Sporna studija

Ne pristajemo na tajni plan! Model ‘razbij i rasprodaj’ rađen je bez nas

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ne pristajemo na tajni plan! Model ‘razbij i rasprodaj’ rađen je bez nas
28.11.2010.
u 23:00
Usklađivanje s Europskom unijom ne zahtijeva izdvajanje distribucije i opskrbe strujom u zasebne cjeline, dodaju
Pogledaj originalni članak

Pošto je Večernji list otkrio tajnu studiju Ekonerga prema kojoj bi se HEP razbio na samostalne tvrtke, što bi bila uvertira za moguću privatizaciju, uprava HEP-a, koja je finalnu verziju studije na očitovanje dobila tek poslije objave u medijima, odgovorila je Ministarstvu gospodarstva kako joj prijedlozi iz te studije nisu prihvatljivi!

Nitko nije tražio rješenja

U pisanom očitovanju koje je poslala Ministarstvu, uprava HEP-a, na prijedlog komisije koju je osnovala unutar tvrtke i koja je proučila Ekonergovu studiju, odbila je da se formira zasebna tvrtka za prijenos struje koja bi se posve osamostalila iz HEP-a kao i izdvajanje posla distribucije i opskrbe strujom iz tog javnog poduzeća.

Ekonergova je studija, koju je naručilo Ministarstvo gospodarstva, podsjetimo, upravo to bila predložila iako je EU u procesu usklađivanja zakonodavstva na području prijenosa električne energije ponudio tri mogućnosti od kojih su dvije predviđale da ta djelatnost ostane unutar nacionalne energetske tvrtke poput HEP-a.

Iako pak nitko nije tražio rješenja za djelatnosti distribucije i opskrbe, autori studije predložili su njezino izdvajanje i formiranje zasebnih tvrtki.

Uprava HEP-a pak kaže da joj je prihvatljiv model prema kojem bi se formirala tvrtka za prijenos struje i koja bi bila samostalni pravni subjekt, ali u vlasništvu HEP-a, no ne izdvojen i neovisan o toj energetskoj tvrtki.

Dakle, HEP se ne bi cijepao i ne bi se izdvajalo vlasništvo. Kad je riječ o distribuciji i opskrbi, uprava HEP-a, doznajemo, ne želi provođenje strukturalnih promjena nego želi da se te dvije djelatnosti razdvoje, ali da ostanu pod okriljem HEP-a kao tvrtke kćeri.

U HEP-u smatraju da je vodstvo te tvrtke od početka trebalo biti uključeno u provedbu trećeg paketa energetskih propisa EU, ali to nije bilo tako jer su konačni zaključci studije privatne tvrtke Ekonerg, prije objave u Večernjem listu, ostali tajni i za dio osoba koje su sudjelovale u njezinoj izradi, poput čelnika Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Teška 400.000 kn

Također, u HEP-u očekuju da će ubuduće to javno poduzeće biti uključeno u sve procese usklađivanja zakona s EU. Ministarstvo gospodarstva Ekonergovu je studiju pak platilo 400.000 kuna, a u tom ministarstvu ustvrdili su kako studija nije njihovo mišljenje nego je viđenje konzultanata.

Premijerka Jadranka Kosor poručila je pak kako u njezinu mandatu neće biti govora o privatizaciji HEP-a. Na tvrdnje o privatizaciji HEP-a po modelu “razbij i rasprodaj”, u tom su ministarstvu poručili kako se studija bavi modelima restrukturiranja, a ne privatizacije. Prema prijedlozima koje je dala studija, to se i ne čini baš tako...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

ST
stefj
00:31 29.11.2010.

HEP je još jedna državna firma koja ima najmanje 3 puta previše zaposlenih. Sad da li ju je dobro prodati, vjerojatno ne, ali država nema niti snage niti znanja napraviti kvalitetnu rekonstrukciju i posložiti HEP kako spada. Po meni, najbolje bi bilo prodati HEP, pustiti da privatni sektor napravi restrukturiranje i onda ga otkupiti nazad. Ili nacionalizirati. Tako nešto su napravili Francuzi.

OB
-obrisani-
01:23 29.11.2010.

29.11.2010. u 00:31h stefj je napisao/la: ++++++++++++++++++++++++++++++ Tebi nisu svi kod kuće ! Otkupiti nazad ?! Po trostruko većoj cijeni ?! Nemoj se glupirati,loše ti ide !

OB
-obrisani-
00:00 29.11.2010.

gospodarstva ?? HAHAHAHAH !