tko će profitirati...

Vatreni će Hrvatskoj donijeti dvije milijarde kuna

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Vatreni će Hrvatskoj donijeti dvije milijarde kuna
21.11.2013.
u 12:56
Zbog plasmana u Brazil ruke trljaju ugostitelji, prodavači televizora, vlasnici kladionica, pivari, turističke agencije, teleoperatori, suvenirnice...
Pogledaj originalni članak

Ako 2014. godine ne izađemo iz recesije, nikad i nećemo! A glavni motor izlaska iz ekonomske krize mogla bi biti pobjeda nogometaša protiv Islanda i plasman vatrenih na Svjetsko prvenstvo u Brazilu! Ova teza možda zvuči preoptimistično – gotovo neozbiljno, ali konkretne brojke pokazuju da nije daleko od realnosti. Ekonomisti su davno zaključili: svaka ekonomska kriza je 50 posto matematika, a 50 posto psihologija. Recesija je gospodarski poremećaj koji ima svoju egzaktnu matematičku formulu (slom BDP-a uvjetovan padom investicija, zaposlenosti, potrošnje...), ali je dodatno potencirana psihološkim stanjem ljudi (stavljanjem novca “u čarapu” zbog straha da će biti još gore).

Nada u bolju godinu

Očekuje se da će hrvatski BDP ove godine biti od 0,5 do 0,75 posto ispod nule. A to je upravo iznos koji bi hrvatskoj ekonomiji mogao donijeti plasman nogometne vrste u Brazil. Niko Kovač i njegovi izabranici pokrenuli su u utorak navečer pravu nogometnu euforiju – odveli su Hrvatsku na SP u Brazilu. A ta euforija mogla bi imati i golem učinak na ekonomiju.

– Ova pobjeda dala je nadu da će 2014. godina biti bolja – kazao je poslije utakmice ministar sporta Željko Jovanović.

Podsjetimo, prije pet dana radili smo analizu koliko će hrvatskom gospodarstvu donijeti plasman na SP-u. Naslov je bio “Ulog je 1,5 milijardi kuna – Niko može izvući Hrvatsku iz recesije”. Zbog plasmana u Brazil ruke trljaju ugostitelji, prodavači televizora, vlasnici kladionica, pivari, turističke agencije, teleoperatori, suvenirnice... Zbog daljine puta i velikih troškova očekuje se puno manje hrvatskih navijača nego na prvenstvima u Europi. No to je dobro za domaću potrošnju, jer će novac koji bi se inače potrošio u Brazilu ostati u Hrvatskoj. Pivari su već najavili potrošnju piva veću od 10 posto za vrijeme SP-a.

Nogometna reprezentacija u Brazilu mogla bi hrvatskom gospodarstvu donijeti oko 1,5 milijardi kuna, odnosno 0,5 posto hrvatskog BDP-a, upravo onoliko koliko bi trebalo biti dovoljno da BDP iz minusa preokrenemo u plus, a to znači manje nezaposlenih i izlazak iz dugogodišnje depresije. Sudjelovanje na smotri najboljih nogometnih vrsta dobro je i za imidž zemlje, što bi moglo potaknuti nove investicije.

Mastercardova studija, koju je vodio ugledni profesor poslovne strategije i sportskog marketinga na sveučilištu Coventry Simon Chadwick, pokazala je da je na Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj svaka odigrana utakmica Hrvatske nacionalnoj ekonomiji u prosjeku donijela 42 milijuna eura. Na tom je prvenstvu Hrvatska odigrala četiri utakmice (tri u skupini i bolni poraz u četvrtfinalu od Turske), čime je hrvatsko gospodarstvo zaradilo oko 168 milijuna eura – odnosno, milijardu i 216 milijuna kuna.

Hrvatska će u Brazilu igrati najmanje tri utakmice u skupini. Ako se u obzir uzme inflacija, a ona će u Hrvatskoj od EP-a 2008. do SP-a 2014. iznositi više od 13 posto, realno je očekivati da će jedna utakmica hrvatske nogometne vrste vrijediti oko 50 milijuna eura. Dakle, najmanja dobit za hrvatsko gospodarstvo bila bi 150 milijuna eura, odnosno 1,14 milijardi kuna. Ako prođemo skupinu i ispadnemo u četvrtfinalu, zarada bi bila 200 milijuna eura (1,52 milijarde kuna). Ako se plasiramo u polufinale, eto i dvije milijarde kuna...

Danke, Herr Schmidt!

Gledajući igru hrvatske reprezentacije pod Kovačevom dirigentskom palicom, najprije uočavamo disciplinu i stopostotni angažman do posljednje sekunde. U kratkom roku Kovač je uspio igračima usaditi njemački mentalitet i u red dovesti raštimani orkestar. Kombinacija njemačkog mentaliteta i hrvatskog talenta jamac je uspjeha.

Niko Kovač rođen je u Berlinu 1971. godine, a prevedeno na njemački jezik, Kovač znači Schmidt, jedno od najčešćih njemačkih prezimena. Danke, Herr Schmidt! I puno sreće u Brazilu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DI
Dijaspora
13:27 21.11.2013.

Koliko nam donosi Jovanović????

KR
kripton
13:47 21.11.2013.

Znači nogomet će nas izvući iz krize

NA
narod1
13:51 21.11.2013.

Lijepo je širiti optimizam ali ovo je nažalost pogrešna računica. To što će narod potrošiti na televizore, pivo, zastavice itd ne znači da ćemo bolje živjeti jer nama treba kapital izvana. Jedino nas izvoz može izvući. Ovo što jedni drugima unutar zemlje prodajemo nešto, to nas je i dovelo na tako niske grane. Trebamo izvoziti a ne puniti kafiće