posjet Povjerenika

Neven Mimica: Akontacijske rate nisu dug i na njih nema ovrhe

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
neven mimica (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
neven mimica (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
neven mimica (1)
27.09.2013.
u 20:39
Zaštita potrošača: Različiti proizvodi za istočnu i zapadnu Europu nisu prekršaj proizvođača
Pogledaj originalni članak

Građani ne moraju platiti akontacijske račune ili paušale, a komunalne tvrtke nemaju im pravo pokrenuti ovršni postupak na “dugove” nastale po njima. Naime, pravila EU i domaći zakoni kažu da se račun mora platiti tek nakon što je usluga konzumirana pa se HEP, vodoopskrba, plinara... u naplatu ovrhom ili u opomene mogu upustiti tek nakon što ispostave račun temeljem obračuna. Potvrdio je to i povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača Neven Mimica koji je u službenom posjetu Hrvatskoj.

Ista kvaliteta u EU

Europski potrošački centar, koji od srpnja radi u Zagrebu, primio je brojne pritužbe zbog prakse komunalnih tvrtki koje šalju opomene pred isključenje zbog neplaćanja akontacija, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poziva građane da se pritiskom natjera komunalne tvrtke da poštuju zakon. Građani se Centru žale i zbog telekomunikacijskih usluga, kazao je Vrdoljak pa istaknuo da to drži dobrim znakom jer su potrošači upućeni u svoja prava.

– Loše je što nema upita ni pritužbi na temu biranja distributera energije jer to znači da nismo dovoljno napravili na informiranju o svim rizicima promjene tvrtke – kazao je Vrdoljak.

I dok su pravila naplate usluga poznata, čak i u Europskoj uniji teže je zaštititi istu razinu kvalitete proizvoda. Postoje proizvodi za istočno i zapadno europsko tržište, koji se osjetno razlikuju u kvaliteti, no povjerenik Mimica kaže: proizvođači nisu u prekršaju dok su proizvodi sigurni i dok su deklaracije na njima točne.

Jača kontrola lijekova

S ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem povjerenik Mimica razgovarao je o kvaliteti medicinskih proizvoda. Dok se Vlada priprema uštedjeti 350 milijuna kuna na lijekovima na recept koristeći generičke lijekove, u Europi se pišu prijedlozi uredbi kojima se treba pojačati nadzor i sigurnost svih medicinskih proizvoda. U uredbama EK predlaže se formiranje liste medicinskih proizvoda koji se smiju ponovno upotrijebiti.

– Potrošnja čini 56% BDP-a EU i zbog toga i politika zaštite potrošača, ako je dobro osmišljena i provedena, može donijeti konkretne koristi za građane, ali i gospodarstvo u cjelini – kazao je povjerenik Mimica na javnoj raspravi u sjedištu EK u Zagrebu o temi Potrošačka politika – što ima u tome za građane? Mimica je, odgovarajući na pitanja, rekao kako je u RH relativno niska kvaliteta zaštite potrošača u odnosu na druge članice EU, ali smo na dobrom putu. Savez Potrošač, inače, ove godine nije dobio 400.000 kuna iz proračuna jer nema zaposlenu pravnu osobu, što je Jadranka Kolarević ocijenila miješanjem države u rad civilnog društva.

>> Mimica: Trebamo vratiti povjerenje potrošača u tržište

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.