Nevenka Bečić

'Naše je biračko tijelo najvećim dijelom sklono HDZ-u. I zato ta stranka čini veliku grešku što ne koalira s nama'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
18.09.2015., Zagreb - Nevenka Becic, saborska zastupnica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
18.09.2015., Zagreb - Nevenka Becic, saborska zastupnica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
23.09.2015.
u 17:30
S Nevenkom Bečić razgovarali smo o njezinim dojmovima s Markova trga, razmišljanjima o hrvatskoj političkoj stvarnosti i ulozi Keruma te planovima za budućnost.
Pogledaj originalni članak

Prof. Nevenka Bečić, saborska zastupnica, dugogodišnja direktorica tvrtki svoga brata Željka Keruma i nekadašnja predsjednica splitskog Gradskog vijeća, na kraju je mandata u Hrvatskom saboru. Razgovarali smo o njezinim dojmovima s Markova trga, razmišljanjima o hrvatskoj političkoj stvarnosti i ulozi Keruma te planovima za budućnost.

:: Najavili ste kako Hrvatska građanska stranka izlazi samostalno na parlamentarne izbore. U kojim izbornim jedinicama?

HGS je donio odluku da idemo na parlamentarne izbore u 9. i 10. izbornoj jedinici. Najavili smo to na obljetnici postavljanja križa na Marjanu.

:: Tko će biti prvi na listama?

Nismo još sve definirali, ali sasvim je prirodno da na rednom broju jedan bude Željko Kerum. Ja sam sigurna da će to biti on. Na listi će biti i 40 posto žena.

:: Hoćete li vi opet biti na listi?

Da. Nismo o tome razgovarali, ali podrazumijeva se da hoću.

:: Kakav rezultat očekujete?

Da nisam uvjerena da ćemo postići uspjeh, ne bih se ni kandidirala. Ali, duboko smo uvjerena da imamo podršku u širim narodnim masama i očekujemo da ćemo i dalje biti parlamentarna stranka i da ćemo svojim političkim djelovanjima pomoći građanima Hrvatske.

:: Gdje je zapelo u dogovorima o koaliciji s HDZ-om, koju je najavljivao Željko Kerum, a Ante Sanader je davao izjave da ste poželjan partner?

Ja mislim da nije nigdje zapelo. Pregovori između HGS-a i HDZ-a nisu okončani. Početkom godine Željko Kerum razgovarao je u Zagrebu s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Jedini s kojima bismo mi htjeli koalirati jest HDZ. HGS je imao ponude od drugih stranaka koje nisu parlamentarne i drugih aktera na političkoj sceni da koaliramo s njima, međutim nemamo za to interesa niti to želimo. Mi idemo samostalno na izbore jer razgovori s HDZ-om nikada nisu dovedeni do kraja. Ante Sanader je izjavio da smo poželjan partner polazeći od činjenica koje su nepobitne: na prošlim lokalnim izborima postigli smo izuzetan uspjeh. U splitskom gradskom vijeću imamo pet vijećnika, jednako toliko u Županijskoj skupštini, gdje imamo i predsjednika. Da je HDZ na lokalnoj razini koalirao s HGS-om i Kerumom, onda bi bili dobili izbore i mandat da upravljaju gradom 4 godine. Gradonačelnik bi bio iz HDZ-a, i imali bi s HGS-om većinu u Gradskom vijeću. Napravili su povijesnu grešku jer je HDZ zbog nekoaliranja s HGS-om izgubio lokalne izbore, a dobio ih je SDP i Ivo Baldasar. Ali Željko Kerum je branio mandat i bio kandidat za gradonačelnika.

:: Zar je on bio spreman otići i vlast prepustiti HDZ-u?

Da. On je nudio da gradonačelnik bude HDZ-ov, a dogradonačelnik HGS-ov, Jure Šundov. To je bilo dogovoreno, ali oni su u zadnji čas odustali i izgubili su izbore. Poučen tim iskustvom, Sanader je rekao da smo poželjan partner. HGS bi ih mogao dovesti do pobjede. Rezultati ovih izbora bit će vrlo tijesni. Nitko od velikih stranaka neće moći formirati izvršnu vlast. Netko treći će odlučiti.

:: S obzirom na to da kažete da razgovor između Keruma i Karamarka nikada nije završen, je li ostalo vremena da se ipak dogovorite i idete na izbore zajedno?

Naša osobnost je takva da ne molimo nikoga. Imamo svoje područje djelovanja i biračko tijelo koje nam je sklono, ne bez razloga. Ljudi prepoznaju tko je Željko Kerum, kakva je njegova stranka, tko su njegovi suradnici, kao i socijalnu osjetljivost koju smo iskazali. HGS, kao i sve stranke u Hrvatskoj, iz proračuna dobiva znatna sredstva za svoje političko djelovanje. Razlika je u tome što mi ta sredstva dijelimo socijalno ugroženima i bolesnima. O tome postoji evidencija. Samo smo u jednom navratu podijelili oko 900.000 kuna umirovljenicima s najmanjim mirovinama kako bismo im barem kratkoročno pomogli. Kad počne kampanja, upoznat ćemo javnost s akcijama koje smo provodili. Građani nas prepoznaju kao socijalno osjetljivu stranku, spremnu pomoći običnom čovjeku te kao stranku koja se bori za ljudsko dostojanstvo i zaštitu temeljnih ljudskih prava i slobodu i jednakost svih građana pred zakonom što, na žalost, još nije slučaj. 

:: Je li vam otežavajući faktor na izborima za Sabor to što Željko Kerum nije dolazio na sjednice?

Nemojte zaboraviti da su naši birači razumni i znaju dobro procijeniti. Željko Kerum je predsjednik HGS-a, ja sam članica stranke. Oboje smo saborski zastupnici, ali mi smo u ovom sazivu oporba. Ne možemo odlučivati, jer naš glas nije presudan, hoće li se neki zakon donijeti ili neće, kao što ne možemo utjecati ni na to kako će glasiti. Nikada u povijesti vladajući, a tako ni Kukuriku koalicija, nisu prihvaćali prijedloge oporbe. To nije način na koji oni funkcioniraju. Da je Kerum učestalo bio na sjednicama, kao što sam bila ja, ništa se ne bi promijenilo. Odluka stranke je bila da ja budem u Saboru, a bila sam vrlo aktivna, osobito u radu odbora, a Željko Kerum je aktivan politički na terenu, s građanima, njegov zadatak je da osluškuje bilo naroda i što mi kao stranka možemo učiniti da se neke negativnosti iz društva uklone. To je bila njegova politička zadaća. Da smo mi bili u vladajućoj opciji, on bi dolazio. Dolazio je kad su se donosile odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina.

:: Kakav je dojam na vas ostavio rad u državnom parlamentu. Jeste li bili impresionirani, razočarani ili...?

Prije svega bila sam ushićena, ispunjena osjećajem sreće i zadovoljstva, euforije i ponosa. Biti saborska zastupnica koju su neposredno izabrali sunarodnjaci, to me je toliko ispunilo da sam bila jako zadovoljna što imam priliku biti dijelom toga tijela. Obišla sam sve prostorije, divila se svakoj slici na zidu, čitala u čitaonici... Rad ovdje bio mi je izazov, ali same sjednice i rad Sabora nisu me impresionirali. Ja sam, radeći u realnom sektoru, držala sastanke, donosila odluke i meni to nije bilo nešto iznenađujuće. Usto, bila sam predsjednica Gradskog vijeća Splita, a Gradsko vijeće i Sabor funkcioniraju na istim principima. Ništa mi nije bilo strano, ali bio mi je izazov i mogućnost da steknem nova iskustva i nadopunim svoje znanje. Naravno, zastupničko mjesto pružilo mi je određene mogućnosti koje sam nastojala iskoristiti.

:: Jeste li zadovoljni svojim angažmanom u Saboru?

Pripadala sam opoziciji i znala sam da vladajući nikada ne prihvaćaju prijedloge oporbe. Ispravno sam prosudila da je veća šansa da moj prijedlog prođe ako ga izložim na odborima jer te sjednice televizija ne prenosi. To sam maksimalno iskoristila.

:: Bili ste u klubu s Jadrankom Kosor, jeste li se i sprijateljile?

Osnovali smo klub na njezinu inicijativu, mi smo do tada bili u Klubu HDZ-a i meni je tamo bilo dobro. Bila sam primljena vrlo korektno i kolegijalno, osjećala sam se kao u svojoj kući. Ali, kada su Jadranku Kosor isključili iz stranke ona je zamolila da joj se priključimo kako bismo mogli osnovati klub. Željko je uvijek bio džentlmen prema ženama i na strani slabijih pa mi je rekao da joj izađem ususret. Osnovali smo klub i dogovorili se da će svatko donositi svoje političke odluke. Ona je jako dobar čovjek, izuzetna je kao osoba, pozitivna, draga i poštena. Iza nje stoji rad, rad i rad. Jako je vrijedna. Izuzetna političarka.

:: Družite li se privatno?

Iznimno je poštujem, ali za privatno druženje, nemamo vremena. Ja živim u Splitu, a kada sam u Zagrebu ili sam u sabornici ili na odborima. Isto tako i ona. 

:: Koga još možete nabrojiti od saborskih zastupnika koje cijenite?

Kao nova zastupnica ostala sam iznenađena koliko su me svi srdačno primili. Svi su bili kolegijalni, ljubazni i vrlo susretljivi i zato mi je teško bilo koga izdvojiti. Izuzetno mi se sviđa Vesna Škare-Ožbolt, ali neću nikoga još izdvajati jer su svi bili iznimno srdačni, čak i ministrica Vesna Pusić.

:: Na TV gledamo prepucavanja, vrijeđanja i nadmudrivanja u Saboru. Je li to predstava za javnost ili se zaista ne vole?

Kad se ugase kamere i kada napuste sabornicu, tada oni, nakon što su se izvrijeđali, obvezno odu u kafić na piće, zafrkavaju se, smiju se... To je igrokaz za javnost, jedna politička arena u kojoj svaki zastupnik na bilo koji način nastoji pridobiti još jedan glas birača.

:: Rekli ste, HGS očekuje tri saborska mandata. Kako ocjenjujete da će proći ostale male stranke?

Buduća će vlast ovisiti upravo o tim malim listama koji će imati po nekoliko zastupnika u Saboru. Mislim da ćemo odlučujuću ulogu imati mi, znači HGS, Glavašev HDSSB i IDS. Mi ćemo biti prijelomni faktor i vaga koja će odlučiti tko će formirati izvršnu vlast, po mom osobnom stavu. Živi zid obećava da će podijeliti po 5000 eura, a to nije realno. Ljudima je to jasno i neće postići neki važniji  rezultat, kao ni Most Bože Petrova. Vjerujem da bi Bandić mogao ući u Sabor. Uspjet će Josipović, Čačić i Holly, ali će oni oduzeti glasove SDP-a, to je njihovo biračko tijelo.

:: Koje je vaše biračko tijelo?

Najvećim dijelom su to glasači HDZ-a i zato HDZ čini veliku grešku što ne koaliraju s nama. Izgubit će važan dio glasova, a to im nije trebalo. Naši glasači dolaze i s centra i iz ljevice zahvaljujući našoj socijalnoj osjetljivosti koja je trebala krasiti ljevičare. Nismo ekstremno desni, ne prizivamo aveti prošlosti već se borimo s problemima sadašnjice. Građani Splita dobro znaju tko je Kerum i glasat će za njega. Kao gradonačelnik, napravio je čudo, to nitko ne može pobiti. Napravio je Zapadnu obalu, biser Splita, udario temelje turističkom zamahu, pokrenuo izgradnju POS-ovih stanova, donirajući sredstva izgradio je četiri vrtića, pomagao je umirovljenike i nezaposlene, kupovao udžbenike djeci, podigao spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Tuđmanu, podigao povijesni križ na Marjanu... Kerum je u Splitu ostavio neizbrisiv trag, to su rezultati njegova rada.

Ne zaboravite njegovu društvenu ulogu, koliko je ljudi zapošljavao, a kada se našao u problemima, nitko nije ostao na ulici sve ih je zbrinuo u partnerskim tvrtkama.

:: Ali stečaj u Adriaticu, tvrtki koja je vlasnik hotela Marjan pokrenuli su upravo radnici, zbog neisplaćenih plaća?

Ne bih smjela o tome govoriti jer nemam ovlasti, ali ću reći. Kada je od Hrvatskog fonda za privatizaciju 2006.G. kupio hotel Marjan, Željko Kerum je po ugovoru radnicima mogao dati otkaz nakon godinu dana. Zbog socijalne osjetljivosti i jer je sklon pomagati, nije to učinio već im je dugo godina isplaćivao plaće. Kada ga je banka blokirala i nije ih mogao više plaćati, pokrenuli su stečaj. Eto, to mu je hvala. Međutim, ljudi znaju koliko je socijalno osjetljiv i zato vjerujem da će mu dati glas na izborima.

:: Neki kažu da je Kerumovo poslovno carstvo krenulo nizbrdo kad ste vi otišli iz tvrtke. Ima li istine u tome?

Ja sam se uvijek profesionalno i savjesno pridržavala svojih obveza i zakona. Tako ću i sada. Kao profesionalac, mogu vam samo reći da vlasnik Kerumova carstva meni nije dao ovlasti da o tome govorim. Ja više nisam dio tog carstva, nemam ovlasti ni kompetenciju govoriti o njegovu poslovanju i zato ne mogu odgovoriti na to pitanje.

:: Nedostaje li vam posao u realnom sektoru u kojem ste bili više od 30 godina i radili po 15 sati dnevno?

Ne. To je bilo toliko iscrpljujuće, angažirala sam se potpuno, zapostavila sam svoju djecu i supruga. U politici sam se pronašla, konačno živim život dostojan čovjeka. Rad u politici je kudikamo lakši. Ali, politika me nadogradila kao osobu, to mi je novi izazov. U privredi sam dala svom maksimum, sad je dobro da sam na novom području. Politika je obogatila moj profesionalan put i karijeru.

:: Kako je završila istraga o utaji poreza? I vi ste bili obuhvaćeni.

Onako kako je samo i mogla i završiti. Dva puta je pokrenuta i dva puta odbačena. Nikakve utaje poreza nije bilo.

:: Je li vam žao što se niste dovoljno posvetili djeci dok su odrastala?

Žao mi je. Kao majka propustila sam mnoge važne događaje u životu svoje djece. To je cijena posla kojima sam se bavila. Ali, zahvaljujući suprugu, djeca mi zbog toga nisu oštećena. Kćeri su završile fakultete, imaju svoje obitelji i djecu, sin studira, ali ja kao majka osjećam taj propust i prazninu. Iako sam baka, ne mogu vratiti izgubljeno sa svojom djecom.

>> Nevenka Bečić: Svi bismo mi htjeli, ali ako nema, nema

>> Nevenka Bečić Kerumova je kandidatkinja za županicu!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

KL
Klarahrv
18:31 23.09.2015.

Najvecu gresku je ucinila Kosorica koja je s vama isla na izbore.

DU
Deleted user
22:21 23.09.2015.

Pa da ti i braco opet u Saboru primate plaću za niš.Inače su svi za niš a vas dvoje pogotovo.Dobit će te 100 glasova rodbina,prijatelji

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:28 23.09.2015.

Vaša najveća greška je izgradnja hotela na Marjanu