organski otpad

Nijemci će morati dobro pripaziti na sadržaj otpada: Uvodi se novo pravilo, kazne idu i do 2.500 eura

Foto: Pixabay/Ilustracija
euri
Foto: Pixabay
Euri
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Kante za otpad blokiraju parkiralište za bicikle u Martićevoj ulici
09.07.2024.
u 16:13
Kako pišu njemački mediji, Vlada je u Njemačkoj uvela strogi zakon kojim želi strože kazniti one koji pravilno ne odvajaju otpad. Najviše problema stvara odvajanje organskog otpada.
Pogledaj originalni članak

Njemačka uvodi nove kazne za pravilno odvajanje otpada. Onaj tko ih se ne bude pridržavao morat će izdvojiti 2.500 eura. Već dugi niz godina na snazi je obavezno odvajanje otpada, no njemačke vlasti otkrile su kako neki ipak ne odvajaju otpad na pravilan način, kako bi se to promijenilo, sada se provodi zakon koji sa sobom donosi oštre kazne. Oni koji se ne budu pridržavali novih pravila zbrinjavanja otpada, morat će platiti 2.500 eura, pišu njemački mediji. 

Teško da postoji neka druga tema koja se trenutno tako sveobuhvatno pojavljuje u svim područjima života kao zaštita okoliša. Ali gotovo nigdje zaštita okoliša nije tako prisutna i očita kao u našem svakodnevnom odvajanju otpada. Kako pišu njemački mediji, Vlada je u Njemačkoj uvela strogi zakon kojim želi strože kazniti one koji pravilno ne odvajaju otpad. Najviše problema stvara odvajanje organskog otpada, kako bi se to bolje kontroliralo, od 1. svibnja 2025. u Njemačkoj će se primjenjivati prilično jasne kazne.  Ako od navedenog datuma u organskoj kanti ima više od 1 posto stranih tvari, nijedna tvrtka za zbrinjavanje otpada neće ih odvesti, piše Fenix magazin. 

Detektori u vozilima otkrivat će postoje li u kanti za organski otpad plastični ili metalni dijelovi. Rezultat je: kanta za smeće ostaje gdje jest – bilo da se radi o stambenoj zgradi ili obiteljskoj kući – i jednostavno se ne prazni. Osim toga, općine mogu izreći kaznu do 2.500 eura za svaki od ovih slučajeva. Osim toga, stvarno nije tako teško ne baciti plastiku u kantu za organski otpad. U kantu za organski otpad spadaju samo biorazgradivi predmeti poput ostataka hrane ili vrtnog otpada. Organski otpad je izvrsna stvar iz mnogo razloga. Može se koristiti kao kompost u poljoprivredi. Može se koristiti za proizvodnju energije u bioplinskim postrojenjima. Poboljšava strukturu našeg tla i čak povećava njegovu sposobnost skladištenja vode.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO 10 zemalja u kojima možete živjeti jeftino i luksuzno: Neke povoljne destinacije nalaze se i u Europi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Lisabon
Foto: Edgar Santiago Garcia/DPA
Meksiko: Gradona?elnik malog ribarskog mjesta San Pedro vjen?ao se s krokodilom
Foto: Pixabay
Tajland
Foto: Pixabay
Plaža Albanija ilustracija
Foto: AFP/Pixsell
nepal planina
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.