Slučaj koji je uzdrmao Hrvatsku

Nevjerojatno: Psihologinji koja je tražila smještaj za djevojčicu s autizmom poslali su inspekciju

Foto: Pixabay.com
Nevjerojatno: Psihologinji koja je tražila smještaj za djevojčicu s autizmom poslali su inspekciju
05.10.2023.
u 12:38
Psihologinja Valerija Kanđera putem Facebooka uputila je krajem rujna apel nadležnima o slučaju 6-godišnje djevojčice koja je preuzeta iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama. Naime, objavila je kako nijedna od 31 ustanove u Hrvatskoj ne želi primiti djevojčicu s autizmom.
Pogledaj originalni članak

Priča o djevojčici s autizmom, koju ne želi primiti nijedna ustanova, potresla je cijelu Hrvatsku. Apel o njenom slučaju objavila je psihologinja Valerija Kandžera, a nakon što je priča izašla u javnost smještaj je brzo pronađen. No informacijama koje ostavljaju bez teksta tu nije kraj. Psihologinji Kandžeri nekoliko je dana nakon toga u posjet stigla inspekcija. 

Psihologinji koja je preuzela djevojčicu i učinila sve da ju se negdje smjesti iz Ministarstva socijalne skrbi stigla inspekcija, potvrdila je to za Telegram predsjednica sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić. 'Za Ministarstvo očito nije problem što nemamo kamo sa zapuštenom i zlostavljanom djecom koja moraju biti izdvojena iz obitelji, nego je problem kad se to javno kaže', rekla je Dimić.

VEZANI ČLANCI 

Kontrolori su, kako piše Telegram, u ponedjeljak u područnom uredu Novi Zagreb pozvali na razgovor Valeriju Kanđeru, socijalnu radnicu i pravnika koji s njom vodi predmet djevojčice. Naložili su im da do 13 sati napišu i predaju ministarstvu pojedinačna očitovanja. Nakon što je apelom koji je javno objavila riješila smještaj za djevojčicu koju sustav nije imao gdje zbrinuti psihologinja koja ga je objavila i ukazala na manjkavosti sustava i reformi koje su trebale taj sustav učiniti efikasnijim, dobila je inspekcijski nadzor.

VIDEO Gusti dim kod Osijeka

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BE
BELA
15:09 05.10.2023.

Jad i tuga u svim institucijama, a centri za socijalnu skrb najgori. Umjesto da vas upute,da vam kažu vaša prava i da rade svoj posao oni će učiniti sve da vam zakompliciraju i da ne ostvarite svoja prava. I onda časnoj jedinki zovu inspekciju. A kada mi pošaljemo zahtjev za inspekcijom nikako da stignu.

AG
agava
21:22 05.10.2023.

Puno je toga trulo u zaštiti te jadne djece i o to odavno. Uglavnom to nisu glasači pa ko ih šiša. Imate mentalno retardirano dijete, a ono če biti retardirano dok je živo, to je stanje i za to dijete dobivate neku mizeriju od hranarine, za čije pravo svakih dvije godine morate sakupiti ponovno sve nalaze i ako u tom novom nalazu nije zarez na pravom mjestu ukidaju vam hranarinu. Vi se žalite i to traje godinu dana, šeču vas od nemila do nedraga, dobijete spor, pa vam onda daju zaostatke. Iz takvih postupaka je vidljivo da se dobiva isti iznos, a broj korisnika se povečao i nekog treba skinuti. Čitava priča se dakle vrti u krug, sada skinu tebi, dobiješ spor, skinu nekom drugom i tako se to vrti. Inspekciju je zasigurno poslao psihologici netko tko se našao ugrožen, a autistična djevojćica je njima zadnja rupa na svirali, njihova deviza je: NE TALASAJ.

OT
otrovnijezik
14:11 05.10.2023.

Nadam se da je zahvalila ministru jer je sve u redu i inspekcija radi brzo.