VELIKA SUŠA

Niski vodostaj u češkoj rijeci otkrio jezivu poruku iz prošlosti: 'Ako me vidiš, plači'

Foto: Youtube screenshot
Niski vodostaj u češkoj rijeci otkrio jezivu poruku iz prošlosti: 'Ako me vidiš, plači'
12.08.2022.
u 17:32
Za razliku od rijeka u Njemačkoj i Češkoj, ovakve se poruke mogu pronaći i u Nizozemskoj ali na većim visinama te podsjećaju na povijesne visoke vodostaje i katastrofalne poplave
Pogledaj originalni članak

Velika suša koja trenutno vlada u Europi ponovno je otkrila 'kamene gladi' po rijekama Češke i Njemačke, postavljene ranije kao poruke upozorenja iz prošlosti. 

'Ako me vidiš, plači' - jedna je od poruka otkrivenih na kamenu u rijeci Labi u Češkoj, a odnosi se na izrazito niski vodostaj koji trenutno vlada u rijeci, a koji su ranije značili propadanje usjeva i glad, piše NU.

Podsjetimo, niski vodostaj zabilježen je i u rijeci Savi i to toliko da je novinarka Večernjeg lista Mia Mitrović uspjela pregaziti s jedne strane korita na drugu, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Za razliku od rijeka u Njemačkoj i Češkoj, ovakve se poruke mogu pronaći i u Nizozemskoj ali na većim visinama te podsjećaju na povijesne visoke vodostaje i katastrofalne poplave. 

I dok u Njemačkoj i Češkoj neki izađu na 'vidljivo' svakih nekoliko godina, neki od njih viđeni su tek nekoliko puta. Zasad je poznato 27 takvih poruka, a najstarije poznato spominjanje vrlo niskog vodostaja datira iz 1417. godine. 'Kamenje gladi', kako se naziva, poznato je i u Rajni sve to Schaffhausena u Švicarskoj. 

U Nizozemskoj je pak izmjereno rekordno malo vode u rijeci Rajni - u četvrtak je proteklo tek 735 kubičnih metara vode u sekundi, dok je najniža točka iz 2018. godine iznosila 855 kubičnih metara u sekundi. 

Čak i ako uskoro u Nizozemskoj i Njemačkoj zahladi te počnu padati oborine, niski vodostaji ostat će još neko izvjesno vrijeme. 

>> VIDEO Pogledajte spektakularne snimke posljednjeg supermjeseca u 2022.

Nezapamćena suša popila rijeke

VIDEO Naša novinarka pregazila je Savu: 'Voda je na najdubljem dijelu do kukova, ali prijeti opasnost'

Vodostaj rijeke u metropoli rekordno je nizak. Razina Save u Zagrebu mjeri se svakih sat vremena, a danas, jučer i prekjučer bilo je minus 299 centimetara ispod normale pa se bližimo rekordnom mjerenju iz 1993. Gotovo do polovice riječnog korita, voda nam nije prelazila razinu koljena. Na sredini Sava postaje dublja, otprilike do sredine bedara, a riječna struja ondje je jača. Nekoliko metara dalje prema lijevoj obali savska voda penje se do razine kukova i na toj razini ostaje, čini se, sve do druge obale.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

BI
billynik
22:19 12.08.2022.

A tad nije bilo klimatski promjena i ovoliko zagađenja atmosfere, kako to?

LA
Larson
00:04 13.08.2022.

Možete li zamisliti globalno zatopljenje koje je od Grenlanda učinilo zeleni otok na kojem se sadila pšenica, dok se u V. Britaniji sadila loza? Globalno zatopljenje koje je stvorilo civilizaciju starog Rima, jer je to oduvijek bilo doba kad oceani ispuštaju CO2 pogodan za rast biljaka i bogatu poljoprivredu pa onda i za ishranu velike populacije? Samo zao um od takvog doba može stvoriti problem jer mu ne odgovara da se velike populacije mogu prehraniti. Ljudi lažu Vas, svega, ali baš svega ima dovoljno. Ne dajte im da Vas rade budalama i da na Vama zarađuju. Sve se kao i uvijek svodi na novac. "Za problem požara u Dalmaciji nije krivo nepostojeće globalno zatopljenje već masovni turizam, zli ljudi, pomanjkanje stoke koja je dalmatinsku šikaru brstila te idioti koji su u velikim akcijama pošumljavanja sadili Alepski bor, sirijsko drvo koje se u eventualnom požaru ponaša kao šibica." Komentator None

DU
Deleted user
22:31 12.08.2022.

billy u pravu si, na zemlji se ne dogadja nista sto se vec nije dogadjalo ali ako na kamenu kazu placi , ne pise nam se dobro