ante kotromanović

'Nema veze što je Josipović zapovjednik, mi odlučujemo!'

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
'Nema veze što je Josipović zapovjednik, mi odlučujemo!'
11.06.2013.
u 12:17
Vladajuća većina smanjuje ovlasti predsjednika Republike Hrvatske u donošenju obrambenih akata
Pogledaj originalni članak

Smanjivanje ovlasti predsjednika RH u postupku donošenja obrambenih akata praktički je gotova stvar, sudeći po sjednici Odbora za obranu na kojoj je raspravljen i podržan Zakon o obrani. Naime, zakon predviđa da predsjednik RH više ne daje prethodno mišljenje na obrambene akte koje donosi Sabor, kako to čini sada, nego samo na one koje donosi Vlada. Predsjednik se protiv toga pobunio, a Vladi je prigovorio i da prije upućivanja takvog prijedloga zakona Saboru nije pribavila njegovo prethodno mišljenje, no Vlada nema namjeru prihvatiti predsjednikove prijedloge. Čak i ako bi, primjerice, neki klub zastupnika podnio amandmane u tom smislu, oni ne bi bili prihvaćeni, jer da je vladajuća većina htjela odustati od smanjenja predsjednikovih ovlasti onda bi to sama već učinila, odnosno ne bi ni sastavljala takav prijedlog. Nije pomogao ni apel bivšeg načelnika Glavnog stožera generala Petra Stipetića koji smatra da bi nijedan obrambeni akt ne bi smio u proceduru ući bez prethodnog mišljenja "onog koji zapovijeda", odnosno vrhovnog zapovjednika.

A je li prilikom izrađivanja konačnog prijedloga Zakona o obrani bilo propusta u proceduri ili nije, tema je koja već danima "zabavlja" javnost, a s raspravom se nastavilo i na sjednici odbora. Dok je predsjednik odbora Tomislav Ivić (HDZ) ustrajao na tome da je napravljen proceduralni propust jer Vlada prije slanja prijedloga u Sabor nije imala prethodno mišljenje predsjednika RH, ministar obrane Ante Kotromanović tvrdio je suprotno.

– Vlada je morala na sjednici imati prethodno mišljenje predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika – rekao je Ivić.

Kotromanović je objasnio kako je institut prethodnog mišljenja prije bio puka formalnost i naglasio je kako MORH odgovara za četiri milijarde kuna te da ima pravo donositi odluke. Na Ivićev apel da je predsjednik RH ujedno i vrhovni zapovjednik, Kotromanović je odgovorio:

– Nema veze što je vrhovni zapovjednik! Osim toga, predsjednik ne daje prethodno mišljenje Vladi nego Saboru – rekao je Kotromanović, na što mu je Ivić rekao da to nije tako u zakonu.

Njihovu raspravu mirno je slušao savjetnik predsjednika RH Zlatko Gareljić, koji je u prethodnoj raspravi u pomirljivom tonu naglasio da je procedura poštovana, no nije uzmaknuo ni koraka od predsjednikovog apela da mu se ne smanjuju ovlasti.

– Prijepori nisu strateški važni. U proceduri ne vidim ništa sporno, suština je da je učinjen kvalitativni pomak – rekao je Gareljić, na što mu je Ivić odgovorio da je procedura jedna od suštinskih stvari u demokraciji.

>>Krešu troškove: Kotromanović šampion ušteda

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.