,34 kune fiksne naknade.

Umirovljenica Julijana Goričanec iz dijela Male Subotice zvanog Benkovec kaže da je poskupljenje ne zabrinjava.

- Nemamo vodovod! Vodu dobivamo iz hidrofora. Odličnog je okusa i puno bolja od gradske jer se tu gdje imamo bunar nekad vadio ugljen. To je sve prirodno filtrirano i ne bojim se zaraze - kaže.

Antun Majetić, voditelj sektora pravnih i općih poslova u Međimurskim vodama, izračunao je postotke poskupljenja u sva tri međimurska grada na primjeru 15 prostornih metara prosječne potrošnje. Tako će Preložani plaćati u prosjeku 4,86 posto više, građani Murskog Središća 6,53, a Čakovčani 7,52 posto. Socijalno ugrožene osobe imaju pravo na popust. Župan Ivan Perhoč prije mjesec dana je nakon sjednice NO-a najavio da će voda poskupjeti od tri do pet posto.

- To je nekorektno, ali na žalost neizbježno - kazao je tada župan.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.